Parque Tayrona Colombia

Parque Tayrona in Colombia: wandelen, aapjes kijken en zwemmen

Parque Tayrona in Colombia is om een heleboel redenen bijzonder. Zo ligt dit met palmbos gevulde nationaal park direct aan zee. Ook kan je hier een paar schitterende dieren, zoals toekans en aapjes, spotten. Oh, en het park heeft een paar mooie zwemplekken. Dit is lang niet zo logisch als het klinkt, want op veel plekken aan de Colombiaanse kust is zwemmen te gevaarlijk door de stroming. Kortom, Parque Tayrona is zeker een wandeling mét overnachting waard. Scroll maar eens verder als je nog niet overtuigd bent 😉

wandelen door parque tayrona

Vanaf de hoofdgang aan de oostkant van het park kan je het park te voet of te paard verkennen. Wij kozen om alles te lopen, omdat je dan vrijer bent en veel meer ziet. Wat betreft de afstanden is dit ook goed te doen. Na de ingang volgt eerst een asfaltweg tot de echte start van het wandelpad. Heen hebben we dit stuk gelopen. Ondanks dat we brulapen hebben gehoord, is dit niet per se een aanrader, want het is er niet zo interessant en onderweg scheuren alle busjes langs je heen. Voor omgerekend een euro bespaar je je deze wandeling van een uur.

Het mooie wandelpad begint bij de parkeerplaats. Het gaat door het bos over houten vlonders en brengt je naar de kust. Na een poosje hoor je de zee al en als je ‘m dan ziet… Wauw! Daarna loop je zigzaggend langs de kust. Onderweg zie je palmbomen, de kenmerkende reuzenkeien en schitterende, uitgestrekte stranden.

Parque Tayrona Colombia wandelen

kamperen in parque tayrona

Het wandelpad brengt je ook langs allerlei slaapgelegenheden. Al bij de ingang zullen ze je proberen gek te maken om overnachtingen te boeken. Onze ervaring is dat dat niet per se nodig is als je op tijd begint en rond het middaguur bij je bestemming aankomt. Wel kan ik je absoluut aanraden om een nachtje in Parque Tayrona te blijven. Hierdoor kan je lekker rustig aan doen en hoef je niet te zorgen dat je op tijd weer uit het park bent. Bovendien is het een fantastische ervaring om midden in de natuur wakker te worden en zo de zee in te duiken. Wij sliepen in een tentje op de camping Arrecifes. De tenten zijn uitgerust met twee plastic matrasjes. Geen luxe, wel prima. Bij de camping hoort ook een restaurant waar je heerlijke vis kan eten.

zwemmen en aapjes kijken

Omdat we ’s ochtends vroeg (rond 7 uur) al onze tent uitbrandden, liepen we naar La Piscina om een frisse duik te nemen. Dit was een van de bijzonderste ervaringen in Colombia. La Piscina is een soort natuurlijk zwembad in de zee, omdat er een stuk afgescheiden is met grote rotsen. Er was nog helemaal niemand op het uitgestrekte strand en we lagen met z’n tweeën drijvend op de golven te genieten van de eerste zonnestralen. Ook het strand bij Cabo San Juan vind ik een aanrader: lekker breed, veel plaats, palmbomen met schaduw en je kan er zelfs krokodillen zien. Dat zijn overigens niet de enige dierlijke bewoners van het park. Als je geluk hebt, kan je ook apen, salamanders, toekans,  mara’s en andere bijzondere dieren zien. Als je het park doordeweeks bezoekt, heb je meer kans op rust en dus dieren dan in het weekend.

Parque Tayrona Colombia etentips voor parque tayrona

Overtuigd? Dan heb ik nog een paar laatste praktische tips voor een bezoek aan Parque Tayrona. Neem ten eerste genoeg water mee. Je kan dat ook op een paar plekken in het park kopen, maar dat is schreeuwend duur. Neem daarnaast niet je grote backpack mee het park in. Wij lieten die bij Playa los Ángeles, waar we voor en na ons parkbezoek sliepen. Het is echt te warm om met alles te slepen en je hebt nauwelijks iets nodig. Ten slotte kan ik je aanraden op tijd met wandelen beginnen. Je hoeft echt niet precies om openingstijd in de startblokken te staan, maar ’s ochtends is het nog koeler om te wandelen en dat betekent dat je ’s middags lekker kan zwemmen. Bedenk ook dat het rond 18.00 al donker wordt en je dan dus niet meer door het (natuurlijk onverlichte) park zou moeten zwerven.

Colombia Parque Tayrona wandelen

Meer tips voor je reis door Colombia

Ben je van plan door Colombia te reizen? Ik kan alleen maar zeggen: doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.