Reizen moeten voor mijn gevoel steeds langer, exotischer, spectaculairder, verder en duurder worden. Maar heb je al eens in eigen land of net over de grens gekeken? Om de hoek zijn ook vaak avonturen te beleven. Vijf reisbloggers uit Duitsland onthullen hun insidertips voor hun eigen regio. We reizen van Schwerin via Oost-Brandenburg naar de Alpen!
Dit artikel is de derde in een reeks van totaal vijf round-ups. In het eerste vertelden we over onze mooiste slow travel reizen, in de tweede over reizen richting het Oosten.
Natuur, water en stranden – Schwerin en Mecklenburg-Vorpommern
Ik woon nu bijna twee jaar in Mecklenburg-Vorpommern. Om precies te zijn, woon ol in de hoofdstad Schwerin. Wat deze stad zo bijzonder maakt is de nabijheid van water en natuur. Schwerin, de stad van de zeven meren ligt direct aan het Schweriner meer, het op drie na grootste meer van Duitsland, en het Schweriner Merengebied omvat ook talrijke andere meren midden in de idyllische natuur. En alsof dat nog niet genoeg reden is om hier te wonen, kan je ook de Oostzee of Hamburg in ongeveer 45 minuten met de auto bereiken. Een goede uitvalsbasis om te reizen dus!
Watersport en waterrecreatie zijn hier zeer belangrijk. Of je nu de hele dag met de boot, kano of kajak op een van de vele meren wil doorbrengen, ’s avonds wil SUPpen, vissen of gewoon chillen op het stadsstrand in Schwerin of aan de Oostzeekust met vrienden. Ik werd al snel verliefd op de zomer hier in het Noorden en kan het niet meer missen.
Mijn insider tip voor Mecklenburg-Vorpommern is…
…de Mecklenburgische Kleineseenplatte. Gewoon een kajak of een woonboot huren en de hele dag doorbrengen rond de vele meren, door verborgen natuurpassages, sluizen en langs verborgen baaien. Een droom!
Over Matthias en TravelTelling
Slow travel met de fiets of rugzak, daar gaat het om op TravelTelling. Rondzwerven en mensen ontmoeten is wat ik het leukst vind aan reizen. Bij voorkeur naar het oosten, ver weg van de menigte en zonder een plan.
Slow travel en genieten in de Chiemgau
De Rupertiwinkel in het noorden van de Chiemgau (Oud-Beieren) is een populaire toeristische bestemming. De Chiemsee, de Chiemgauer Alpen en plaatsen als Ruhpolding of Bad Reichenhall zijn de hoogtepunten van de regio. Maar er is ook een achterland dat het ontdekken waard is, met meren en minder bekende uitzichten op de Alpen. Dit is de regio die ons aanspreekt. Ook in de zomer kan je rustige plekjes aan de oever van het meer of in de bossen ontdekken die je uitnodigen om lekker langzaam te reizen. Het feit dat we hier wonen geeft ons de mogelijkheid om de manier van leven en de mensen direct te ervaren. Dit is slow travel in je eigen omgeving. Genieten speelt voor ons een belangrijke rol. Het is interessant om de verscheidenheid aan regionale specialiteiten te ontdekken, te proeven en te leren hoe je ze zelf kunt maken.
Wandelingen door het heuvellandschap van de Chiemgau openen perspectieven op de Alpen die je de adem benemen. Interessant zijn de heidevelden en weiden waar je in het warme seizoen wilde kruiden kunt verzamelen. Biergärten in landelijke herbergen of brouwerijen nodigen net zo uit tot een pauze als picknickplaatsen aan de oever van het meer of op een groene weide. Een van de hoogtepunten in deze regio is de “Boerenherfst”, wanneer de boeren uit de regio hun producten aan de bezoekers laten zien. Het is leuk om de boerderijwinkels in de dorpen van Chiemgau te bezoeken en de zelfgemaakte specialiteiten van de boeren te proeven.
Mijn insider tip voor de Chiemgau is…
…om gewoon in de auto of op de fiets te stappen of te voet te gaan, om door de dorpen, de meren of door de heide te dwalen en te genieten van het prachtige landschap.
Over Monika, Petar en TravelWorldOnline Traveller
Op onze blog TravelWorldOnline Traveller laten mijn man Petar en ik sinds 2005 zien welke plekken geschikt zijn voor slow travelers en genieters. Op zoek daarnaar reizen we door Europa en de hele wereld. Voor ons is het belangrijk om culturen en hun regionale bijzonderheden te leren kennen en aan onze lezers voor te stellen. Dit doen we door langzaam te reizen en mensen te ontmoeten die ons hun thuisland laten zien.
Brandenburg’s sluimerverhalen
Brandenburg is voor velen niet meer dan het saaie land rond Berlijn. Maar als inwoners van Berlijn worden wij altijd aangetrokken tot de randen van de hoofdstad. Het Spreewald, de Märkische Schweiz, het Havelland: ook na tientalle dagjes weg weet Brandenburg ons steeds weer te verrassen. Vooral daar waar Berlijn ver weg lijkt te zijn en waar we persoonlijkheden ontmoeten die het aandurven om iets alternatiefs te doen.
Stolzenhagen in de uiterste oostelijke hoek van Brandenburg is zo’n plek. Op de grens met Polen hebben Berlijnse vluchtelingen een retraite gecreëerd met yoga- en dansstudio’s, gastenkamers en een bloeiende tuin vanuit een oud pakhuis. We overnachtten hier in een voormalige schuur, die nu voorzien is van een zwevend bed. Om de hoek zijn een kleine sauna, zonnedouches in de tuin, en natuurlijk komen de kruiden uit de tuin bij zonsondergang in het gezamelijke diner terecht. Aan de Oder-Neiße-Radweg wacht ons in het noorden het fietscafé Fuchs und Hase, waar we zoete chips en waterbuffelworst geserveerd krijgen. Dit alles in het nationale park van het Neder-Odertal, waar Brandenburg zijn afgelegen ligging viert voor iedereen die de stad even beu is.
Onlangs nog hebben we een gastvrouw ontmoet in Havelland die nu in de oude koeienstal van Ribbeck woont in plaats van in haar wijnmakerij aan de Loire. In Treuenbrietzen overnachtten we in het gezellige Hühnerhof-Appartement. Brandenburg zit vol met deze verhalen die ons de mogelijkheid geven de hele wereld in onze eigen omgeving te vinden. Ze stellen zich open voor iedereen die met een alert oog door de regio reist, die bereid is om vooroordelen opzij te schuiven of zelfs terug te veranderen in iets positiefs. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor Brandenburg. Je vindt deze verhalen ook bij jou in de omgeving vinden als je het dagelijks leven even aan de kant zet en in plaats daarvan je reisbril opzet. Maar in Brandenburg sluimeren deze verhalen bijzonder mooi voor ons.
Onze insider tip voor Brandenburg is…
… om anticyclisch te reizen om de Brandenburg-idylle nog meer voor jezelf alleen te hebben. Bijvoorbeeld tijdens een winterwandeling in het Spreewald, gecombineerd met een tocht op een glühweinboot en een diner in een biologisch restaurant.
Over 1 THING TO DO
Op 1 THING TO DO vertellen wij, dat zijn John en Marc uit Berlijn, sinds 2015 over onze avonturen in Duitsland, Europa en daarbuiten. Als Slow Travellers hebben we een speciale liefde ontwikkeld voor het reizen in onze eigen omgeving, bij voorkeur op twee wielen, of het nu in Brandenburg, Saksen of gewoon in Berlijn is.
Op naar het oosten van Brandenburg!
Het oosten van Brandenburg, district Märkisch-Oderland, wordt gekenmerkt door zijn ligging aan de rand van Berlijn. In het oostelijke grensgebied van Berlijn liggen enorme dorpen tussen meren en bossen, terwijl het landschap merkbaar heuvelachtiger wordt naarmate we verder naar het oosten gaan. Oude dorpjes, kleine meren en voor Brandenburgse begrippen zelfs bergen zorgen voor een mix van natuur en cultuur. In het hart van deze regio ligt de Märkische Schweiz met het kuuroord Buckow. Vanaf daar wordt het land steeds vlakker in de richting van Oderbruch.
Voor fietsliefhebbers is de Euoprese fietsroute R1 zeker geschikt. Deze schitterende route gaat vanaf Berlijn-Köpenick naar Polen door de mooiste landschappen. Voor liefhebbers van water raad ik de prachtige Bötzsee in Petershagen-Eggersdorf aan. Maar ook een fietstocht er omheen en het gebied is de moeite waard. Als je meer interesse hebt in cultuur en ontspanning, kun je het museum in Seelow bezoeken. Op de hoogten van Seelow smeulde de laatste slag van de Tweede Wereldoorlog aan de poorten van Berlijn. In het kasteel Neuhardenberg vinden steeds weer grote culturele en muzikale evenementen plaats. Een dagje weg aan de Oder naar Lebus laat je kennismaken met verhalen over de gevarieerde geschiedenis van het huidige grensgebied – tussen Berlijn en de Oder.
Het grote voordeel van deze regio is dat ze nog vaak over het hoofd wordt gezien en tegelijkertijd heel geschikt voor een dagje weg vanuit Berlijn is.
Mijn insider tip voor het oosten van Brandenburg is…
…zeker een ritje met de museumtrein van Müncheberg naar het kuuroord Buckow in het dal van de Märkische Schweiz!
Over Gregor en Im Osten was Neues
In het oosten is er iets nieuws: actief, vertraagd en ontspannen laat ik, Gregor, zien hoe mooi het oosten van Duitsland en de voormalige socialistische landen van deze wereld zijn. Opgroeiend aan de rand van Oost-Berlijn heb ik de fascinerende mix van de hoofdstad en het Brandenburgse platteland kunnen ervaren. Sinds de herfst van 2018 zwerf ik rond op dit internet met mijn blog en probeer ik mensen te inspireren om door het oosten te reizen.
Fietsen in het Osnabrücker Land
Zomer of winter, de omgeving van Osnabrück kan je prima met de fiets ontdekken. Het Osnabrücker Land heeft precies genoeg heuvels voor een interessant landschap, maar niet te veel, zodat je nog steeds aangenaam kan fietsen. Mijn favoriete tocht is de Grenzgängerroute, een langeafstandsfietsroute die perfect is voor een micro-avontuur. Deze fietsroute voert u over de voormalige grenzen van het huidige Osnabrücker Land, Münsterland en Ostwestfalen-Lippe. Het spannende is dat deze wegen vroeger zowel door handelaars als zoutsmokkelaars werden gebruikt. Binnen drie dagen passeert je prachtige dorpjes, vele rivieren, eindeloze boerderijen en een aantal mooie bezienswaardigheden zoals het boomkroonpad in Bad Iburg.
Mijn insider tip voor het Osnabrücker Land is…
…om af en toe van de fiets af te stappen en de tijd voor Kaffee & Kuchen te nemen in in een fijn café, zoals het “Kleine Haus” in Bad Essen of “Wilde Triebe” in Osnabrück.
Over Janna en haar reisblog
Hoi, mij ken je waarschijnlijk al, maar iedereen die hier voor het eerst is… Ik ben een 22-jarige avonturier uit Nederland, maar woon op het moment in Osnabrück, vlak over de Duitse grens. Op mijn tweetalige reisblog schrijf ik over slow travel reizen en micro-avonturen. Ik laat graag zien dat je niet altijd ver, lang en duur hoeft te reizen om mooie ervaringen op te doen.