Colombia is het land met de op een-na-grootste biodiversiteit ter wereld. Dat zorgt niet alleen voor prachtige natuur, maar ook voor een heleboel bijzondere groente en fruit, die ik nog nooit eerder had gezien. Het zal je dan ook niet verbazen dat veel nieuw eten heb geprobeerd en er ook een paar recepten bij heb geleerd. Een daarvan is patacones, gefrituurde, platgedrukte groene bakbanaan. Het leuke is dat je Colombiaanse patacones prima in Nederland kan maken omdat je bijna in elke toko en soms zelfs in de reguliere supermarkt bakbananen kan kopen. Met de typisch Colombiaanse hogao erbij, heb je een heerlijk hapje voor tussendoor of als bijgerecht bij arepas.
recept voor patacones uit colombia
– voor 12 kleintjes of 8 grote –
Verhit een flinke laag olie in de pan. Het moet genoeg zijn om de stukken bakbanaan onder te dompelen. Snijd twee groene bakbananen in grove stukken (in vieren voor grote, in zessen voor kleintjes). Frituur de stukken bakbanaan tot ze een beetje geel worden. Haal de bakbanaan dan uit de olie en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier. Druk de stukken bakbanaan plat. Dat kan je prima met een bord doen. Gebruik een beetje plasticfolie als het te erg plakt. Als je de bakbanaan voorzichtig platdrukt, krijg je mooie ronde patacones waarin de structuur van de bakbanaan nog te zien is. Haal de patacones door een kommetje met water met zout en frituur ze dan nog een keer (pas op, de olie kan nu gaan spetteren). Haal de patacones uit de olie als ze goudbruin en knapperig zijn. Even laten uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
recept voor hogao
Patacones kan je prima zo eten, maar ze zijn ook erg lekker met hogoa, Colombiaanse tomatensaus met lente-ui. Snijd daarvoor een paar tomaten in blokjes en verwarm die in een pan. Let op: laat de tomaten niet koken. Snijd dan drie of vier lente-uitjes in ringetjes en warm ze mee. Als de tomaat en lente-ui zacht zijn geworden, kan je er nog een scheutje olijfolie aan toevoegen voor de smaak. En klaar is de hogao!
Benieuwd naar meer Colombiaans eten? Twee jaar geleden maakte ik een video over Colombiaanse arepas. Daarin laat ik ook zien hoe je hogao maakt.
oh het ziet er echt mega lekker uit zeg!
Het is ook écht lekker! Heel simpel en puur, maar heel smakelijk.
Pingback: Bewust 2018 experiment #7: slow travel
Pingback: Parque Tayrona in Colombia: wandelen, aapjes kijken en zwemmen