Handletteren workshop Haarlem

Workshop handletteren met letterwandeling in Haarlem

Je hebt vast wel eens zo’n poster of notitieboekje met een inspirerende quote in prachtige letters gezien. Wist je dat je die ook heel goed zelf kan maken? Handletteren is een heerlijk relaxte bezigheid. Laat het herfstige weer maar buiten razen en ga zelf met een kop thee en wat lekkers aan de slag. Dat is ook de insteek van de workshops van Suzanne van Studio SuZ. Behalve haar ‘gewone’ workshop handletteren biedt ze nu ook een workshop mét letterwandeling en lekker eten aan. Kortom, een dag vol inspiratie!

tekenen, niet schrijven

Na een korte uitleg over het ontstaan van verschillende lettertypes, vertelt Suzanne wat ons vandaag nog te wachten staat: een wandeling door de stad, een lunch en daarna maken we onze eigen poster. Even schiet het door mijn hoofd: “Een poster? Nu al? Zó mooi kan ik ook weer niet schrijven.” Schijnbaar ben ik niet de enige die verschrikt kijkt, want Suzanne voegt er meteen aan toe: “Tijdens de wandeling gaan we flink veel inspiratie opdoen. En daarna kan je steeds in je achterhoofd houden: handletteren is eigenlijk tekenen, niet schrijven.” Ze laat het verschil zien tussen haar ‘normale’ handschrift en de posters die ze maakt. En inderdaad, eigenlijk zijn de handlettering posters kleine kunstwerkjes op zich.

Letterwandeling door haarlem

Met een stuk heerlijke bananentaart van Meneer Frans in de buik beginnen we aan de letterwandeling. Ik woon al ruim 21 jaar in de buurt van Haarlem, maar zó heb ik de stad nog nooit bekeken. O-ve-ral zijn bijzondere letters te ontdekken. Suzanne vertelt over de letters die we tegenkomen, laat ons nadenken of wij ze ook op die manier zouden maken en legt uit hoe we deze inspiratie straks kunnen gebruiken. Tussendoor vertelt ze ook nog een paar leuke weetjes over Haarlem en wijst ze ons op bijzondere gebouwen. Als we bij de lunch aankomen, voel ik me alsof ik Haarlem met heel andere ogen heb gezien. Wow.

Handletteren workshop Haarlem

Samenwerking met ondernemers

Suzanne werkt graag samen met andere Haarlemse ondernemers. Haar workshop handletteren geeft ze daarom op verschillende plekken, zoals in het gezellige café Meneer Frans, waar wij de ochtend startten. De lunch werd deze keer verzorgd door Hello I’m Local, een boutique hostel vlakbij het Spaarne. Versgebakken broodjes, huisgemaakte jam en biologische kaas uit de buurt: bij Hello I’m Local serveren ze goed, simpel eten dat ook nog eens lokaal en zoveel mogelijk biologisch is. Na de lunch lopen we langzaam richting de binnenstad. Suzanne wijst ons onderweg nog op een paar bijzondere handschriften op gevels, ramen en uithangborden. Dan schuiven we aan bij Tea My Dear, een gezellige theewinkel in de Kleine Houtstraat. Eigenaar en theeliefhebber Amber Zant serveert ons een heerlijke herfstthee met onder meer kweepeer. Als wij even later druk aan het tekenen zijn, verrast ze ons nog met een zelfgebakken worteltaart. Deze workshop laat zien dat samenwerking tussen ondernemers kan leiden tot een gezellige, inspirerende en leerzame dag!

Hello I'm Local Haarlem

thuis verder handletteren

De dag eindigt met een workshop handletteren van drie uur, waarin je genoeg tijd hebt om je eigen poster te maken. Suzanne geeft niet alleen tips om mooie letters te maken, maar ook om de tekst in een goede compositie op papier te krijgen. Krijg je de poster niet af? Geen probleem, want je krijgt een diy-setje met een bullet journal, fineliner, lineaal en gum mee naar huis. Dan kan je thuis lekker verder handletteren!

Workshop handletteren Haarlem Studio SuZ

– Disclaimer: Ik werd door Suzanne van Studio SuZ uitgenodigd om mee te doen aan deze workshop. Dat heb ik met heel veel plezier gedaan en dit artikel bevat mijn eerlijke mening. –

Workshop handletteren Haarlem

2 gedachten over “Workshop handletteren met letterwandeling in Haarlem”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.