Lopen waar de zee net nog te zien was. Een eiland met bijzondere vogels bezoeken dat je maar een paar uur per dag kan bereiken. Met zonsondergang en de opkomende zee het vasteland weer bereiken… Wadlopen in de Duitse Noordzee was zeker weten een van mijn bijzonderste ervaringen deze zomer. Samen met wadloopexpert Gerke Ennen liepen we van Schillig naar het vogeleiland Minsener Oog.
Eb en vloed
Eb en vloed blijft een bijzonder fenomeen. Dat je een paar uur per dag tijdens eb op de zeebodem kan lopen, vind ik zo gaaf. Vaak is het moeilijk in te schatten hoeveel tijd je hebt voor de zee weer terug komt en daarom is het verstandig altijd met een georganiseerde wandeling mee te gaan.
Wadlopen met Gerke Ennen
In het geval van Gerke Ennen is dat zeker geen straf. Gewapend met een schepnet en een klein schepje gaat hij bijna elke dag met een groep op pad. Onderweg naar de bestemming graaft Gerke van alles uit het slik op de zeebodem en moedigt de groep ook aan ook zelf met bijzondere vondsten naar hem toe te komen. Je warm aankleden is vanwege het vele stilstaan dus wel verstandig. Maar niet té warm, want een lange broek wordt gegarandeerd nat.
Bestemming: Minsener Oog
De bestemming van onze wandeling was het beschermde vogeleiland Minsener Oog. Dit eiland mag je normaal niet bezoeken, maar de vogelwacht die daar woont, zal je een stuk van het eiland laten zien en met geluk een paar bijzondere vogels aanwijzen. Als het water dan op haar allerlaagst is, loop je weer terug naar Schillig. De zon gaat dan al langzaam onder en dit zorgt voor een fantastisch kleurenspel aan de hemel én in de reflectie op het naderende wateroppervlak. Je zou zo ademloos stil kunnen blijven staan. Maar het water rukt op, dus het is doorlopen geblazen. In Schillig kan je meteen aanschuiven in de gezellige strandtent 8 Grad Ost.
Praktische informatie
De wadwandeling van Schillig naar Minsener Oog duur circa 4,5 uur en kost voor volwassenen 18 euro, voor kinderen 10. Op de website van Gerke Ennen kan je meer over deze en andere wadlooproutes lezen. Daar lees je onder andere ook wat je aan moet trekken en mee moet nemen.
Meer reizen aan de Duitse Noordzee?
- Begin je reis bijvoorbeeld in Bremerhaven, een stad die bruist door het havenleven en waar je een aantal bijzondere musea kan bezoeken.
- Een reisje langs de Duitse Noordezeekust is in ieder geval niet compleet zonder de rabarbertaart in Dangast te hebben geproefd.
- Ook een toffe havenstad: Wilhelmshaven. Deze rauwe stad heeft artistieke details, als je er maar oog voorhebt.
Uitgenodigd voor de reis naar de Duitse Nordzee werd ik door Die Nordsee. Bedankt!
Ahh wauw, dit lijkt me echt gaaf om eens te doen! Ook wel spannend ofzo, want je moet natuurlijk wel terug zijn voordat de zee je inhaalt… 🙂
Pingback: Côte de granit rose: roze granietkust in Bretagne
Pingback: Canyon Lengerich: wandelen rond een indrukwekkende kloof