Colombia

Valle de Cocora: wandelen tussen enorme palmen

Links en rechts enorme palmbomen, fladderende kolibries en een verstopte waterval: je ziet het allemaal tijdens een wandeling door de prachtige Valle de Cocora in Colombia. De palmboomsoort die hier staat, de waspalm, is de hoogste ter wereld. Het zijn er eindeloos veel en ze zorgen voor een bijzonder landschap.

groene vallei in de andes

Deze groene vallei ligt vlakbij Salento, een dorpje in het Andesgebergte, waar veel backpackers overnachten. De Cocoravallei maakt deel uit van het Nationaal Park Los Nevados, waar je nog meer schitterende wandelingen kan maken. Om de uitstervende waspalm en de overige biodiversiteit te beschermen, werd Valle de Cocora halverwege de jaren 80 een beschermd natuurpark. En dat is maar goed ook, want het zou enorm zonde zijn als mensen in de toekomst dit bijzondere landschap konden niet meer konden zien.

Valle de Cocora Colombia
Vanaf de miradors heb je een schitterend uitzicht over de vallei

Hoogste palm ter wereld

Ze zijn niet te missen: torenhoge stammen met een plukje groen erop. De waspalm kan tussen de 45 en 60 meter hoog worden en is daarmee de hoogste palm ter wereld. Er zijn maar weinig plekken op de wereld waar je ze kan bewonderen, maar in Valle de Cocora staan er wel honderden. Overigens wordt de was van de palm gebruikt voor kaarsen en bouwmateriaal. Om te voorkomen dat de palmboom daardoor zou uitsterven, werd de boom in 1985 een beschermde soort.

Valle de Cocora Colombia wandelen
Tijdens de wandeling steek je veel gammele bruggetjes over

wandelen in de valle de cocora

Je kan verschillende wandelingen door de vallei maken, waarvan de kortste ongeveer 2,5 uur duurt en de langste 6 uur. Met een paar foto- en koffiestops maak je daar makkelijk een hele dag van 😉 Wij namen een Willy (jeep) van Salento naar de Valle de Cocora voor 4000 COP* per persoon. Schrik niet als je achterop moet staan in plaats van een zitplek krijgt. De chauffeurs rekenen dit gewoon als plek en eigenlijk is het heel gaaf om zo’n autoritje te maken. Wij hadden er totaal niet op gerekend, dus we stonden verkleumd van de kou ’s ochtends vroeg met ons ontbijt in de hand achterop de jeep, maar mét een enorme glimlach op ons gezicht omdat het zo gaaf was.

Wij liepen het hele rondje, waarbij je ook langs Acaime, het kolibriehuis komt. De entree is 5000 COP en hiervoor krijg je ook een warme drank. Erg leuk om die prachtige kolibries van zó dichtbij te kunnen zien. Overigens is dit de enige plek waar we veel mensen tegenkwamen. Tijdens het wandelen, waren we bijna constant alleen. Heel relaxed! Zie op de tekening hieronder welke route we hebben gelopen, in totaal 12 kilometer. Verder vond ik het kaartje op deze blog erg handig. Daarop zie je dat er nog een paar betaalposten zijn waar je nog een paar duizend COP moet betalen. Voor de hele dag waren wij 20.000 COP per persoon, inclusief vervoer en een kop koffie bij Finca la Montaña kwijt.

Een pagina uit mijn reisboekje met een kaart van Valle de Cocora

Tips

1. Als je vanaf Acaime langs de rivier terugloopt naar de ingang van de vallei, steek je een aantal bruggetjes over. Na het laatste bruggetje kom je op een soort kleine open plek met een boomstam. Als je hier goed kijkt, zie je rechts een klein paadje tussen de struiken. Daal deze af en je komt bij een verborgen waterval. Er is daar niemand en de waterval is wel hartstikke mooi, dus het is zeker de moeite waard even van de route af te wijken.
2. Trek schoenen aan die vuil mogen worden. Die bomen groeien hier niet voor niets zo goed… Af en toe valt er een enorme plensbui en daarom kan het erg modderig zijn in de vallei. Zelf stonden we af en toe enkeldiep in de prut, zodat onze nieuwe schoenen opeens een stuk minder nieuw eruit zagen 😉
3. Neem kleingeld mee. Handig voor entreegeld, een kop koffie of een snack onderweg. Van briefjes met hoge waarden hebben ze niet altijd terug en met een creditcard kan je het hier helemaal vergeten.

* 1000 COP is op dit moment ongeveer 30 cent. De bedragen in dit artikel kan je dus ongeveer door 3000 delen voor het aantal euro’s en dan is het meestal nét iets minder. Zo is 4000 COP bijvoorbeeld €1,16.

4 gedachten over “Valle de Cocora: wandelen tussen enorme palmen”

  1. Pingback: Colombiaanse patacones met hogao

  2. Pingback: Parque Tayrona in Colombia: wandelen, aapjes kijken en zwemmen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.