Lekker eten en nieuwe smaken horen bij reizen. In Colombia zal je in ieder geval niet veel moeite hoeven doen om heerlijk te eten. Colombia is een erg vruchtbaar land en daardoor groeien er enorm veel verschillende soorten groenten en fruit. Daarnaast nemen de Colombianen veel tijd om te koken en samen te eten. Dus hé, Colombia is behalve een fantastisch land om te backpacken ook nog eens een goede culinaire bestemming. Typisch Colombiaans eten: deze gerechten wil je echt niet missen!
1. De interessante smaakcombinatie van mango biche
Mango met limoensap en zout: dat klinkt op het eerste moment niet bijzonder lekker, maar wacht maar tot je het geprobeerd hebt. Deze snack met bijzondere smaakcombinatie kan je bijna overal op straat kopen en kan je ook prima onderweg eten.
2. Patacones met hogao
Men neme plakjes bakbanaan, frituurt die, drukt ze plat en frituurt ze nog een keer. Het resultaat is patacones, een lekker bijgerecht dat je ook prima als tussendoortje kan eten. Ze worden vaak geserveerd met hogao, een saus van tomaat en lente-ui.
Zelf Colombiaanse patacones maken? Bekijk mijn recept hier.
3. Colombiaanse koffie
Waar kan je nou beter van een kop koffie genieten dan in Colombia? In de Zona Cafetera, dat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, heeft het perfecte klimaat, de goede hoogteligging en een prima bodem voor de koffieproductie. Op veel plekken in deze bergachtige regio in het noordwesten van Colombia kan je koffieboerderijen bezoeken. Toen we in Salento waren, bezochten we bijvoorbeeld de biologische coffee farm La Azarcia. En er is geen betere plek om koffie drinken dan op de boerderij waar de bonen vandaan komen!
4. Spannend visgerecht: ceviche
Oké, eigenlijk is ceviche een Peruaans gerecht, maar ook aan de kust van Colombia weten ze wel een goede ceviche klaar te maken: vis gemarineerd in citroen, ui en chilipepers, vaak geserveerd met onder meer avocado en mais. Let op: de vis is rauw en een slechte bereiding kan tot een voedselvergiftiging leiden. Eet dit gerecht daarom alleen in restaurants waar hygiënisch gewerkt wordt en lees vooraf reviews online.
5. Fruit, fruit en nog meer fruit
Ik heb nog nooit zoveel verschillende soorten fruit binnen zo’n korte tijd gegeten als tijdens onze reis door Colombia. Een aubergine-achtige vrucht die smaakt naar een kruising van meloen en komkommer: pera melón. En oh, als je de mango’s en avocado’s in Colombia hebt gegeten, zal je die in Nederland niet meer zo snel kopen.
6. Altijd en overal arepas
Als ontbijt, tussen de maaltijden door, bij de middagsoep, nog eentje voor je naar bed gaat… Arepas kan je in Colombia altijd en overal eten. Na vier weken door Colombia te hebben gereisd, kon ik geen arepa meer zien, maar nu zou ik er wel weer trek in hebben 😉
Arepas kan je eenvoudig zelf maken! Bekijk mijn video om te zien hoe je Colombiaanse arepas bakt.
7. Typisch Colombiaans eten: bandeja paisa
Dit is hét nationale gerecht van Colombia. Bandeja paisa is van oosprong een boerengerecht en daarom onwijs voedzaam. De basis bestaat uit rijst, rode bonen, verschillende soorten vlees, ei, avocado, hogao, een patacon en een arepa. Op veel plekken kan je het gerecht ook met forel in plaats van vlees krijgen en als je liever vega eet, blijft er nog genoeg van bandeja paisa over om goed gevuld de deur uit te lopen.
8. Verse kokosnoot
Heb je altijd al eens uit een superverse kokosnoot willen drinken? Dit is je kans! Haal er zelf een uit de boom of laat dit klusje aan een van de handige Colombianen over. Hoe dan ook, geen pakje uit de supermarkt kan op tegen vers kokoswater!
9. Warme, verse buñelos
Vergeet kroketten en frikandellen, in Colombia hebben ze frituren verheven tot een hogere kunst. Een van specialiteiten die daarbij is ontstaan, is de buñelo: een gefrituurde kaas-deegbal. Het lekkerst zijn ze vers uit het vet en gegeten uit de hand.
10. Chocolademelk op z’n Colombiaans
Na onze reis door Colombia was chocolademelk nooit meer hetzelfde. Elke ochtend maakte la abuela, de Colombiaanse oma van mijn vriend, warme chocolade voor ons. Pure chocolade gekookt in heet water met palmsuiker, waar eventueel nog een scheutje melk in ging. Yummy!
11. Huisgemaakte fruitijsjes
Met het warme klimaat van Colombia zijn ijsjes een welkome verfrissing, vooral als ze huisgemaakt van vers Colombiaans fruit zijn gemaakt. Pas wel op dat ze met flessenwater of melk zijn gemaakt, want van kraanwater kan je als Europeaan wel eens ziek worden.
12. Tamales: gestoomde pakketjes
Met de Colombiaanse familie van mijn vriend hebben we nog iets bijzonders gekookt: tamales. Dit is een pakketje van rijst met groente, ei en eventueel vlees, opgevouwen in een groot bananenblad. De pakketjes worden gestoomd in een grote pan. Wij kookten de tamales buiten in een klein bergdorpje in de buurt van Medellín. Terwijl de tamales gestoomd werden, liet de Colombiaanse familie mij zien wat er allemaal rond het huis groeide: koffiebonen, sinaasappels en nog eindeloos veel vruchten waarvan ik de naam niet meer weet… Een van mijn mooiste herinneringen van de reis door Colombia!
En Colombia heeft nog veel meer heerlijke gerechten te bieden. Loopt het water je nu al in de mond? Dan zit er weinig anders op dan binnenkort naar Colombia te reizen 😉
Meer tips voor je reis door Colombia
Naast lekker eten, is er natuurlijk ook heel veel te zien en doen in Colombia!
- Bekijk onze reisroute van vier weken door Colombia om inspiratie voor je eigen reis op te doen. Ik vertel je niet alleen welke plekken je niet mag missen, maar geef ook praktische tips hoe je van A naar B komt.
- Een fantastische ervaring is de vierdaagse wandeling naar Ciudad Perdida. Deze ‘lost city’ ligt midden in de jungle en kan alleen door een uitdagende hike bereikt worden.
- Even relaxen tijdens je backpackavontuur? Dat doe je in Minca! Hier is de hangmat-per-inwoner-ratio namelijk aan de hoge kant 😉
- Aapjes kijken, zwemmen, chillen onder de palmbomen en kamperen doe je in Parque Tayrona, aan de kust van Colombia.