Plantaardige melk: je kan ontelbaar veel verschillende soorten kopen. Soja, spelt, hazelnoot, rijst, kokos, haver… Ze smaken allemaal anders en passen daarom ook bij verschillende gerechten. Zo drink ik havermelk het liefst in mijn koffie en gebruik ik kokosmelk graag in curry. Deze plantaardige drinks hebben wel twee nadelen: ze zijn af en toe best duur en ze zitten verpakt in een dik tetrapak, waarvoor veel energie nodig is om ze te recyclen. De oplossing is simpel en goedkoop: zelf maken! Je kan bijvoorbeeld heel eenvoudig zelf rijstmelk en havermelk maken.
Recept: zelf rijstmelk maken
Doe 150 gram gekookte rijst met een liter water in de blender tot het een gladde textuur heeft. Zeef de rijstmelk om eventueel achtergebleven rijstkorrels eruit te halen en klaar is de rijstmelk. Voor de smaak kan je nog een snuf kaneel en honing toevoegen. Rijstmelk is van zichzelf best waterig. Als je een wat romerige drink wil maken, kan je nog 50 ml dikke kokosmelk (bijvoorbeeld uit een blik) toevoegen.
Recept: zelf havermelk maken
Mix 8 eetlepels havermout met een liter water in de blender tot een gladde textuur ontstaat. Voeg een eetlepel zonnebloemolie (of andere neutrale olie) en een snufje zout toe. Zeef om achtergebleven havermout eruit te halen. Ook aan de zelfgemaakte havermelk kan je nog kaneel en honing of een andere zoetstof toevoegen.
Tips voor het zelf plantaardige melk maken
Door het ontbreken van bindmiddelen en doordat de melk in je eigen blender nooit zo fijn wordt als in de fabriek, zal de fijne pulp van de havermelk en rijstmelk naar de bodem zakken. Geen probleem! Gewoon even schuden voor gebruik en het is weer een egale substantie. Je kan de zelfgemaakte plantaardige melk ongeveer 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan natuurlijk ook. Het leuke aan zelf plantaardige melk maken is dat je ‘m precies naar jouw smaak kan bereiden. Meer of minder rijst? Vanillesmaakje? Verschillende drinks mixen? Het kan allemaal!
Wat te doen met de pulp
Bij het zelf havermelk en rijstmelk maken houdt je altijd pulp over. Dit zou je kunnen weggooien, maar dat is helemaal niet nodig. Ik gebruik de restjes haverpulp om pannenkoekjes te bakken of baked oats te maken. De rijstpulp kan je ook makkelijk door je schaaltje havermout mengen of rijstepap van maken. Zo maak je optimaal gebruik van de ingrediënten!
Eigenlijk echt nog simpel om zelf te maken. Ik ga het eens uitproberen. 😉
Het absoluut super simpel! Laat me weten hoe het je bevalt 🙂