Wandelen Madeira

Wandelen op Madeira: onze 6 mooiste wandelroutes

Het zijn woeste lavastromen die Madeira hebben gevormd en dat is goed te zien. Het eiland is ruig: diepe kloven, steile kliffen en hoge bergtoppen. Het zal je dan ook niet verbazen dat je fantastisch kan wandelen op Madeira. Een spectaculaire hike langs hoge bergtoppen of een gemakkelijke levada wandeling langs de irrigatiekanalen: op Madeira is er voor elke wandelaar wel iets te vinden!

1. Pico do Arieiro naar Pico Ruivo (PR1)

Als je gaat wandelen op Madeira, wil je natuurlijk ook de hoogste top van het eiland beklimmen. Dat kan je met verschillende wandelroutes doen, maar de spectaculairste is de PR1 ‘Vereda do Areeiro’. Deze start op de bergtop Pico do Arieiro, op 1818 meter hoogte. Vervolgens daal je een heel stuk af en ga je over en door (met tunnels) door een aantal andere bergtoppen om ten slotte de Pico Ruivo te beklimmen. Vanaf daar heb je op 1868 meter een fantastisch 360º-uitzicht over de bergen en met een beetje mazzel heel Madeira. Maar ook als het bewolkt is, is het uitzicht magisch.

Praktische informatie over de PR 1

De wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo is 6,1 kilometer. Hoewel het hoogteverschil tussen de twee toppen niet eens zo groot is, maak je flink wat hoogtemeters omdat je steeds op en neer gaat. Tenzij je vervoer vanaf de andere kant hebt geregeld, loop je de wandeling heen en terug. Wij vonden dit goed te doen, zeker als je vroeg start. We liepen de wandeling in ongeveer 2 uur heen en 2 uur terug. Hier vind je meer informatie over de wandelroute van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo.

Naar Pico do Arieiro zonder auto

Naar Pico do Arieiro rijden geen bussen. Heb je geen auto en ook geen zin om mee te gaan met een gids? Geen paniek! Wij namen om 7:30 uur de bus van Funchal naar Poiso. Daar zijn we in de bocht gaan staan om een lift omhoog te krijgen. Ondanks dat het nog heel vroeg was, kregen we binnen tien minuten een lift. Ook terug naar Funchal was geen probleem. Tip: neem een schoon shirt mee. Degene die je een lift terug geeft, zal je dankbaar zijn 😉

Pico Ruivo Madeira wandelen
Op de top van Madeira: Pico Ruivo!

2. Ponta de São Lourenço (PR8)

Een schiereiland aan een eiland: dat is precies wat de Ponta de São Lourenço is. Hier kan je een prachtige wandeling naar het meest oostelijke puntje van Madeira maken. De wandeling begint in Baia d’Abra, waar de verharde weg stopt. Vanaf daar loop je drie kilometer naar Casa do Sardinha. Hier kan je genieten van een lekkere pastel de nata of je zelf meegebrachte lunch. Wie nog puf heeft, kan 500 meter extra lopen naar Ponta do Furado. Vanaf hier heb je een gaaf uitzicht over de zuidelijke kustlijn van Madeira en het schiereiland zelf. Ook zitten hier heel veel hagedissen, die graag met mensen spelen (echt!).

Tip: Vanaf Ponta Da Rosto heb je een fantastisch uitzicht heb je een fantastisch uitzicht op het rauwe, grillige schiereiland. Meer mooie uitkijkpunten op Madeira vind je op de blog Reislegende.

Praktische informatie over de wandeling op Ponta de São Lourenço

Hoewel de wandeling maar 3 kilometer lang is, moet je ‘m niet onderschatten. Je gaat namelijk flink wat omhoog en omlaag. Bovendien waait het hier vaak hard, waardoor je sneller moe wordt. Die 3 kilomter moet je natuurlijk ook weer terug lopen, maar met een zwempauze op een van de idyllische strandjes is dat zeker geen straf. Hier vind je de volledige beschrijving van de wandeling over Ponta de São Lourenço.

Ponta de São Lourenço met de bus

Bus 113 rijdt van Funchal naar Baia d’Abra. Onderweg maakt de bus nog stops in onder meer Santa Cruz en Machico. Let wel op, want niet elke bus 113 stopt op dezelfde plekken.

Wandelen Madeira Ponta de São Lourenço
Spectaculaire kliffen langs de noordelijke kustlijn van Madeira

3. Ribeiro Frio naar Chão das Freiteiras

In tegenstelling tot de meeste andere wandeling op dit lijstje, is dit geen bekende wandeling. Het voordeel daarvan is dat je het wandelpad bijna voor je alleen hebt. Je loopt eerst een stuk van Ribeiro Frio langs een irrigatiekanaal (levada) tot je bij een soort sluis komt. Vanaf daar ga je vrij steil omhoog naar Chão das Freiteiras. Onderweg kom je langs natuurlijke poeltjes waar je heerlijk kan afkoelen in het water! Na de stevige klim kom je op Chão das Freiteiras, een vlak plateau met ceders en veel lage begroeiing. Hier is het oppassen dat je de goede route terug naar beneden neemt. Loop daarvoor langs de boerderij, parallel aan een hek. Aan het einde van het hek staan hoopjes stenen; hier moet je een scherpe bocht naar links maken. Je komt dan op een met stenen verhard pad, dat je weer terug naar Ribeiro Frio leidt.

Praktische informatie over deze wandeling

Deze wandeling is iets meer dan 7 kilometer, maar door de hoogteverschillen doe je er zeker minimaal 3 uur over. Zeker als je onderweg nog wil zwemmen en foto’s maken 😉 De wandeling staat niet goed aangegeven, maar met deze beschrijving kom je een heel eind. Tip: deze wandeling kan je goed combineren met een bezoekje aan het uitzichtpunt Balcões.

Met de bus naar Ribeiro Frio…of toch liften?

Er gaan maar heel weinig bussen naar Ribeiro Frio. Dit is dus geen handige optie als je wil wandelen. Wij hadden een accommodatie in Sao Roque de Faial en zijn vanaf hier omhoog gelift. Zowel vanaf de kant van Funchal als de kant van Faial/Santana gaat er maar een weg naar Ribeiro Frio. ’s Ochtends vroeg gaan de mensen die in de restaurants werken omhoog, iets later de andere wandelaars en de hele dag door gaan mensen naar beneden. De kans dat je een lift krijgt, is dus aanzienlijk.

Wandeling Ribeiro Frio
TIjdens je wandeling op Madeira vind je gegarandeerd een fijne plek om te zwemmen

4. De afdaling naar Curral das Freiras

Mooie uitzichten zijn er genoeg op Madeira! En deze wandeling start bij een van de gaafste: Miradouro da Eira do Serrado. Vanaf 1095 meter hoogte kijk je op het Curral das Freiras, het ‘Nonnendal’. Dit dal heeft haar naam te danken aan de kloosterlingen die uit Funchal de bergen in vluchtten toen de Franse zeerovers Madeira binnenvielen. Het dorpje is een beetje slaperig, maar de wandeling er naartoe erg mooi. Je loopt deels in de schaduw van de kastanjebomen naar beneden, steeds met een fantastische blik op de omringende bergen. Na ongeveer 1,5 uur bereik je het Nonnendal, waar je van een kastanjegebakje, -soep of likeurtje kan genieten voordat je teruggaat.

Praktische informatie over Curral das Freiras

De afdaling is stijl: binnen korte tijd loop je bijna 500 meter naar beneden. Ik kan je dus aanraden deze wandeling een kant op te maken en vervolgens de bus naar boven de nemen.

De bus naar Eira do Serrado en Curral das Freiras

Zowel het uitzichtpunt als Curral das Freiras zijn goed te bereiken met bus 81 vanuit Funchal. Daarom kan je deze wandeling ook prima een kant op maken. Let op: niet elke bus 81 stopt ook bij Eira do Serrado. Overigens is deze bus niks voor watjes; af en toe lijkt het meer op een ritje in de achtbaan dan met de bus.

Curral das Freiras wandeling
Het uitzicht op Curral das Freiras vanaf Eira do Serrado

5. Vereda dos Balcões (PR11)

De PR11 is een korte, maar schitterende wandeling. Je start in Ribeiro Frio en loopt vanaf daar 1,5 kilometer naar het uitzichtpunt Balcões. Je staat hier op een soort balkon met uitzicht op de hoogste bergtoppen van Madeira en het laurierbos Laurissilvia. Dit bos is sinds 1999 UNESCO Wereldnatuurerfgoed en in Europa een van de laatste van haar soort. Bovendien kan je hier heel veel vogels spotten, zeker als je voor de de vele andere wandelaars bent (voor 9 uur).

Praktische informatie over de Vereda dos Balcões

Dit is een korte en vrijwel vlakke wandeling. Prima voor een rustig dagje of om te combineren met de wandeling naar Chão das Freiteiras. Een uitgebreide beschrijving van de wandeling vind je hier.

Met de bus naar Balcões

Om deze wandeling naar Miradouro dos Balcões te maken, moet je eerst naar Ribeiro Frio rijden. Zie 3. Ribeiro Frio naar Chão das Freiteiras voor informatie hoe je hier zonder eigen auto komt.

Vereda dos Balcoes Madeira
Helemaal alleen op Balcões in de vroege ochtend

6. Wandelen van Seixal naar Fanal

Het gebied tussen Seixal en Fanal staat vol laurierbos: de Laurisilvia. Dit is een bijzonder overblijfsel van een eerder wijd over Europa verspreid laurierbos. Het is het grootste overgebleven gebied van laurierbos ter wereld en bestaat naar schatting voor 90% uit oorspronkelijk bos en huisvest een bijna eindeloze hoeveelheid (zeldzame) planten, dieren en mossen. Waar de weg stopt in Seixal, begint het wandelpad naar Fanal. Het is een steile klim van ongeveer 4 kilometer en 800 meter hoogteverschil. Onderweg zijn er verschillende uitzichtpunten. De route eindigt een beetje gek: midden op de autoweg. Als je die nog 3 kilometer (redelijk vlak) volgt, kom je bij een parkeerplaats en het boswachtersgebouw, waar verschillende andere wandelingen starten en ook mysterieuze, kronkelige laurierbomen staan.

Praktische informatie

De wandeling die wij hebben gemaakt van Seixal naar Fanal staat alleen aan het begin- en eindpunt van de wandeling aangegeven. Wij vonden het beginpunt (aan het einde van de autoweg die vanaf Seixal de bergen ingaat) toevallig toen we rond de camping aan het slenteren waren. Helaas is er online geen informatie te vinden. Mooie alternatieven in de omgeving van Fanal zijn de PR 13 Vereda do Fanal en PR 14 Levada dos Cedros.

Met de bus naar Fanal of Seixal

Het minder goede nieuws is dat Fanal niet en Seixal nauwelijks bereikbaar is met de bus. Je kan met bus 139 vanuit Funchal naar Seixal rijden en zelfs op dezelfde dag weer terugkomen, maar je hebt dan te weinig tijd voor deze wandeling. Mijn tip is om een paar nachtjes in Seixal te blijven, bijvoorbeeld in een tipitent op een camping in de bergen. Dit is de perfecte thuisbasis voor wandelen, canyoning, zwemmen en chillen. Binnenkort komt hierover nog een uitgebreide blog online.

Wandelen Laurisilvia Madeira
Wandelen op Madeira betekent veel mooie uitzichten en doorkijkjes

Dit is slechts een kleine greep van alle mooie wandelingen op Madeira. Hier vind je een overzicht van alle goed gemarkeerde wandelingen op Madeira. Mijn tip: vraag bij je accommodatie naar wandeltips. De inwoners van Madeira zijn supervriendelijk en kunnen je de beste tips geven.

Meer tips voor Madeira

3 gedachten over “Wandelen op Madeira: onze 6 mooiste wandelroutes”

  1. Madeira heeft ons heel positief verrast. De natuur is schitterend, de mensen zijn vriendelijk, het eten is heerlijk. Wat wil je nog meer! Heel graag gedaan dus 🙂 Ga je binnenkort naar Madeira?

 1. Moniek Meijer

  Beste Janna,

  Wat ’n toffe beschrijvingen van de routes heb je geschreven!
  Wij gaan in augustus voor de eerste keer naar Madeira en ik had al een aantal van deze wandelingen op m’n lijstje staan, dus deze uitgebreide beschrijvingen komen goed van pas, fijn!

  Groetjes,
  Moniek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.