Runde von Georgsmarienhütte wandern

Ronde van Georgsmarienhütte: wandeling met weidse uitzichten

Uren door het bos wandelen en nauwelijks iemand tegenkomen: in Duitsland kan het je zomaar overkomen. Duitsland bestaat voor een derde uit bos. En met zoveel natuurgebied heb je soms zomaar het bos voor je alleen. Dus hoewel het prachtig weer was toen ik de ronde van Georgsmarienhütte liep, kwam ik welgeteld vijf andere wandelaars tegen. Deze rust zorgde ervoor dat ik extra kon genieten van de mooie panorama-uitzichten en een aantal wilde dieren heb gespot!

Ronde van Georgsmarienhütte

Deze wandeling rondom Georgsmarienhütte, een stadje elf kilometer ten zuiden van Osnabrück, is een mooie rondje door de heuvelachtige bossen van het Osnabrücker Land. Heuvels betekenen natuurlijk hoogtemeters en bij deze wandeling maak je dan ook af en toe een klimmetje of een afdaling. Al met al niet te heftig, en dit is dan ook een relaxte wandeling voor een mooie lentedag.

Wandelen Osnabrücker Land

Wandeling met weidse uitzichten

Al snel ben je het dorp uit en wandel je zo het woud in. Na een klein halfuurtje kom je letterlijk bij het eerste hoogtepunt van deze wandeling: de Varusturm. Deze 21 meter hoge toren biedt een schitterend uitzicht over de uitgestrekte heuvels. En mooie uitzichten zullen er tijdens deze wandeling nog veel meer komen. Het pad voert je namelijk een aantal keer langs de rand van de heuvels, waardoor je gave panorama-uitzichten te zien krijgt. Halverwege het rondje is er overigens nog een uitzichtstoren, maar daarover verderop meer.

Ronde van Georgsmarienhütte wandelen

Herten en spechten spotten

Behalve prachtige uitzichten, is er op deze route nog veel meer te zien. Ik zei het al: ik heb behoorlijk wat dieren gespot. Ik was pas een uurtje in het bos, toen ik geritsel hoorde. Ik bleef stilstaan en zag plotseling in de verte een hert tussen de bomen door stuiven. Waar een hert is, zijn er meestal meer, en dus ging ik rustig op een steen zitten. En ja hoor: al gauw rende het ene na het andere hert ongestoord aan me voorbij. Gaaf! Daarnaast heb ik onderweg nog spechten en een muis gezien. Zo weinig mensen tegenkomen heeft echt z’n voordelen.

Een berg van 331 meter

Het hoogste punt van deze wandeling is 331 meter en draagt de naam Dörenberg. Oké, officieel is het dan geen berg, maar toch is de Dörenberg met trots het hoogste punt van het middelste deel van het Teutoburger Wald. En bovenop deze berg staat de Hermannsturm, de tweede uitzichtstoren van deze wandeling. Toen ik er was, was de toren helaas afgesloten, maar de kans is aanwezig dat ‘ie voor de zomer van 2019 gerenoveerd en heropend wordt. Na alle hoogtepunten, loop je voornamelijk bergafwaarts. Je komt langs Forsthaus Oesede, waar je op het terras even van de zon kan genieten, voordat je de laatste 1,5 kilometer van de in totaal 16 kilometer lange wandeling loopt.

Heb je ook zin gekregen om de ronde van Georgsmarienhütte te lopen? Op Komoot vind je de route die ik volgde. Deze wandeling kan je ook makkelijk op je telefoon downloaden, die dan als wandelkaart functioneert.

Osnabrück wandelen natuur

UNESCO Geopark TERRA.vita

Ik noemde het al even: deze wandeling bevindt zich in het Osnabrücker Land, een regio in het Zuid-Westen van Nedersaksen, rondom de stad Osnabrück. Het is niet gek dat je hier zo mooi kan wandelen want Osnabrück ligt midden in UNESCO Global Geopark TERRA.vita. Dit natuurpark is bijzonder vanwege de grote afwisseling van soorten landschapsvormen en het feit dat het al zo’n 300 miljoen jaar oud is. Dat laatste kan je bijvoorbeeld merken aan indrukwekkende rotsformaties, mineraalrijk oerzout in de bodem en eeuwenoude fossielen. Doordat het gebied heuvelachtig en heel groen is, is het de perfecte plek om te wandelen en fietsen.

Ronde van Georgsmarienhütte wandelen bos

Meer reizen in het Osnabrücker Land

Behalve deze mooie ronde van Georgsmarienhütte, is er nog meer te zien en te doen in het Osnabrücker Land:

  • Bad Essen is de perfecte plek om een weekendje te ontspannen. Niet alleen kan je hier relaxen in de thermen of een zoutgrot, je kan hier ook bosbaden. Als je dat nog nooit hebt geprobeerd, is komende zomer het moment!
  • Op anderhalf uur wandelen van Osnabrück ligt de Rubbenbruchsee, een idyllisch meertje midden in het bos.
  • Ga je liever rond de kerst een dagje weg? De historische kerstmarkt van Osnabrück is absoluut een bezoekje waard vanwege typisch Duitse kraampjes, lekkere glühwein en de meer dan honderd jaar oude draaimolen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.