Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland tussen de Oosterplas en ’t Wed

Als je van uitgestrekte duinen, kleine meertjes en lichte dennebossen houdt, is Nationaal Park Zuid-Kennemerland een mooi gebied om te wandelen. Je hebt de keuze uit heel veel wandelroutes. Zelf houd ik erg van het duingebied tussen de twee meren ’t Wed en de Oosterplas in Bloemendaal. De gele route, die begint bij de ingang ‘Bleek en Berg’ is een wandeling van 9,5 kilometer, grotendeels over onverharde paden, door Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

De gele wandelroute in Nationaal Park Zuid-Kennemerland in het kort

Startpunt: de Oosterplas in Bloemendaal

Nationaal Park Zuid-Kennemerland heeft meer dan tien verschillende ingangen, waar ook verschillende wandelroutes beginnen. Bij de ingang ‘Bleek en Berg’ in Bloemendaal beginnen drie wandelroutes: de groen (6 km), de gele (9,5 km) en de rode (11,5 km). Je fiets of brommer mag je hier gratis parkeren, voor auto’s geldt op Bleek en Berg betaald parkeren. Een dagkaart kost €8,- en is gelijk aan het tarief voor 5 uur. Al na een kleine kilometer zie je het heldere water tussen de bomen door: daar ligt de Oosterplas! Bij warm weer is het heerlijk om hier een duik te nemen en er is genoeg plek om op het strand te chillen.

Door het dennenbos naar ’t Wed

Het eerste stuk van het wandeling gaat door een licht dennenbos. Je loopt eerst een stuk over een onverhard bospad en daarna over een betegeld wandelpad. Zodra je de Oosterplas achter je hebt gelaten, heb je de natuur bijna voor jezelf. Natuurlijk is dit een geliefd wandelgebied, vooral in het weekend, dus je komt af en toe andere wandelaars tegen. Maar dit deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een stuk minder druk dan bijvoorbeeld het gebied tussen Overveen en Zandvoort. Dat geldt overigens niet voor het volgende hoogtepunt op deze wandeling: ’t Wed. Hier kan het op warme zomerdagen flink druk zijn. Niet gek natuurlijk, want dit zwemmeer ligt op een prachtige, beschutte plek tussen de duinen. Wie toe is aan verfrissing, kan een duik nemen. Wie liever weer de rust opzoekt, wandelt meteen door richting de Konijnenberg.

Uitzichtpunten Konijnenberg en Sterreberg

Op deze wandeling door Nationaal Park Zuid-Kennemerland kom je langs twee uitzichtpunten en dat is precies wat deze wandeling -naast de meertjes en mooie duinen- voor mij zo bijzonder maakt. Het eerste uitzichtpunt dat je bereikt, is de Konijnenberg. Doordat de konijnenstand de afgelopen jaren sterk terugloopt, zul je er hier helaas niet zoveel van zien. Het uitzicht is gelukkig nog mooi. Tussen de bomen door kijk je over de weidse duinen met hier en daar een dennenbosje. Maar het volgende uitzichtpunt, de Starrenberg, is mijn lievelingsplek. Vanaf hier kan je een 360-graden panorama-uitzicht over de Kennemerduinen. Indrukwekkend! De overgangen van de binnenduinrand in het oosten, de duinstruwelen in het midden en de zeereep in het westen, zijn vanaf hier goed te zien. Daarna is het nog een klein stukje terug wandelen naar de ingang ‘Bleek en berg’.

Konijnen, grote grazers en het duinlandschap

Door het verdwijnen van de konijnen, is ook het landschap eenzijdiger geworden. Met grote grazers zoals Schotse Hooglanders en Konikpaarden wordt geprobeerd, de kleurige mossen, kruiden en bloemen weer terug te brengen. Als je gaat wandelen in Zuid-Kennemerland heb je een grote kans om de grazers tegen te komen! Vind je het interessant hoe de grote grazers hun steentje bijdragen aan de veelzijdigheid van de duinen? Dan kun je op de website van Nationaal Park Zuid-Kennemerland meer lezen over de inzet van grote grazers.

Meer wandelen in Nederland?

  • In Nationaal Park Zuid-Kennemerland kan je mooi wandelen, dat weet je inmiddels! Als je bij de ingang ‘Duin & Kruidberg’ start, kan je naar het Vogelmeer wandelen en onderweg de grote grazers tegenkomen.
  • Ten zuiden van het NP Zuid-Kennemerland beginnen de Amsterdamse Waterleidingduinen. Diana van Stripe Away schreef een uitgebreid artikel over dit gebied met tips voor wandelroutes en om wildlife te spotten.
  • Als je van de duinen houdt, is een wandeling door het Noordhollands Duinreservaat ook een aanrader.
  • Wil je een heel ander soort wandeling maken, die je niet snel vergeet? Ga dan wadlopen in Groningen. Vanaf de kust kan je bijvoorbeeld helemaal naar Schiermonnikoog lopen!

1 gedachte over “Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland tussen de Oosterplas en ’t Wed”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.