Microavontuur wandelen Duitsland

Microavontuur: winters wandelen naar de slaapwagen op Eurocamp Lienen

Microavonturen zijn perfect voor momenten dat je weinig tijd hebt, maar wel verlangt naar avontuur, natuur en buitenzijn. Je hoeft er weinig voor te plannen; je kan in principe zo de deur uit gaan. En dat is precies wat we deden. Aan het einde van de week besloten we dat het tijd werd om weer eens een weekend buiten te zijn. Ik vroeg Eurocamp Lienen of ze nog een plekje voor ons hadden, we maakten de werkweek af, pakten onze rugzakken in en gingen op pad.

Eurocamp Lienen slaapwagen
De kers op de taart van ons microavontuur: de slaapwagen van Eurocamp Lienen

Wat is een microavontuur?

Wat een microavontuur is, bepaal je eigenlijk helemaal zelf. Het idee is dat je iets doet, wat je normaal niet zo snel zou doen. Als ik niet de kriebels kreeg van het woord ‘comfortzone’, zou ik nu schrijven: stap uit je comfortzone ­čśë Een microavontuur is kort, simpel, goedkoop en dichtbij. Het klassieke microavontuur, dat overigens een paar jaar geleden zijn naam kreeg van de Britse avonturier Alastair Humphreys, bevat ook een overnachting in de buitenlucht. Slapen onder de sterren bijvoorbeeld of je tentje opzetten in het bos. Maar als je daar helemaal geen zin in hebt, kan je net zo goed ’s nachts gaan wandelen door het bos, in de lunchpauze een duik in de rivier nemen of een rondje op blote voeten wandelen. Jouw feestje, jouw microavontuur.

Wandelend de stad uit, de natuur in

Heike Tobergte van Eurocamp Lienen had ons geantwoord: we waren van harte welkom om te overnachten in haar knusse slaapwagen. Het zou er misschien wel een beetje koud zijn, het vroor immers ’s nachts, en tja, vanwege het laagseizoen konden we ook wel eens een van de weinige campinggangers zijn. Bij de woorden ‘knusse slaapwagen’ was ik al overtuigd. Een dikke slaapzak zou zijn werk wel doen. Toen ik op zaterdagochtend uit het raam keek en een dikke, natte mist zag, moest ik wel even slikken. Maar h├ę, hoort dat niet gewoon bij een microavontuur? Ik haalde Dennis van het station en onze wandeling begon. Het drukke centrum van Osnabr├╝ck maakte plaats voor rustigere woonwijken en na ongeveer 5 kilometer liepen we het bos in. Z├│ snel kan je uit de stad zijn.

Microavontuur Osnabr├╝cker Land

Wandelen door het bevroren Osnabr├╝cker Land

Een echte route hadden we niet, we wilden zo veel mogelijk door de natuur lopen. In het Osnabr├╝cker Land betekent dat: bos en uitgestrekte velden. Hoewel het eigenlijk te koud was om stil te zitten, stopten we onderweg toch even voor verse broodjes en een slok thee. In Georgsmarienh├╝tte liepen we een supermarkt in – om een ontbijtje voor zondag te kopen, maar vooral ook om even op te warmen. Bij de deur van de supermarkt stopte een vrouw ons: ‘Kan ik jullie ergens heenbrengen?’ Ze keek eerst verbaasd, maar moest daarna lachen, toen ik bedankte, maar zei dat we graag te voet verder wilden gaan. Voor de laatste kilometers naar Eurocamp Lienen doken we het Teutoburgerwoud in. Het ijs kraakte onder onze schoenen en de mist dempte alle andere geluiden. Als we het niet zo mooi hadden gevonden, was het vast een beetje creepy geweest. Uren had ik de ijskristallen op de blaadjes kunnen fotograferen, maar het begon al langzaam te schemeren…

Wandelen Osnabr├╝cker Land winter
Een magisch gevoel: wandelen door het winterse Teutoburgerwoud

De knusse slaapwagen van Eurocamp Lienen

Vlak voor het ├ęcht donker werd, dook Eurocamp Lienen tussen de bomen op. Eigenaar Eberhard Kr├╝tzmann begroette ons eerst in het Duits, ziet dan onze rugzakken en zegt vervolgens: ‘Hartelijk welkom!’ Hij en zijn vriendin Heike Tobergte runnen de camping midden in het Teutoburgerwoud met veel plezier. Nederlandse gasten begroeten ze graag in hun eigen taal. ‘Maar als Nederlandse gasten graag Duits willen oefenen, schakelen we natuurlijk graag weer over,’ vertelde Heike. Uit alles blijkt dat het paar hun gasten een zo fijn mogelijk verblijf wil bieden. Bij de receptie liggen brochures met (wandel)tips in verschillende talen en Heiko neemt alle tijd om nog meer over de camping, de omgeving en hun eigen lievelingsplekken in de buurt te vertellen. Vervolgens liet ze ons de slaapwagen zien en haar enthousiasme was aanstekelijk: wat een fijne plek!

Eurocamp Lienen
Zelfs in de winter is het knus en warm in de slaapwagen van Eurocamp Lienen

Met de zaklamp naar Malepartus

Toen Heike ons vertelde dat je bij Malepartus heerlijke, stevige Duitse kost kunt eten, liep het water ons in de mond. Daar hadden we na 20 kilometer wel zin in. ‘Het is eigenlijk alleen maar hier de heuvel over,’ liet Heike ons zien op de kaart, ‘Maar het is er nu wel donker en het bos is drassig.’ Ze bood aan ons te brengen, maar wij waren nog niet klaar met het microavontuur. Met een zaklamp baanden we ons door het modderige bos. Stiekem was ik best blij toen ik in de verte de lichtjes van Malepartus zag. De K├Ąsesp├Ątzle en Kaiserschmarrn zorgden ervoor dat we onze vochtige kleding en opkomende spierpijn vergaten. Tevreden kropen we in onze slaapzakken na de nachtelijke wandeling terug.

Malepartus Lienen
Perfect na een wandeling van 20 kilometer: Kaiserschmarrn bij Malepartus

Met de zon terug naar Osnabr├╝ck

Zondagochtend werden we gewekt door tsjilpende vogels en… druppels? Toen ik het bloemengordijntje opzij schoof, zag ik dat het niet regende, maar dat het waterige zonnetje ervoor zorgde dat het ijs in de bomen langzaam smolt. Hop, het bed uit: water halen om thee te zetten. We ontbeten nog in de gezellige slaapwagen en pakten onze backpacks weer in. Pas toen Heike en Eberhard er zeker van waren dat we een goede nacht hadden gehad, zwaaiden ze ons uit. Wij maakten nog even flink onze wandelschoenen modderig op weg naar Bad Iburg, waar we een bus naar Osnabr├╝ck namen. Zo’n 28 uur, 27 kilometer wandelen, een bus en een heleboel bijzondere momenten later staan we weer op het marktplein van Osnabr├╝ck. Tegelijkertijd moe en vol energie.

Wandelen Osnabr├╝ck
Na ons microavontuur is het ook weer fijn om terug in Osnabr├╝ck te zijn!

Idee├źn voor microavonturen

  • Wat dacht je van slapen onder de sterren? Ja, zonder tent. Als je het een stap te ver gaat om dit alleen te doen, kan je je ook eerst aansluiten bij een groep van Buitengewoon Slapen.
  • Ook goed mogelijk als je maar een weekend de tijd hebt: een meerdaagse fietstocht. Afgelopen zomer fietste ik een deel van de Grenzg├Ąngerroute Teuto-Ems.
  • Laat verder je fantasie de vrije loop. Wat heb je altijd al een keer willen doen? ’s Winters zwemmen in de zee? Kamperen in je tuin? Met een SUP board een groot meer oversteken? Neem er op je eerstvolgende vrije dag de tijd voor, ongeacht het weer.

-Heike en Eberhard van Eurocamp Lienen waren zo vriendelijk om ons uit te nodigen voor een nacht in de slaapwagen. Het enthousiasme dat je leest, is 100% echt.-

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.