Soms is het leuk om een hele middag in de keuken te staan bakken, en soms wil je gewoon snel iets lekkers maken. Voor die laatste situatie is dit recept echt perfect. Voor deze snelle kokosballetjes heb je maar drie simpele ingrediënten nodig. Even mixen en klaar! Zie het als een simpele variant van kokosmakronen. Heel handig voor wanneer je vrienden plotseling langskomen of je ’s avonds opeens zin in iets zoets krijgt. Fijn weekend!
Recept voor kokosballetjes
Voor ongeveer 20 kleine kokosballetjes of 10 grotere
Verwarm de oven voor op 180 graden. Scheid de eiwitten van de dooiers van twee eieren. Het eigeel gebruiken we in dit recept niet, maar dat kan je natuurlijk wel voor andere koekjes/een gebakken ei/mayonaise of iets anders gebruiken. Klop de eiwitten in een vetvrije kom tot een stevig, dik schuim ontstaat. Meng hier op de laagste stand 120 gram suiker doorheen en schep er ten slotte 200 gram geraspte kokos door. Probeer het mengsel luchtig te houden. Maak hier met twee lepels (of je handen) kleine bolletjes van en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de plaat in de oven en laat de kokosballetjes 10 tot 15 minuten bakken. Houd de oven goed in de gaten, want de balletjes worden droog als je ze te lang bakt. Probeer er desnoods tussendoor eentje 😉
Alternatieven en tips
Zoals je ziet is het recept onwijs simpel. Je kan er nog allerlei ingrediënten aan toevoegen. Je zou bijvoorbeeld de kokosballetjes in chocolade kunnen dippen of er stukjes chocolade doorheen mengen. Ook kan je cranberries of ander gedroogd fruit toevoegen. Dan is het misschien makkelijker om tien grote ballen te maken. En wat denk je van verse vanille of een snufje kaneel? Eigenlijk kan je met dit recept nog alle kanten op, maar ook zo eenvoudig smaken ze goed. Lekker makkelijk dus! Overigens vind ik ze zelf het lekkerst als ze even in de koelkast hebben gestaan.
Meer kokos!
Houd je ook zo van kokos? In mijn archief staan nog veel meer recepten hiermee. Dit herfstige kokos-noedelsoepje bijvoorbeeld of deze baked oats met rood fruit, appel en kokos. Hier vind je alle kokosrecepten.
Ik ben echt verslaafd aan die kokosballetjes, ik vroeg me al af hoe je deze maakte. 😀
I ♥ kokos. Wat ik me wel altijd afvraag (of eigenlijk uit ervaring is gebleken) dat ze bij mij altijd veel te droog worden. Dus alsof je gewoon een hap kokosrasp uit de bak heb gepakt. Zijn deze aan de droge kant of wat meer smeuïg?
Wat zien die er mooi rond en smakelijk uit. Wij zijn dol op kokos. Binnenkort ook maar eens bakken. Dank je wel voor de inspiratie Janna.
Graag gedaan! Laat me zeker weten wat je ervan vindt, als je ze gebakken hebt 🙂