Noordhollands Duinreservaat wandelen

Wandeling door het Noordhollands Duinreservaat

Om mooi te wandelen hoef je helemaal niet ver weg te gaan. Ook in Nederland zijn er prachtige natuurgebieden te vinden. Het Noordhollands Duinreservaat bijvoorbeeld. Dit gebied strekt zich uit van Wijk aan Zee tot de Schoorlse Duinen. Met een oppervlakte van 5300 hectare bos, duinen, open veld en strand is er voor ieder wat wils. Ik neem je mee op een prachtige wandeling door dit duinreservaat.

Van Castricum naar Egmond aan Zee wandelen

We stapten uit bij station Castricum en twijfelden even: kan je híer wandelen? Binnen tien minuten stonden we echter aan de rand van het Noordhollands Duinreservaat. Bij alle ingangen moet je een toegangsbewijs bij een automaat kopen. Deze kost 1,80 en hiermee draag je bij aan het behoud én het beheer van de duinen. Vanaf daar liepen we over kleine bospaadjes, door het zand van de duinen en over het Oude Schulpenpad richting Egmond aan Zee. Dit is een onwijs afwisselingsrijke wandeling. Aan het einde heb je een prachtig uitzicht over het strand en de zandduinen bij Egmond aan Zee. Als je nog puf hebt, kan je een klein ommetje maken door dit gezellig kustplaatsje.

Noordhollands Duinreservaat wandelen

NS-wandeling door de duinen

Inspiratie voor deze wandeling vond ik tussen de NS-wandelingen. Dit zijn wandelingen van station naar station. Je kan ze dus prima met het openbaar vervoer bereiken. Handig voor als je geen auto hebt. Bovendien is het openbaar vervoer een stuk beter voor het milieu! Hier vind je nog 47 NS-wandelingen, van een stadswandeling in Dordrecht door een meerdaagse wandeling over de IJsselvallei bij Zutphen.

Dieren in het Noordhollands Duinreservaat

Door de verschillende soorten vegetatie leven er ook veel verschillende dieren in het Noordhollands Duinreservaat. Er lopen Schotse Hooglanders (nu ook een paar kleintjes!), schapen, Konikspaarden, Exmoor Pony’s en Hollandse landgeiten. Naast deze grote grazers hebben wij ook nog een heleboel kikkers en de eerste vlinders van deze lente gespot. Genoeg te zien dus!

Noordhollands Duinreservaat natuur

NS-Wandeling Noordhollands Duinreservaat in het kort

  • Lengte: 15 kilometer
  • Tijd: ongeveer 3,5 uur
  • Startpunt: station Castricum
  • Eindpunt: station Egmond aan Zee
  • Horeca: in Castricum en Egmond aan Zee, onderweg bij het Strandvondstenmuseum (na 1 km) en restaurant Johanna’s Hof (na 5 km)
  • Download hier de routebeschrijving en de routekaart via de website van de NS.

Meer wandelen in Nederland?

Noordhollands Duinreservaat wandelen

7 gedachten over “Wandeling door het Noordhollands Duinreservaat”

  1. Snap jij die mensen die beweren dat Nederland saai is? Zoveel mooie plekjes! Ik vind wandelen ook een fijne manier om ze te ontdekken. Gisteren heb ik langs de Kromme Rijn gelopen, van Wijk bij Duurstede naar Utrecht. Ook een aanrader 😉

    1. Inderdaad, er is zoveel te zien in Nederland! Bovendien is het voordeel hier dat je alles goed en redelijk snel kan bereiken 🙂 Ik zag een paar foto’s op je Instagram, zag er leuk uit. Die ga ik onthouden!

  2. Pingback: Wandelen in de Soester Duinen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.