Wat te doen in Münster

Wat te doen in Münster: 10 tips

Münster is de ideale stad voor een korte citytrip. Deze gezellige Duitse stad ligt vlak over de grens en heeft behalve een interessante geschiedenis nog veel meer te bieden. Ga je binnenkort naar Münster en vraag je je af: wat is daar te doen? Ik geef je alvast 10 tips!

Wandel door de botanische tuin

Achter het Schloss Münster bevindt zich de botanische tuin van Münster. Hier kun je lekker slenteren tussen de eeuwenoude bomen, kleurrijke bloemen en tropische kassen. Hoewel de tuin in het voorjaar het mooist is omdat alles dan volop in bloei is, is een wandelingetje ook in de koudere maanden de moeite waard aangezien er veel planten in de tuin staan die het hele jaar door groen zijn. Entree is gratis.

Adres: Schlossgarten 3

Botanische tuin Münster

Chill aan het water van de Hafen

De stadshaven van Münster is geëvolueerd van een vrachtterminal naar een creatieve kade. De mix van verbouwde pakhuizen en moderne architectuur maakt de haven van Münster een gave plek. Slenter overdag langs de kade of breng een bezoek aan de Kunsthalle, waar 30 kunstenaarsateliers gevestigd zijn. Ga ’s avonds eten in een van de vele cafés of restaurants aan het water.

Adres: Hafen

Bezoek de St. Lamberti Kirche en St. Paulus Dom

Münster heeft prachtige architectuur, maar twee gebouwen verdienen een bijzonder plekje op deze lijst: de St. Lambertikirche en de St. Paulus Dom.

De St. Lamberti Kirche bevindt zich aan de Prinzipalmarkt en stamt uit de 13e of 14e eeuw. Ondanks dat de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog voor een groot deel werd verwoest, is de binnenkant van de kerk nog steeds echt een bezoek waard.

De St. Paulus Dom ligt iets verderop. De astronomische klok die hier hangt zorgt elk uur voor een klein spektakel.

Adres: Lambertikirchplatz 1 / Domplatz 28

Dom Münster bezienswaardigheden

Slenter over de promenade

Waar vroeger de oude stadsmuren stonden, bevindt zich nu een groene strook rond het historisch centrum. De 4,5 kilometer lange promenade is autovrij, waardoor je hier lekker kunt slenteren of fietsen.

Leer hoe snoep wordt gemaakt bij Bömskes

Een vrouw trekt een kleverige massa uit elkaar, waardoor een lange draad van verschillende kleuren tevoorschijn komt. De man naast haar snijdt stukken af en tovert die om tot kleine snoepjes met de mooiste motieven. Ik zou hier uren gefascineerd naar kunnen kijken! Bij de snoepwinkel Bömskes kan je niet alleen snoepgoed kopen, maar het ook zelf leren maken tijdens een workshop.

Adres: Spiekerhof 2

Koop tulpen op de zaterdagmarkt van Münster

Als ik de kans heb om in een stad of dorp de markt te bezoeken, doe ik dat altijd. Zo krijg je een klein beetje mee van het dagelijks leven van de bewoners en bovendien is de sfeer op de meeste zaterdagmarkten onwijs gezellig. In Münster was dat zeker het geval! In de lente heb je hier behalve een groot aanbod aan groente, fruit, kaas en kruiden ook de mogelijkheid prachtige tulpen in allerlei kleuren te kopen. Daar gaat mijn Hollandse hart toch sneller van kloppen!

Adres: Domplatz

Markt Münster

Neem een kijkje in de Vredeszaal

Tijdens de geschiedenislessen vroeger heb je ongetwijfeld over de “Vrede van Münster” geleerd. Wist je dat je de plek kan bekijken waar het vredesverdrag werd ondertekend? De Vredeszaal bevindt zich in het stadhuis van Münster, een Gotisch gebouw uit het midden van de 14e eeuw. Hier werd in 1648 het vredesverdrag tussen Spanje en Nederland – als onderdeel van de Vrede van Westfalen – ondertekend. 

Adres: Prinzipalmarkt 10

Picknick aan de Aasee

Münster heeft dichtbij het centrum een meer: de Aasee. Op slechts vijftien minuten te voet van het centrum kan je hier heerlijk relaxen tijdens een dagje in de Vredesstad Münster. Neem een picknick en een kleedje mee, en geniet van deze groene oase.

Adres: Aasee

Bezoek het Haus der Niederlande

Het complete vredesverdrag werd in de Vredeszaal ondertekend, maar het gedeelte dat juist zo belangrijk is voor Nederland werd in een gebouw op een steenworp afstand hiervan geldig gemaakt: het Haus der Niederlande. Tegenwoordig zijn hier verschillende instellingen op het gebied van taal, literatuur, geschiedenis en politiek van het Nederlands taalgebied gevestigd. Regelmatig zijn er ook tentoonstellingen te zien.

Adres: Alter Steinweg 6/7

Wat te doen in Münster tips

Ontbijten of koffie bij café fam

Of je nou de dag goed wil beginnen met een uitgebreid ontbijt of tussen het sightseeing door zin hebt in koffie, bij café fam zit je in ieder geval goed. In het weekend serveren ze hier een luxe ontbijtbuffet voor
€ 8,50 met verse producten van de markt. De pancakes en avocadodip mag je zeker niet missen!

Adres: Frauenstraße 14

Meer inspiratie voor een citytrip in Duitsland?

Duitsland heeft nog genoeg andere leuke steden voor een weekendje weg:

  • In de rauwe havenstad Wilhelmshaven ontdek je allerlei artistieke details als je erop let. In de zomer vindt hier bovendien een enorm street art festival plaats!
  • Niet te missen tijdens de kerstperiode: de historische kerstmarkt van Osnabrück.
  • De hanzestad Stade in het Noorden van Duitsland is met haar authentieke vakwerkhuizen en gezellige haven zeker de moeite waard.
  • Ben je een weekend in Hannover? Maak dan een uitstapje naar Schloss Marienburg. Dit sprookjesslot werd ooit cadeaugegeven aan koningin Marie. Zo romantisch!

3 gedachten over “Wat te doen in Münster: 10 tips”

  1. Ik woon in Nordhorn Deutschland met plezier.. Nordhorn is mooie stad.. Vechtsee, Dierenpark Nordhorn, Pier 99 aan de Vechtsee
    Stadspark Nordhorn mooie in de zomer met tropische bloemen en planten en in de stad Park mooie theehuisje en je kunt met bootje in de kanaal door de stad …

  2. Bedankt voor de leuke tips. We hebben n.a.v. deze blog snoepwinkel Bömskes bezocht alleen is deze verhuisd naar de Spiekerhof 2, 500 meter verderop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.