Fietsen rond Ulm: de Gartenparadies-Runde via de Iller-Radweg

Ten zuiden van Ulm bevindt zich een waar tuinenparadijs. Wie al dit mooie
groen wil zien, kan de Gartenparadies-Runde fietsen, een relaxte tour van bijna 40 kilometer over uitgestrekte velden, door dichte bossen en langs een paar schattige dorpjes. Onderweg kan je bovendien ook nog cultuur snuiven in het Beierse Bijenmuseum en het Museum voor Tuincultuur. Een veelzijdige fietstocht dus.  

Iller-Radweg Ulm

Iller-Radweg

Ik begon de de fietstocht in Senden, ruim zeven kilometer vanaf Ulm. Vanaf hier fiets je over de Iller-Radweg via Vöhringen naar Illertissen. Dit fietspad voert je langs de rivier de Iller richting het Zuiden. De rivier wordt omgeven door bomen en planten in eindeloos veel tinten groen. Tijdens het fietsen hoor je niets anders dan de steentjes onder je fietsbanden het stromen van de rivier. Tijdens een pauze aan de rivieroever koel je je voeten in het koude water en zie je met geluk een groep zwanen voorbij zwemmen.

Bayerisches Bienenmuseum

Musea langs de Gartenparadies-Runde

Bij Illertissen verlaat je de Iller-Radweg. De Gartenparadies-Runde leidt je naar het Bayerisches Bienenmuseum, een verrassend interessant museum dat in een oud kasteel gevestigd is. Daar kom je bijvoorbeeld te weten dat bijen wel 40 kilometer per uur kunnen vliegen. Meer geïnteresseerd in verschillende soorten tuinen? Maak dan een klein omweggetje naar het Museum der Gartenkultur. Daarna fiets je tot Weißenhorn grotendeels door dichtbegroeide bossen waar het zonlicht mysterieus tussen de bomen door schijnt.

Gartenparadies-Runde Ulm

Bezoek Weißenhorn en eventueel Kloster Wiblingen

Het schattige Weißenhorn heeft een mooie historische binnenstad en een aangenaam rustig stadspark. Als je genoeg gefietst hebt, kan je hier de trein terug naar Ulm nemen. Als je de Gartenparadies-Runde af wil maken, fiets je nog ongeveer 30 minuten terug naar Senden. Overigens zou je deze route in elk genoemd dorpje kunnen starten. Vanuit Ulm is het makkelijkst om in Senden te starten. Om daar te komen zijn er twee mogelijkheden: je neemt de trein of je fietst nog een stuk van de Iller-Radweg. Ik kan je dit laatste zeker aanraden, omdat het een mooi stuk door bos langs de rivier is. Bij Wiblingen kan je dan nog het klooster met een prachtige bibliotheekzaal bezoeken.

 

In Ulm kan je bij het VVV op het Münsterplatz fietsen huren. Dat kost 12 euro per dag en daarvoor krijg je een aangename, stevige fiets met acht versnellingen, waarmee je deze route makkelijk fietst!

Gartenparadies-Runde Ulm

Meer tips voor Ulm

In en rondum Ulm is natuurlijk nog meer te doen:

– Dit artikel schreef ik in samenwerking met Ulm/Neu-Ulm Touristik. –

2 gedachten over “Fietsen rond Ulm: de Gartenparadies-Runde via de Iller-Radweg”

  1. Ah wat leuk, op fietsvakantie een paar jaar geleden fietsten wij ook over zo'n Radweg. Heerlijk veel groen! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.