Zero waste winkel in Haarlem

Zero waste winkel in Haarlem: Oodles & Pinches

Zero waste winkelen in Haarlem wordt nu wel heel erg makkelijk met de winkel van Oodles & Pinches. Milieuvriendelijke en plasticvrije badkamer- en schoonmaakartikelen kon je bij deze onderneming van Inge Echterhölter al online kopen, maar sinds half december heeft ze ook een offline zero waste winkel in Haarlem.

Zero waste winkel in een scheepscontainer

Op het Hendrik Figeeterrein in de Waardepolder in Haarlem stond vroeger de centrale bakkerij van Van Vessem. Nu staan er 60 gebruike cacao-containers die samen een verzamelgebouw voor creatieve ondernemers vormen: BakkeRij. In een van die containers verkoopt Oodles & Pinches zero waste artikelen: in Unit B2, de eerste container aan je rechterhand als je binnenkomt.

Verpakkingsvrij Haarlem
Afwaspoeder, azijn en schoonmaakmiddelen om zelf na te vullen

Zero waste beginners en gevorderden

Of je nu net wil beginnen met een zero waste lifestyle of dat je graag de volgende stap naar een duurzamer leven wil zetten: het aanbod is voor iedereen geschikt. Inge heeft er bewust voor gekozen verschillende alternatieven voor de reguliere, in plastic verpakte producten aan te bieden. “Als je bijvoorbeeld een plasticvrije tandpasta zoekt, kan je beginnen met die in glas. Dat lijkt nog erg op de ‘gewone’ tandpasta. Als je een stap verder wil zetten, kan je je eigen glas meenemen en die vullen met DentTabs,” vertelt Inge. Een ander goed voorbeeld is shampoo. Vaste zero waste shampoo heeft kan je zonder verpakking kopen en heeft minder energie voor transport nodig. Maar zo’n vaste shampoo is vaak best even wennen. Daarom heeft Oodles & Pinches ook een vloeibare shampoo die je zelf kan navullen.

Zero waste winkel in Haarlem
Inge Echterhölter begon met de webshop Oodles & Pinches toen ze in Nederland kwam wonen. Na een bezorgservice heeft ze nu ook een fysieke zero waste winkel in Haarlem!

Producten van kleine ondernemers

Inge vertelt me dat ze zelf een kleine ondernemer is en daarom ook graag lokale en kleine ondernemingen ondersteunt. Ze laat me herbruikbare watjes zien en vertelt: “Deze watjes van ongebleekt biologisch katoen worden gemaakt door iemand uit Hamburg. Zoiets ondersteun ik graag, want elke kleine duurzame onderneming is weer een stap in de goede richting.” Zo vind je in de zero waste winkel in Haarlem verder nog bamboe tandenborstels uit Amsterdam, shampoo bars uit Nederland en Zweden, en vaste body lotion uit De Rijp. Thuis test Inge en haar familie alle producten eerst zelf, zodat ze precies weet wat ze verkoopt.

Als je benieuwd bent naar het verhaal van Inge Echterhölter, haar visie en wat ze met Oodles & Pinches wil bereiken, lees dan hier verder.

Duurzaam winkelen Haarlem
Wasbare wattenschijfjes van ongebleekt biologisch katoen

Tips voor een bezoekje aan de zero waste winkel in Haarlem

Met zo’n winkel wordt een zero waste lifestyle weer een stukje makkelijker. Spring jij zo meteen in de trein of op de fiets naar Oodles & Pinches in Haarlem? Vergeet dan niet een paar glazen of doosjes mee te nemen. Vloeistoffen zoals shampoo, allesreiniger of wasmiddel kan je prima in glazen flessen (van bijvoorbeeld water of wijn) meenemen. Voor een onverpakte shampoobar zijn aluminiumdoosjes heel handig omdat die niet roesten in de badkamer. DentTabs en andere kleine dingetjes kan je makkelijk in een oud pestoglas meenemen. Kom je spontaan langs? Dan heeft Inge ook een paar handige glazen en pompjes te koop.

Zero waste winkel in Haarlem
Shampoo bars met verschillende geurtjes

Meer lezen over zero waste?

Dit artikel is niet gesponsord door Oodles & Pinches. Ik heb op eigen initiatief de zero waste winkel in Haarlem bezocht en dit artikel geschreven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.