Actief in Zuidoost Friesland: weekendje weg voor buitenmensen

Ken je Friesland als de provincie van de meren, het zeilen en de Elfstedentocht? Dan ken je nog niet Het Andere Friesland. Zo wordt de regio Zuidoost Friesland ook wel genoemd omdat je hier een heel andere kant van Friesland kan leren kennen. Hier vind je juist bossen, veengebieden en heide. Natuurlijk kan je op avontuur op het water, maar ook wandelend of op de fiets. Als je houdt van buiten zijn, is Zuidoost Friesland een goede bestemming voor jouw volgende weekendje weg in eigen land. Of weekje weg, want er is genoeg te beleven! Wij gingen een paar dagen op pad in Het Andere Friesland en ontdekten ons eigen land weer van een heel andere kant!

Zuidoost Friesland op het water ontdekken

1. Sloep varen in Zuidoost Friesland: door De Alde Faenen naar Leeuwarden

Als er een manier is om Zuidoost Friesland te ontdekken, is het wel vanaf het water. Je kan bijvoorbeeld een sloep huren en een heerlijke dag op het water doorbrengen. Als wij bij Ulbe Postma van ‘Alde Faenen verhuur en bemiddeling’ aankomen, pakt hij meteen een waterkaart en stippelt een route voor ons uit. ‘Ik stel voor: jullie varen door de Alde Faenen, via deze rivier, naar Leeuwarden. Maak zeker even een rondje over de grachten. En maak op de terugweg nog even een omweggetje hierheen.’ Ulbe wijst van alles aan en vertelt enthousiast over wat we onderweg kunnen zien. ‘Zo, zijn jullie er klaar voor?’ vraagt hij ten slotte. Dat zijn we zeker. Bewapend met de kaart en een rugzak vol Friese koekjes stappen we op de boot. Een sloep gaat precies hard genoeg zodat je veel kan zien en maar langzaam genoeg om helemaal tot rust te komen. Omdat Zuidoost Friesland lekker centraal in de provincie ligt, ben je binnen twee uur in Leeuwarden. Daar kan je door de stad varen en de rest van de tijd op je gemakje van de natuur genieten.

Nationaal Park De Alde Faenen

Hoe groot je het rondje met de sloep in Friesland ook maakt, Nationaal Park De Alde Faenen mag je zeker niet missen. Van besloten vaarten tot open meren, van dichtbegroeide landschappen tot uitgestrekte weides: het is hier prachtig. Bovendien kan je hier de zeearend spotten! Deze enorme vogel – hij heeft een spanwijdte van 2,40 meter – broedt namelijk in De Alde Faenen. Behalve met de sloep, kan je dit gebied ook goed met een wandeling of fietstocht ontdekken.

Tip: Italiaans met een Fries tintje bij Porto Casa

Ben je van al die frisse buitenlucht en het varen hongerig geworden? Vlakbij de sloepverhuur bevindt zich het Italiaanse restaurant Porto Casa. Willy Okkema heeft een enorme liefde voor Italiaans eten, zorgt ervoor dat het Friese tintje terugkomt op de menukaart en geeft haar gasten gegarandeerd een gezellige avond. ‘Wat dachten jullie van een quattro formaggi met Friese kazen?’ stelt ze ons voor. ‘Maar eigenlijk moeten jullie toch eerst een voorgerecht nemen hoor. Onze bruschetta wordt onder meer met huisgemaakte pesto met Friese basilicum gemaakt,’ vertelt Willy enthousiast. We kunnen -en willen- daar geen nee tegen zeggen en zijn daar later heel blij mee als de tafel vol heerlijk Italiaans eten staat. En die pizza? Die is de perfecte combinatie van Italië en Friesland.

2. Kajakken in Zuidoost Friesland

Nog zo’n fijne manier om Zuidoost Friesland vanaf het water te ontdekken: met de kajak. Lekker rustig peddelen over het water, de wind in je haar, midden in het groen. En met zoveel water heb je behoorlijk wat keuze voor kajakroutes in Zuidoost Friesland. Wij huurden een kajak bij de Kloesewier (verderop meer over deze bijzondere locatie) en gingen vanaf daar over de Kromme Ie naar Het Eiland. Een mooi en rustig stuk, waar je hier en daar een huisje ziet en verder de natuur alleen maar deelt met de vogels en een enkele zeiler. Extra vet: als je bij de Kloesewier begint, kom je eerst bij een sluis, die ook kajaks doorlaat. Het enige wat je hoeft te doen, is een SMS sturen en even handig de sluis in sturen. Een ervaring die je absoluut wil hebben als je op vakantie in Zuidoost Friesland bent!

Eten met uizicht op de bootjes bij Ie Sicht

Restaurant Ie Sicht is een goede plek om je kajaktocht te eindigen. Dit restaurant ligt aan het water en kan je door de aanlegsteiger ook prima met de kajak bereiken. Ben je te voet? Dan word je door een pontje naar de overkant gebracht (€1,50 p.p.). Bij Ie Sicht kan je bij mooi weer op het terras aan het water zitten, maar treur niet als het weer niet meespeelt: ook vanaf binnen heb je een mooi uitzicht op de voorbijvarende zeilschepen en andere boten. Een gegarandeerd fijn einde van je dag op het water!

Wandelen in Zuidoost Friesland

Ook te voet kan je in Zuidoost Friesland avonturen beleven. Weilanden, bossen, heidegebieden, smalle wandelpaadjes en honderden bruggetjes maken wandelen in Zuidoost Friesland erg leuk.

1. Wandelen door De Kraanlannen: vogels spotten

De Kraanlannen is een natuurgebied iets ten zuiden van het dorp De Veenhoop. Het gebied dankt haar naam aan de kraanvogel die hier eeuwen geleden broedde. De kraanvogel zul je hier niet meer ontdekken, maar wel een enorme verscheidenheid aan andere vogels, otters, veel open water, petgaten met stripen en broekbos. Ruim honderd jaar werd hier veen afgegraven en daardoor is een bijzonder, waterrijk gebied ontstaan. De drie wandelroutes in De Kraanlannen (download folder) zijn tussen de 2 en 4,5 kilometer en laten je kennismaken met dit mooie wandelgebied.

Tip: lokale specialiteiten bij It Polderhûs

Bij de ingang van De Kraanlannen zit het gezellige restaurant It Polderhûs. Bonnie en Herma Sikkes serveren in de voormalige boerderij en brugwachterwoning heerlijke seizoensgebonden gerechten met lokale producten. Zo is de tartelette met wâldbeantsjes en Bleu de Wolvega een echte aanrader. Met wat? ‘Wildbeantsjes of woudboontjes zijn een echt streekproduct,’ vertelt Herma, ‘Ze worden hier in de buurt verbouwd en hebben een zachte, aardse smaak.’ Een perfecte combinatie met de blauwe kaas, die ook van hier komt. Mmm! Maar ook voor een kop koffie met appeltaart of een frisse scroppino op het zonnige terras kan je hier na een wandeling prima terecht.

2. Wandelen in De Deelen: water, bruggetjes en vlonderpaden

Het harde werken van veenarbeiders zorgt ervoor dat je in De Deelen van een uniek natuurgebied kunt genieten. De Deelen is een mozaïek van water, graslandjes, riet en moerasbos. Smalle paadjes, vlonders en bruggetjes zorgen voor een fantastische natuurbelevenis. Door de rust en het enigszins mysterieuze karakter was dit mijn favoriete natuurgebied in Zuidoost Friesland. Vanaf de parkeerplaats starten twee wandelingen: de rode route (3,2 km) en de blauwe route (1,6 km). Wie energie heeft, kan ik aanraden beide wandelroutes te combineren zodat je echt alle mooie plekjes ziet!

Tip: Een rondleiding op Kaasboerderij De Deelen

Aan de rand van natuurgebied De Deelen vind je een kaasboerderij. Op Kaasboerderij De Deelen wordt niet alleen heerlijke Friese tsiis gemaakt, ze laten bezoekers ook nog eens heel graag zien hoe ze dat doen. Op de beleefboerderij is een route uitgestippeld. Die leidt je door de stallen, langs de kaasmakerij en over het erf. Korte video’s en borden met tekst en foto’s geven uitleg over wat je ziet.

Tip: de Riperkrite is een lokale, jonge kaas met knoflook, bieslook en selderij. Je kunt ‘m proeven en kopen in de winkel die bij de boerderij hoort.

3. Een rondje door de Jan Durkspolder

In de winter is de Jan Durkspolder dé plek voor schaatsliefhebbers omdat hier vrij snel ijs ligt. In de zomer kan je een mooie, korte wandeling door de Jan Durkspolder (6 km) maken. Deze voert langs verschillende vogelkijkhutten en een uitkijktoren. Dit is een goed wandelgebied voor iedereen die van rust en ruimte houdt want het is er niet druk. Het ruime, verharde wandelpad is zelfs rolstoelvriendelijk.

Bij de Kloesewier overnachten tussen de natuurgebieden in een oude school

Als je op zoek bent naar een goede uitvalsbasis voor al je outdoor-avonturen in Zuidoost Friesland, is de Kloesewier een mooie optie. Een paar jaar geleden hebben Akkeliene en Hans een oude school omgebouwd tot een gave groepsaccommodatie. Het interieur is ruim, modern en comfortabel. Het is nog goed te zien dat dit een school was (hoge plafonds, een krijtbord, landkaarten aan de wand), maar wel van alle gemakken voorzien. Bovendien zorgen Akkeliene en Hans er wel voor dat je verblijf op de Kloesewier een echte beleving wordt. Ze geven je graag tips voor de omgeving, verhuren kajaks en zijn altijd in voor een praatje. Omdat de Kloesewier centraal tussen de Kraanlannen, De Deelen, de Jan Durkspolder en De Alde Faenen ligt, is dit dé plek van waaruit je Zuidoost Friesland kan gaan ontdekken.

Spectaculaire culinaire afsluiter bij bij Het Spijshuys

Als je je bezoek aan Zuidoost Friesland met een bijzondere culinaire ervaring wil afsluiten, zit je bij Het Spijshuys in Boornbergum goed. Op de menukaart zul een je een bijzondere combinatie van Friese streekproducten en Zwitserse invloeden vinden. Isabelle Lammsma is opgegroeid in Zwitsersland, Simon Lammsma in Zuidoost Friesland. Simon en Isabelle combineren hun achtergrond en kennis van de Zwitserse en Friese keuken en dat levert verrassende combinaties op. Een loempia met geitenkaas en rucola uit de eigen tuin bijvoorbeeld, of zelfgerookte zalm met bietencouscous en een bitterbal van Hollandse nieuwe en biet. Als je een bijzondere ervaring wil hebben, kan je voor het verrassingsmenu gaan en elke keer weer verstelt staan van wat de keuken op tafel tovert. Extra leuk: bestel het appelsap met appels uit de regio. Deze appels worden door vrijwilligers geplukt om voedselverspilling tegen te gaan. Isabelle en Simon doen hier ook aan mee en hebben het sap dus ook op hun kaart staan!

Meer tips voor Het Andere Friesland vind je op de website van Zuidoost Friesland en de Facebookpagina van het Toeristisch Informatie Punt Drachten.

-Disclaimer: Voor ons verblijf in Het Andere Friesland zijn we uitgenodigd door Zuidoost Friesland. Het enthousiasme dat je in dit artikel leest, is 100% dat van mij.-

1 gedachte over “Actief in Zuidoost Friesland: weekendje weg voor buitenmensen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.