Wandern Plougrescant Bretagne

Wandelen rond Plougrescant in Bretagne

Zeewater beukt tegen de rotsen en schuim spat meters hoog in de lucht. Zo ver als ik kan kijken vormen de golven schuimkoppen op zee. In mijn oren suist de wind. Af en toe piept de zon tussen de wolken door. Bij dit weer is Bretagne op z’n mooist. De kust van Plougrescant in Bretagne kenmerkt zich door granietrotsen en de vele kleine eilandjes. Wandelen kan je hier altijd al goed, maar met storm is het hier bijzonder gaaf.

De ruige kustlijn van Plougrescant

De kust van Plougrescant is het meest noordelijke stukje van Bretagne. De kustlijn is bezaaid met grillige granieten. Sommige steken wel een paar meter boven de zee uit. Deze reuzen vormen een gaaf contrast met de poppenhuisjes die op het schiereiland en de kleine eilandjes staan. Sommige van die eilanden (en dus ook de huizen erop!) zijn alleen bij laag water bereikbaar.

Wandelen Plougrescant Bretagne

Le Gouffre in Bretagne: een spektakel

Op een van de uitsteeksels bij Plougrescant staat een enorme rotsformatie met een diepe gleuf in het midden: Le Gouffre. Dat klinkt misschien niet zo bijzonder, maar door de wind verandert Le Gouffre in een waar spektakel. Het water kolkt, gorgelt, bruist en schuimt tussen de rotsen. Golven spatten uiteen en zorgen af en toe voor een koude douche voor de toeschouwers. Ik zou de hele dag daar op die punt kunnen blijven zitten.

Le Gouffre Bretagne

Huisje tussen de rotsen in Bretagne

Google je Plougrescrant, dan krijg je ongetwijfeld “La Maison entre deux Rochers” te zien. Dit schattige huisje lijkt wel verdrukt te worden tussen twee enorme rotsformaties. Eb of vloed, je kan er altijd naartoe lopen. Wie zou er wonen? Komen die mensen wel eens van hun “eilandje” af? En zouden de golven bij storm soms tegen de muren aan beuken? Het huisje tussen de rotsen in Bretagne vormt een indrukwekkend gezicht en levert met een beetje fantasie veel spannende verhalen op.

Huisje tussen de rotsen Bretagne

Wandelen in Bretagne: eb en vloed

Met zo’n schitterende kustlijn vol gave rotsen is wandelen natuurlijk altijd leuk. Wat wandelen in Bretagne echter extra bijzonder maakt, zijn eb en vloed. Aan de Nederlandse Noordzeekust is het verschil meestal niet meer dan een meter. Aan de kust van Bretagne kan het getijdenverschil wel veertien meter zijn! Het is dus zeker de moeite waard om je vakantie naar Bretagne zo te plannen, dat je grote getijdenverschillen hebt. Op de website Marée Info kan je een plaatsnaam intypen en krijg je te zien, wanneer het water die dag op z’n hoogst en laagst is.

Meer wandelen in Bretagne: Roze granietkust

Het zal je niet verbazen dat je in Bretagne nog veel meer mooie wandelingen kan maken. Mijn favoriete stukje Bretonse kust is de Côte de Granit Rose. De roze granietkust van Bretagne beslaat ongeveer dertig kilometer van het Noorden van Bretagne, in de regio Côte d’Armor. Dit stuk kust is zo bekend vanwege de opvallende kleur van de rotsen en het zand: bruin-roze. In mijn artikel lees je niet alleen waarom de rotsen deze kleur hebben, maar ook waar je de mooiste wandeling kan maken! En als je Bretagne nou best ver vindt om in een keer te rijden, kan ik je aanraden een tussenstop in Mont Saint-Michel te maken.

4 gedachten over “Wandelen rond Plougrescant in Bretagne”

    1. Woest en puur zijn precies de goede woorden voor de kust van Bretagne! Als je eens de mogelijkheid hebt om erheen te reizen, kan ik het je alleen maar aanraden 😀 Ik geef je dan ook graag meer tips voor mooie plekjes en wandelingen.

      1. Dag Janna, wij gaan eind oktober een week naar Bretagne, Granietkust en Smaragdkust. We willen vooral van de natuur en mooie stadjes genieten. Tips zijn welkom!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.