Wandelen in de Soester Duinen

Zodra we het heuveltje beklommen hebben, zien we een uitgestrekte zandvlakte voor ons. Hier en daar staan een paar verdwaalde bomen en struikjes. Verder zie je o-ver-al zand. Die enorme zandbak wordt omringd door een bos. Als je het voor je ziet, kan je je vast wel voorstellen hoe bijzonder dat uitzicht is. Deze zandvlakte is beter bekend als de Soester Duinen en je kan er prachtig wandelen.

zandverstuivingen, heide en bos

Dit natuurgebied bevindt zich precies tussen Hilversum, Utrecht en Amersfoort. Huh, duinen midden in Nederland? Waarschijnlijk ken je duinen vooral als de heuveltjes die zorgen dat West-Nederland niet wordt overspoeld door de zee, maar ook midden in Nederland heb je duinen.  In de Middeleeuwen werd een groot deel van de Utrechtste Heuvelrug ontbost en daardoor kregen de wind en het zand vrij spel. Het resultaat: een bijzondere combinatie van zandverstuivingen, heide en bos.

Soester Duinen wandelen

wandelen door de Soester Duinen

Deze combinatie zorgt er ook voor dat een wandeling door de Soester Duinen voor ieder wat wils biedt. Begin je wandeling met de voetjes in het zand. Als het te warm wordt, duik je zo het bos in. Tijd om te pauzeren? Ga midden op de zandvlakte onder een boom zitten of… klim erin! De bomen in de Soester Duinen hebben veel vertakkingen waardoor dit natuurgebied ook nog eens een waar paradijs voor de klimmers en klauteraars onder ons is.

Wandelen Soester Duinen

praktische informatie

Afhankelijk van de route die je loopt, zijn de wandelingen door de Soester Duinen tussen de 6 en 10 kilometer lang, waarbij de langste om de hele Lange Duinen gaat. Volg daarvoor de blauwe paaltjes. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit hoe je loopt, overal is het mooi. Verdwalen kan je ook nauwelijks omdat je steeds uitzicht over de hele zandvlakte hebt. De auto kan je parkeren bij het Openluchttheater Abrio. Liever met het OV? Vanaf station Soest-Zuid is het ongeveer 20 minuten lopen naar het Openluchttheater.

Meer mooie wandelingen

Binnen en buiten Nederland zijn nog veel meer mooie wandelingen te maken:

PS. Als je je afvraagt wat ik tijdens een wandeling van een paar uur met die enorme backpack op mijn rug deed… We wilden onze Osprey-backpacks voor Colombia alvast uitproberen. Een artikel over mijn backpack én tips om je eerste backpack te kopen vind je hier een artikel!

12 Reacties

 1. Meestal als we in Nederland zijn en een dagje vrij hebben, gaan we even naar de Hoge Veluwe voor wat natuurschoon, maar ik denk dat we de volgende keer maar naar de Soester Duinen moeten! Zo mooi daar!

  1. Ja, leuk voor de afwisseling! Ik zou zelf graag nog eens gaan wandelen op de Hoge Veluwe. Heb je een tip voor een mooie wandeling?

 2. Oh, de Soesterduinen zijn zo mooi! Waar ik opgegroeid ben ik Brabant zijn ook van die zandduinen, maar ik blijf het nog steeds bijzonder vinden 🙂

  1. Bedoel je de Loonse en Drunense Duinen? Die staan zeker op mijn lijstje voor de volgende keer! Als je een tip hebt voor een mooie wandeling daar, hoor ik het heel graag 😀 Ik vind het sowieso erg bijzonder dat we in het kleine Nederland nog zoveel mooie natuurgebieden hebben!

 3. Zo mooi daar! Eigenlijk tof dat wij ook zo’n plek hebben in Nederland. Ik wil er ook snel nog eens heen 🙂

  1. Je hebt helemaal gelijk: er is zoveel mooie natuur in Nederland! Ik kan me voorstellen dat je ook heel mooi portretten kan schieten in de Soester Duinen, dus je kan je hart ophalen daar 😉

 4. Nathalie zegt:

  Je kan er ook heel gaaf uilen spotten als je geluk hebt! Die komen daar ook vaak! Kunnen zich er goed verstoppen in de bomen

  1. Echt? Wat gaaf! Bedankt voor de tip. Goede reden om nog eens terug te gaan 😉

 5. Wat mooi daar! Gaaf dat dat gewoon in het midden van Nederland ligt.

 6. […] niet alle vakjes en zakjes ontdekt. Stop daarom je rugzak vol kleding en ga erop uit. Ik ben laatst gaan wandelen met de backpack. Gewoon in Nederland! Dat leverde een aantal geïnteresseerde blikken en grappige gesprekken op […]

 7. Pamela zegt:

  Erg mooi. Heel leuk geschreven ook. Dankjewel voor de tip via Instagram. Dankzij jou hebben we tijdens onze wandeling de Soesterduinen kunnen bezoeken en bewonderen!

  1. Dankjewel Pamela! Leuk om te horen 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.