Kust van Slovenië: Piran

Slovenië heeft een kleine 50 kilometer kust met drie havensteden, waarvan Piran er een is. De Mediterraanse invloeden zijn er duidelijk te zien en dat maakt dit stadje een geliefd vakantie-oord. In de zomer dan, want in de winter is het zo goed als leeg. Onbegrijpelijk, want het zachte winterzonnetje maakt de kust van Slovenië extra mooi. In Piran kan je bovendien stad en natuur heel goed combineren. Wij slenterden eerst door het oude centrum en maakten daarna een wandeling langs de prachtige kust.

Oude binnenstad

In het centrum van Piran is goed te zien dat Italië op nog geen dertig kilometer rijden ligt. Nauwe steegjes, gekleurde huizen, balkonnetjes met planten. Het deed mij erg aan Napels en Procida denken. Piran is zo’n stadje waar je zonder plan heel goed een halve dag kan slenteren. Maar het Tartinjev trg (plein), de Sinter Petruskerk en de haven moet je toch wel gezien hebben. Klim zeker ook op de Oude Stadsmuren, vanaf waar je een prachtig uitzicht over Piran en de Sloveense kustlijn hebt.

Piran Slovenië kust

Haven van Piran

Havensteden zijn altijd levendig: bootjes die af- en aanmeren, vissers die naar elkaar roepen en al die gekleurde netten en schepen. De haven van Piran is niet groot, maar zeker een bezoekje waard. Het is een grote gekleurde chaos van oude, opgeknapte en versierde bootjes in alle kleuren van de regenboog. Soms zie je een visser lopen en is het net alsof de tijd heeft stilgestaan, soms meert er een futuristische boot aan.

Piran Slovenië kust

Wandelen langs de Sloveense kust

Als je de kustlijn van Piran richting Italië volgt, kom je vanzelf in de natuur terecht. Eenmaal het stadje uit, ben je omringd door kliffen, rotsen en zee. Wij liepen langs de zee naar het natuurreservaat Strunjan en weer terug over het hoger gelegen pad. Ik kan je zeker aanraden allebei de paden een keer te lopen. Langs de zee is prachtig omdat je tegen de kliffen opkijkt en het water zo dichtbij is, maar het is wel vermoeiend over de keien te lopen. Daarom is het fijn terug over een normaal pad te lopen, vanwaar je prachtig uitzicht over de hele kustlijn hebt.

Piran Slovenië kust

Meer Slovenië?

Slovenië is een schitterend veelzijdig land. Ruige natuur, gezellige kuststeden, een levendige hoofdstad… Lees hier meer over Slovenië:

  • Bled heeft een lieflijk meertje, waar je mooi omheen kan wandelen.
  • In de buurt van Bled bevindt zich de indrukwekkende Vintgar Kloof.
  • Niet alleen het Meer van Bohinj zelf is schitterend, de bergen er omheen zijn ook prachtig.
  • Ljubljana bruist. Het goede nieuws: je hebt niet veel geld nodig om hier een leuke tijd te hebben.
  • Wat is typisch Sloveens eten? Nou, onder meer heel erg lekkere taartjes en gevulde dumplings.

2 reacties op “Kust van Slovenië: Piran”

    1. Dankjewel! Slovenië is echt een prachtig land, waar je zoveel verschillende dingen kan ondernemen: steden bekijken, de natuur in, lekker eten… 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.