Wadlopen naar Schiermonnikoog

Wadlopen naar Schiermonnikoog: avontuur in het Waddengebied

Voor bijzondere ervaringen en kleine avonturen hoef je écht niet ver weg te gaan. Heb je bijvoorbeeld al eens een wadwandeling aan de Nederlandse Noordzeekust gemaakt? Een wandeling over de bodem van de Waddenzee is echt spectaculair. Je loopt over een enorme, soms spiegelende vlakte, waar kort ervoor het water nog stroomde. Je kan bijvoorbeeld wadlopen naar Schiermonnikoog. Het idee dat je naar een eiland kan lopen is toch gaaf?

Wadlopen in Nederland: UNESCO werelderfgoed de Waddenzee

Opgegroeid met de Noordzee op fietsafstand ben ik me niet altijd bewust van hoe bijzonder onze Noordzeekust eigenlijk is. En dan vooral de Waddenzee! De Nederlandse Wadden zijn UNESCO werelderfgoed want het is een een uniek ecosysteem dat je alleen aan de kust van Nederland, Duitsland en Denemarken vindt. Het valt droog bij en eb en stroomt weer vol bij vloed. Hier vind je meer dan 10.000 vaak zeldzame planten- en diersoorten. Hoe gaaf dit eigenlijk is, ontdekte ik tijdens het wadlopen naar Schiermonnikoog.

Wadlopen vanaf Lauwersoog naar Schiermonnikoog

Doordat de Wadden bij eb gedeeltelijk droogvallen, kan je naar een aantal Waddeneilanden wadlopen. Vanuit Lauwersoog kan je bijvoorbeeld wadlopen naar Schiermonnikoog. Voor de die-hards is er een tocht van 22 kilometer direct uit Lauwersoog. Voor iedereen die liever de tijd neemt om rustig te wandelen en ook nog iets over de Waddenzee wil leren, is er een wadlooptocht van 10 kilometer. Je wordt met de boot gedropt op de zandbank ’t Brakke Zand en wandelt in een paar uur naar Schiermonnikoog. Daar word je weer opgehaald met de boot en naar het vasteland gebracht.

Tip: ook in Duitsland kan je bijzondere wadwandelingen maken. Je kan bijvoorbeeld wadlopen naar het vogeleiland Minsener Oog.

Gedropt midden op zee

‘Stap maar uit de boot,’ zegt gids Jan. De groep moet lachen. Ik ook, we zijn immers nog midden op zee. We zitten op de boot en worden omringd door de zee. ‘Kom, we gaan,’ zegt Jan, glimlachend, maar wel serieus. Om te demonstreren dat hij het meent, gaat hij op de rand van de boot zitten. Zou hij het echt doen? Hij doet het. En staat vervolgens tot zijn middel in zee. Zijn vrouw Marian gaat erachteraan en gebaart ons ook het water in te komen. Ik trek de plastic zak rond mijn camera nog eens goed strak, houd mijn rugzak hoog in de lucht en spring dan ook uit de boot. Ik voel hoe mijn broek en shirt aan mijn huid plakken en het koude water langzaam omhoog kruipt. Als we een minuut later beginnen met wandelen, ben ik alweer vergeten dat dit misschien onaangenaam kan zijn. Nat zijn we nu toch al, we kunnen beter gaan wadlopen!

Wadlopen naar Schiermonikoog met Jan en Marian van Wadloper

Onderweg naar Schiermonnikoog rapen gidsen Jan en Marian van Wadloper van alles op en vertellen hierover. Wist je bijvoorbeeld dat die gedraaide hoopjes zand eigenlijk waddenwormpoep is? Door wad te lopen met een gids zie en hoor je veel meer. Voor beginnende wadlopers is het sowieso aan te raden met een gids te gaan omdat het heel lastig is zelf een goede route te bepalen en ook nog rekening met de eb en vloed te houden. Dat ontdekken ook wij halverwege de wandeltocht. Er zijn verschillende groepen onderweg en die moeten allemaal door de geulen heen. Elke gids doet dat op zijn eigen manier – met verschillend resultaat. Jan en Marian gaan een heel andere kant op dan de andere groepen en wij vragen ons af waarom. Een uur later snappen we het: wij zijn grotendeels droog, de andere groepen nat tot hun oksels.

Met de boot terug naar Lauwersoog

Eenmaal aangekomen op Schiermonnikoog, trakteren Jan en Marian ons op Boomsma cloosterlikeurtje om weer op te warmen. We wandelen een stukje over het eiland naar een pleintje met wasbakken waar we onze schoenen en kleding kunnen uitspoelen. Daarna lopen we naar het haventje van Schiermonnikoog waar de boot al op ons ligt te wachten. Je kan er overigens ook voor kiezen om een nachtje op Schiermonnikoog te blijven en de volgende dag pas naar het vasteland te reizen, je bootkaartje blijft namelijk geldig. De prijs voor deze wadlooptocht naar Schiermonnikoog met Wadloper is €35,- inclusief de boottocht. Als je vanaf Lauwersoog gaat wadlopen naar Schiermonnikoog kost de tocht €29,50 (prijzen 2020).

Tip: Rondom Lauwersoog kan je nog veel meer avonturen beleven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een jeep safari rondom Lauwersmeer, met een boot de zonsondergang tegemoet varen of slapen onder de sterren? Lees hier alles over microavonturen aan de kust van Groningen.

Welke kleding en schoenen voor het wadlopen?

Bij wadlopen word je nat, daar ontkom je niet aan. Maar door de juiste kleding voor het wadlopen aan te trekken, zorg je er wel voor dat het een aangename wandeling wordt. Op zee heeft de wind vrij spel en wordt het daardoor een stuk koeler dan op het vasteland, zeker als je kleding nat wordt. Kies daarom het liefst voor een korte broek van een sneldrogende stof, zoals een sportbroek(je). Trek qua bovenkleding meerdere laagjes aan, bijvoorbeeld een t-shirt met een trui en een winddicht jack. Begin beter te warm dan te koud, je kan altijd nog iets uittrekken. Ook de juiste schoenen voor het wadlopen zijn belangrijk. Hoge sneakers die goed om je voeten aansluiten met een paar hoge sokken erin zijn prettig. Zo bescherm je je voeten en enkels tegen schelpen en andere scherpe dingen in het slik. Als je meer advies over kleding voor het wadlopen wil hebben, vraag je het beste je wadloopgids. Hij of zij kan je de beste kledingtips voor de specifieke tour geven.

Tip: ook de andere Waddeneilanden zijn prachtig! Op haar blog Reismuts deelt Lizette tips voor een vakantie op Texel.

-Disclaimer: Ik ging wadlopen tijdens een weekend georganiseerd door Visit Groningen. Het enthousiasme dat je leest is 100% dat van mij.-

3 gedachten over “Wadlopen naar Schiermonnikoog: avontuur in het Waddengebied”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.