Duitsland

Stade: pittoreske Hanzestad in Nedersaksen

Stade is de grote verrassing van Nedersaksen. Dit stadje in het Noorden van Duitsland heeft het allemaal: smalle en schattige straatjes, authentieke vakwerkhuizen, gezellige cafés en een fotogenieke haven midden in de stad. Waarom deze Duitse stad dan toch zo onbekend bij Nederlanders is? Geen idee! Een reisje naar Stade in Duitsland is absoluut de moeite waard.

Hanzestad in het Noorden van Duitsland

Stade is misschien wel de oudste stad van Noord-Duitsland. Al in 1000 voor Christus vestigden zich hier mensen. Gelegen op een heuvel in een vruchtbaar gebied vlakbij de rivier de Elbe heeft de stad een strategische ligging. Na een flink aantal tegenslagen in de geschiedenis (een inval van Vikingen, een stadbrand en vervolgens ook nog uitgesloten worden van de Hanze) draagt Stade sinds 2008 weer de eretitel Hanzestad.

Stade bezienswaardigheden Duitsland
Stade is vol met schattige straatjes en leuke antiekwinkels

Oude Haven met mooie vakwerkhuizen

Het meest in het oog springende gedeelte van Stade is de Alte Hafen, de Oude Haven. Nu ligt er nog maar één schip in het water, maar vroeger lag het hier vol schepen uit heel Europa, die hun luxe waren wilden verkopen. Onze stadsgids vertelde dat bij opgravingen een aantal jaar geleden zelfs munten uit Portugal gevonden zijn. De stad is door haar gunstige ligging lange tijd een centrum van handel geweest. Nu kan je er vooral lekker doorheen slenteren. Links en rechts van de haven staan schitterende vakwerkhuizen en andere indrukwekkende gebouwen. Een daarvan is bijvoorbeeld het Schwedenspeicher. Vroeger was dit een opslagplaats voor de Zweedse troepen, nu is het een prachtig museum over de geschiedenis van de Noord-Duitse stad.

Stade van boven: beklim de St. Cosmae Kirche

Het is altijd leuk: een stad van boven bekijken. Midden in Stade staat de St. Cosmae Kirche. De uivormige toren van deze kerk ziet er niet alleen imposant uit, je kan ‘m ook beklimmen. In het weekend gaan regelmatig gidsen omhoog om je meer over de kerk te vertellen en het schitterende uitzicht over de stad te laten zien. Op mooie dagen kan je vanaf het uitzichtsplatform in de kerktoren zelfs de Noordzee zien!

Stade tips Duitsland stedentrip
Stade van bovenaf: overdag zie je de Noordzee, ’s avonds de verlichte stad

Praktische informatie over een bezoek aan Stade

Stade ligt op ongeveer 4 uur rijden vanaf Utrecht. Ook met de trein kom je er redelijk eenvoudig door eerst met de IC naar Osnabrück te reizen, dan de IC naar Hamburg-Harburg en vervolgens een regionale trein naar Stade. Dat duurt misschien iets langer, maar in de trein zie je langzaam het landschap veranderen en kan jenog even de laatste tips voor je citytrip doorlezen . Het is zeker de moeite waard om een citytrip van een weekend naar Stade te maken. Voor een overnachting kan ik je het Parkhotel Stader Hof aanraden. Al was het maar voor het heerlijk uitgebreide ontbijt. Binnen 10 minuten loop je vanaf de binnenstad naar dit hotel. Wel zo prettig als je ’s avonds nog wat hebt gegeten in een van de gezellige restaurants langs de Oude Haven.

Vakantie in Nedersaksen, Duitsland

Ook al een beetje verliefd op Stade geworden? Een bezoek aan dit stadje kan je goed combineren met andere bezienswaardigheden in Nedersaksen. Nedersaksen is een enorm veelzijdige deelstaat met de heuvelachtige Harz, de lange Noordzeekust en schattige dorpjes. Aan de Duitse Noordzeekust ligt bijvoorbeeld de kleine badplaats Dangast. Hier bakken ze de lekkerste rabarbertaart die je ooit hebt gegeten en vind je veel verrassende kunst. Ook kan je fantastisch wadlopen in Nedersaksen. En ook het rauwe Wilhelmshaven is zeker een bezoekje waard.

Stade tips Duitsland stedentrip

Ik was in Stade op uitnodiging van Mein Niedersachsen. Ik krijg niet betaald voor het schrijven van dit artikel en de mening die je hier leest is 100% die van mij.

2 reacties op “Stade: pittoreske Hanzestad in Nedersaksen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.