Zuid-Kennemerland strand wandelen duinen4

Wandelen in Zuid-Kennemerland Nationaal Park: duinen, zee en grote grazers

Houd je van de duinen, het strand en de zee? Dan is wandelen in Zuid-Kennemerland echt iets voor jou. Dit natuurgebied ten westen van Haarlem bestaat grotendeels uit duinen en is vrij toegankelijk. Je kan er prachtige wandelingen maken die bovendien makkelijk te lopen zijn. Mijn favoriete stuk wandelroute is tussen landgoed Duin & Kruidberg en het strand. 

Landgoed Duin & Kruidberg

Vanaf het station Santpoort-Noord is het een kwartiertje lopen naar de parkeerplaats Duin & Kruidberg, waar ook het nationaal park begint. Het eerste stuk loop je vooral door het bos. Langs het pad staan oude, kronkelige bomen. Na een halfuurtje wordt het bos steeds minder dicht en zie je links en rechts soms zandvlaktes. Soms maak je een klimmetje en heb je op de top van een duin mooi uitzicht over het glooiende landschap.

Onderweg: een stop bij het Vogelmeer

Na 6,5 kilometer laat je de bossen helemaal achter je en bereik je het Vogelmeer. Dit door rietkragen beschutte meertje is het thuis van veel verschillende soorten vogels.  Aan de westzijde van het het Vogelmeer bevindt zich het open duingebied dat je naar Parnassia leidt.

Zuid-Kennemerland Vogelmeer wandelen duinen

Via Parnassia naar het strand wandelen

Bij Parnassia steek je de laatste hoge duinen over en loop je zo het strand op. Op het strand staat vaak een viskar, waar je lekkere verse Noordzeevis eet. Niet zo van de vis? Bij de strandtent van Parnassia zit je ook erg gezellig met uitzicht op zee. Loop vanaf hier met je voeten in het zand richting IJmuiden. Neem de tweede afslag naar rechts de duinen weer in. Vanaf hier is het een rechte weg terug naar Duin & Kruidberg.

Zuid-Kennemerland strand wandelen duinen4

Grazers in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Als je mazzel hebt, zie je onderweg nog een paar grote grazers. In nationaal park Zuid-Kennemerland kun je Schotse Hooglanders, Shetland pony’s, Koniks en Exmoor Pony’s zien. Als je over de duinen bij het strand bent gelopen en bij de fietsenrekken staat, zie je aan je linker hand kleine meertjes. Hier staan de paarden vaak te drinken. Geen geluk? Dan heb je een goede reden nog eens terug te komen!

Zuid-Kennemerland paarden

Deze wandeling is ongeveer 15 kilometer en makkelijk te lopen. Je kan de wandeling inkorten door in Parnassia te starten en alleen het rondje langs het vogelmeer te maken. Overal in het park staan wegwijzers waardoor je niet verdwaalt. Meer over het nationaal park Zuid-Kennemerland lees je hier.

Meer wandelen in Nederland

20 gedachten over “Wandelen in Zuid-Kennemerland Nationaal Park: duinen, zee en grote grazers”

 1. Vorig jaar heb ik het Kennemerduin leren kennen via de NS-wandeling tussen Santpoort-Noord en Overveen. Intussen ben ik er al een aantal keren terug geweest, zo prachtig vind ik het er. Het is ook heerlijk toeven bij het bezoekerscentrum, als afsluiter van een dagje wandelen. Zeker een aanrader. πŸ™‚

   1. Spuit elf enzo, maar laat ik je vraag toch nog maar beantwoorden.
    Als wandelfanaat zonder rijbewijs vind ik de NS-wandelingen een fantastisch initiatief! Zo kom ik nog eens ergens en zit ik niet vast aan telkens hetzelfde rondje. Zelf vind ik de wandeling tussen Driebergen-Zeist en Maarn ook erg mooi, dwars over de Utrechtse Heuvelrug. πŸ™‚

    (Oh, en bloggen is er een beetje bij in geschoten.)

 2. Mooie foto’s heb je gemaakt! Ik heb laatst ook even gewandeld in het park van Zuid-Kennemerland, maar dan helemaal in het zuiden van het gebied. Het is inderdaad echt prachtig!

  1. Wat leuk om te horen! Sinds ik terug ben uit Leipzig ben ik weer veel aan het wandelen in Zuid-Kennemerland, dus ik zal binnenkort eens naar het zuidelijke deel gaan doen. Bedankt voor de tip πŸ™‚

 3. Pingback: Bewust 2018 experiment #1: Technologie

 4. Pingback: Wandeling door het Noordhollands Duinreservaat

 5. Pingback: Herinnering op hout met Albelli

 6. Pingback: Wandelen in de Soester Duinen

 7. Pingback: Bewust 2018 experiment #6: Natuur

 8. Pingback: Elswout: groen landgoed in de buurt van Haarlem

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.