Slot Marienburg: sprookjeskasteel in Nedersaksen

Stel je eens voor dat je een kasteel voor je verjaardag krijgt! Dat is precies wat koningin Marie in 1857 overkwam. Haar geliefde moet wel heel erg veel van haar gehouden hebben. Het mooie is: tegenwoordig kan je Slot Marienburg, dat in de buurt van Hannover ligt, gewoon bezoeken. En of dat een romantisch tripje wordt…

Een sprookjeskasteel als cadeau

Aanvankelijk was het cadeau niet meer dan een plek: een heuvel in de bossen ten zuiden van Hannover. Koningin Marie wilde graag een middeleeuwse bergburcht in gotische stijl. En zo geschiedde. Het resultaat is een sprookjeskasteel met vier vleugels, een ruime binnenplaats en eindeloos veel koninklijke vertrekken. Daarmee is Slot Marienburg de perfecte plek om tijdens een relaxed dagje weg rond te dwalen en je in een idyllisch sprookje te wanen.

Slot Marienburg Hannover Duitsland

Originele bakvormen, boeken en schilderijen

Het bijzondere is dat alle kamers nog vol staan met originele meubels, boeken, servies en decoratie. Een van de mooiste ruimtes is de bibliotheek. Deze knusse, ronde kamer is gevuld met boekenkasten met artistieke houtsnijwerkkunst. Mijn persoonlijke favoriet was echter de keuken. Of eigenlijk moet ik zeggen: keukens. Want voor elk klusje was een aparte ruimte: om de groente te wassen, om het vlees te snijden, om de borden af te wassen… En die hoeveelheid bakvormen! Daar zijn ze bij Heel Holland Bakt vast jaloers op (en anders ik wel ;)).

Spannende liefdesverhalen

Ben je stiekem ook best benieuwd naar het persoonlijke leven van het koningspaar? Dan is een bezoekje aan de jubileumstentoonstelling ‘200 jaar Marie en Georg van Hannover’ de moeite waard. Naast meer dan vijftig persoonlijke voorwerpen (van kleding tot kunstwerken), zijn ook een deel van de brieven te lezen, die Georg en Marie elkaar scheven toen ze in 1867 een jaar gescheiden van elkaar leefden. En die zijn soms wel héél persoonlijk…

Slot Marienburg Hannover Duitsland

Slot Marienburg bezoeken

Je kan Slot Marienburg alleen met een rondleiding bezoeken. Dat is zeker de moeite waard omdat je dan alle verhalen over het koninklijk paar en het kasteel te horen krijgt. Behalve de klassieke rondleiding, kan je ook met een gids door de jubileumstentoonstelling lopen of de toren beklimmen. In de zomermaanden en vakantieperiodes is reserveren zeker aan te raden. Dat doe je door even te bellen. Het personeel spreekt ook Engels.

Slot Marienburg ligt in Pattensen, op ongeveer 3,5 uur rijden van Utrecht. Vanaf begin maart tot begin november rijden er dagelijks bussen van Hannover naar Slot Marienburg. Het is daarom een goed idee om je bezoek aan dit sprookjeskasteel te combineren met een citytrip naar Hannover. Meer bezoekersinformatie vind je hier.

Meer reizen in Nedersaksen, Duitsland?

Combineer je bezoek aan Slot Marienburg met al het andere moois dat de Duitse deelstaat Nedersaksen te bieden heeft:

  • De Hanzestad Stade heeft me enorm verrast met de pittoreske vakwerkhuizen en gezellige cafeetjes.
  • In de schattige badplaats Dangast vind je veel kunst én lekkere rabarbertaart.
  • Zin om te wandelen? In het Okertal in de Harz vind je indrukwekkende rotspartijen en groene bossen.
  • In Bad Essen kan je rustig op adem komen. Dit traditionele dorpje in het Osnabrücker Land ligt in een bosrijke gebied en biedt daarnaast spannende relaxmogelijkheden, zoals een zoutgrot.
  • Wadlopen doe je bijvoorbeeld in het Wangerland, dat zelfs UNESCO werelderfgoed is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.