Côte de granit rose: roze granietkust in Bretagne

De roze granietrotsen steken af tegen het heldere, blauwe water. Enorme golven slaan tegen de stenen, waardoor het water soms wel een paar meter hoog opspat. Ik weet nog hoe gefascineerd ik was toen ik de eerste keer langs de roze Bretonse kust bij Ploumanac’h wandelde. Ook vorige week, zes jaar later, was ik enorm onder de indruk van dit stukje landschap.

Roze rotsen en zand

De roze granietkust beslaat ongeveer dertig kilometer van het Noorden van Bretagne, in de regio Côtes-d’Armor, tussen Plestin-les-Grèves en Louannec. Dit stuk kust is zo bekend vanwege de opvallende kleur van de rotsen en het zand: bruin-roze. De kleur van het graniet is te danken aan de combinatie van drie mineralen: mica (zwart en glimmend), fedlspath (roze) en quartz (transparant grijs). Het is een prachtig gezicht, vooral wanneer de zon even door de wolken prikt en het graniet doet oplichten. Wist je dat er maar drie van dit soorten kusten op de hele wereld zijn? Naast die in Bretagne heb je ook nog een roze granietkust in China en op Corsica.

Roze Granietkust Bretagne

Hoge golven of zeebodem

In Bretagne heb je veel meer te maken met een getijdenverschil dan in Nederland. Het verschil tussen hoog en laag water kan meer dan tien meter zijn. Met vloed heb je daarom prachtige golven, die stukslaan op de rotsen. Een echt spektakel! Met eb komt de zeebodem tevoorschijn en kan je wandelen waar eerst de zee nog kolkte. Dit ‘wadlopen’ is op veel plekken in Bretagne gaaf, maar langs de côte de granit rose vooral erg leuk omdat je tussen de enorme rotspartijen door kan lopen (of klimmen). Net een grote speeltuin!

Roze Granietkust Bretagne

Waar en wanneer wandelen langs de Roze Granietkust

Eigenlijk is de hele Côte de granit rose mooi. De meest opvallende rotspartijen heb je op het stuk tussen Ploumanac’h en Trégastel. Hier kan je ook het makkelijkst wandelen. Het zal je daarom niet verbazen dat dit deel vrij touristisch is. In de zomer zal het hier dus echt druk zijn. Als het kan, zou ik daarom buiten het hoogseizoen en de vakanties gaan. Dan loop je er bijna in je eentje en hoor je alleen het geluid van de golven en de meeuwen.

Meer wandelen langs de kust?

6 gedachten over “Côte de granit rose: roze granietkust in Bretagne”

  1. Mooie foto’s! Ik hou echt van stranden met veel rotsen, dat maakt het landschap lekker afwisselend. Heel bijzonder om het verschil tussen eb en vloed dan te zien inderdaad!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.