Wat te zien, doen en eten in Salento, Colombia

Tijdens je reis door Colombia mag je het dorp Salento zeker niet missen. Kleurrijke huizen, heerlijke koffie en toffe street art: dit authentieke stadje in de koffieregio van Colombia is absoluut de moeite waard. Bovendien is Salento de perfecte uitvalsbasis voor een wandeling in de Valle de Cocora.

Wat te doen in Salento, Colombia

Salento zelf is eigenlijk best een slaperig stadje. Het centrum kan je in een dag wel zien. Toch raad ik je aan minstens drie nachten te blijven. Zo heb je tijd om niet alleen Salento zelf, maar ook de omgeving te ontdekken. Met de volgende activiteiten en bezienswaardigheden in Salento kan je je wel een paar dagen vermaken.

Bezoek de kunstenaarswijk Aldea del Artesano

Op zoek naar een bijzonere souvenir? In de kunstenaarswijk Aldea del Artesano verkopen verschillende kunstenaars hun zelfgemaakte producten. Tasjes van palmbladeren, prachtige houtkunstwerken, armbandjes van allerlei restmateriaal: hier vind je zeker een leuk aandenken voor thuis! Op Google Maps is deze wijk lastig te vinden, maar op dit kaartje zie je Aldea del Artesano staan.

Doe een koffietour bij een koffieplantage

Salento ligt midden in de koffiedriehoek. In de nabije omgeving vind je daarom veel koffieplantages die tours aanbieden. Superinteressant om meer over het proces van boon tot kopje koffie te leren! Wij bezochten La Azarcia, een kleine biologische koffieboerderij in de buurt van Salento. De eigenaar was oprecht enthousiast, vertelde zijn verhaal met humor en kon al onze vragen beantwoorden.

Koffie tour Salento Colombia
Verse koffiebonen op een boerderij in Salento

Ga paardrijden in de prachtig groene bergen

Natuurlijk kan je gaan wandelen in de bergachtige omgeving van Salento, Colombia. Veel bijzonderder is het om de bergen te paard te ontdekken. Vanaf ons hostel maakten we te paard een tour van ongeveer acht uur. We kwamen onder andere langs de waterval Santa Rita, waar je een verfrissende duik kan nemen.

Proef traditionele (of juist moderne) trucha

Trucha is een typisch Colombiaans gerecht met forel. Op de kaart staat het ook wel met het Engelse “trout” aangeduid. In bijna elk restaurant in Salento kan je wel trucha krijgen, maar ik zou je aanraden het bij een van de kraampjes op het marktplein te kopen. Ja, dan zit je op plastic stoelen en drink je frisdrank direct uit het blikje, maar je geniet dan wel tussen de Colombianen van de lekkerste vissen voor de laagste prijs. Wij betaalden nog geen 15 euro voor twee enorme borden trucha met groente, rijst en twee blikjes fris.

Drink koffie bij Café Jesus

Van snelle espresso tot ultralangzame cold press: in dit café kan je eindeloos veel soorten koffie proberen. Neem er een typisch Colombiaanse snack zoals buñelo of empanada bij en je kan hier de hele dag blijven hangen.

eten en drinken in Salento Colombia
Bijzondere koffie hoort natuurlijk bij een bezoekje aan het koffiedorp Salento

Speel een potje tejo

Bij dit spel gaat het erom zoveel mogelijk explosies te maken. Klinkt goed, toch? Tejo kan je ook wel de nationale sport van Colombia noemen. Elke baan heeft een bak klei met daarin een metalen ring en pakketjes buskruit. De kunst is de metalen ballen precies goed te mikken zodat de pakketjes exploderen. Het spel is even hilarisch als moeilijk. Kijk de kunst af bij de oude Colombiaanse mannen die zonder enkele moeite tientallen meters overbruggen om een explosie te maken.

Wandelen in Valle de Cocora

Deze schitterende vallei met reusachtige palmbomen is de reden dat veel reizigers naar Salento komen. Je kan hier verschillende schitterende wandelingen maken. Lees hier hoe je alles uit je bezoek aan de magische Valle de Cocora haalt.

Valle de Cocora Colombia
Valle de Cocora met de reusachtige palmbomen

Overnachten in Salento, Colombia

In het centrum van Salento zijn tal van hippe hostels te vinden. Wij verbleven echter iets buiten het stadscentrum en ik kan je absoluut aanraden hetzelfde te doen. In de heuvels rondom Salento zijn verschillende boerderijen die ook een paar kamers aanbieden. El Mocambo Salento is een voorbeeld hiervan. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de vallei rondom Salento en het dorpje zelf. De eigenaar helpt je heel graag op weg en biedt allerlei tours in de omgeving aan, zoals de paardrijdtour die wij deden.

Salento Colombia El Mocambo Hostel
Het uitzicht vanaf ons hostel in Salento: El Mocambo

Praktische tips voor Salento

Salento ligt midden in de bergen van Colombia. Dat betekent dat het weer hier enorm wisselend is en het dus zomaar ook een paar dagen keihard kan regenen. Een poncho, droge sokken en een regenhoes voor je rugzak komen hier dus zeker van pas. Dat geldt ook voor een dikke trui, want ’s nachts kan het enorm afkoelen. Kies je voor een hostel iets buiten Salento? Ga dan ’s avonds met de willy, een jeep, terug naar je verblijf. Rondom Salento staan geen lantaarnpalen en dan merk je opeens hoe donker het ’s nachts echt is. Verder geldt: neem de tijd in Salento! Veel backpackers vergissen zich door maar twee dagen in het Colombiaanse dorpje te blijven, terwijl er enorm veel te zien en doen is!

Reizen door Colombia

Ben je van plan door Colombia te reizen? Of heb je daar wel zin in gekregen door dit artikel? In Colombia is nog veel meer moois te zien! Behalve de in dit artikel genoemde wandeling in Valle de Cocora, kan ik je ook een bezoek aan Parque Tayrona aanraden. Houd je wel van wat avontuur? Dan is de vierdaagse jungletocht naar Ciudad Perdida echt wat voor jou!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.