Madeira zwemmen

De mooiste plekken om te zwemmen op Madeira: stranden en natural pools

Op Madeira vind je prachtige plekken om te zwemmen. Van natuurlijke poeltjes midden in de bergen tot donkere kiezelstranden. Nee, parelwitte zandstranden zul je er niet aantreffen, maar voor de echte zwemliefhebbers zijn er toch genoeg plekjes voor een frisse duik. Zeker als je van iets bijzonders houdt!

Madeira zwemmen
Zwemmen op Madeira: niet alleen op het strand, maar ook in de zogenaamde natural pools

De mooiste stranden van Madeira

Omdat Madeira een vulkanisch eiland is, zul je er geen natuurlijke stranden met goudgeel zand zien. Hoogstens een kiezelstrand of strand met grof, zwart zand. Maar hé, op Madeira kan je toch paar fijne badplaatsen met mooie stranden bezoeken.

Strand bij Ponta de São Lourenço

Tijdens onze wandeling over Ponta de São Lourenço vonden we een aantal van de mooiste en rustigste plekjes om te zwemmen op Madeira. Het eerste kiezelstrand bereik je als je na ongeveer een kilometer een bocht maakt en daarmee echt op het schiereiland komt. Met een trap naar beneden kom je bij de kust. Hier is het eigenlijk de hele dag vrij rustig omdat je een stuk van de wandelroute af moet. Tegen het einde van de wandeling, op het puntje van het schiereiland, vind je ook nog een idyllisch baaitje. Omdat deze plek meer in het zicht ligt, is het hier ook wat drukker.

Bekijk hier de wandelkaart van Ponta de São Lourenço, waarop ook de stranden gemarkeerd staan.

Het kiezelstrand van Santa Cruz

Als je laat op Madeira aankomt of juist vroeg vertrekt, is het fijn om een nachtje in de buurt van het vliegveld te overnachten. Dit klinkt heel onromantisch, maar in Santa Cruz is dit helemaal niet verkeerd. Santa Cruz heeft namelijk een breed strand. Omdat kiezels niet zo lekker liggen, heeft de gemeente houten loop- en ligplanken aangelegd, die deels ook nog schaduw hebben door mooie palmboomparasollen. Omdat de golven hier best hoog kunnen zijn, kom je het makkelijkst in het water door een loopbrug met een trap de zee in.

Strand Madeira
Het strand van Santa Cruz ligt vlak bij het vliegveld

Zandstrand bij Machico

Het was de oostelijke kust bij Machico waar ontdekkingsreizigers in 1419 voor het eerst aan land gingen op Madeira. Zij zullen een heel ander strand hebben aangetroffen dan dat van vandaag. In 2008 is hier namelijk een strand met Marokkaans zand aangelegd. Tijdens warme dagen is het hier gezellig druk en kan je soms ook nog iets eten op de boulevard. Pluspunt: de zee is hier ook in een rolstoel bereikbaar.

Zandstrand Madeira
Een van de mooiste stranden van Madeira: die van Machico

Porto Santo: het ‘gouden eiland’

Het eiland Madeira heeft zelf dus geen natuurlijke zandstranden. Het naastgelegen Porto Santo, dat ook nog bij Madeira hoort, heeft dat wel. Als je van strand houdt, is het dus de moeite waard een boottocht naar het ‘gouden eiland’ te maken.

Natural pools op Madeira

Behalve stranden heeft Madeira nog iets heel moois: piscinais naturais. Ze worden gevormd door vulkanisch steen en door de golven steeds weer gevuld met vers zeewater. Wie wil er eigenlijk een infinity pool als je ook in een natural pool op Madeira kan zwemmen?

Piscinas naturais van Seixal

Zelf was ik het meest onder de indruk van de natural swimming pools bij Seixal. Je bereikt ze als je bij Bar Santiago via een lange weg naar beneden naar de kust loopt. Wow, hier heb je écht het gevoel in de zee te zwemmen. Er zijn slechts een paar muurtjes gebouwd om het zeewater binnen te houden en een enkel trapje aangelegd zodat je makkelijker in het water komt, daardoor oogt het geheel veel natuurlijker. Zo’n heerlijk gevoel om in het zeewater te drijven en de golven over de rand te zien klotsen! Als je hier voor 11 uur bent, heb je kans de hele poel voor jezelf te hebben.

Tip: Deze natural pools vind je op Google Maps onder ‘Piscini Naturali di Seixal’. Als je toch wat minder ruig wil, vind je een groot natuurlijk zwembad ook bij de Club Naval. Minder idyllisch, maar de kans dat je je bijvoorbeeld stoot, is hier ook kleiner.

Natural pools Madeira
Een van mijn fijnste herinneringen aan Madeira: zwemmen in de natural pools van Seixal

Natuurlijke poeltjes in de rivier bij Ribeiro Frio

We waren van plan een lange wandeling rondom Ribeiro Frio te maken, toen we na anderhalf uur opeens deze schitterende poeltjes ontdekten. Wie mij een beetje kent, weet dat dit onweerstaanbaar is. Heel snel verruilde ik mijn wandelkleren voor een bikini en lag binnen een paar minuten in het heerlijk frisse water. Je vindt deze poeltjes door vanaf Ribeiro Frio naar Chão das Freiteiras te wandelen. Na een vlak stuk langs het irrigatiekanaal ga je bij een sluis opeens steil omhoog. Na een paar minuten stuit je dan op deze mooie natuurlijke poeltjes midden in de bergen.

Zwemmen Madeira
Tijdens een wandeling bij Ribeiro Frio wist ik niet hoe snel ik in deze poel moest duiken

Piscinas naturais van Porto Moniz

Niet voor niets zijn de natural pools van Porto Moniz zo bekend. Je kan hier fijn én veilig zwemmen met uitzicht op zee. De bekendste piscinais naturais lijken hier bijna op een echt zwembad, maar worden hier natuurlijk wel met zeewater gevuld. Omdat dit natuurlijke zwembad goed onderhouden wordt en er de hele dag lifeguards aanwezig zijn, betaal je €1,50. Als je de drukte wil vermijden, doe je er goed aan ’s ochtends vroeg of laat in de middag te gaan. Op minder zonnige dagen kan het in Porto Moniz ook een stuk rustiger zijn.

Porto Moniz zwemmen
De bekendste piscinas naturais van Madeira: Porto Moniz

Tip: ook in Porto Moniz heb je natuurlijke poelen waar de natuur meer zijn gang kan gaan. Deze zijn gratis toegankelijk en je vindt ze bij het Poças Café. Vooral ’s ochtends vroeg (voor 10 uur) en laat in de middag (na 17 uur) heb je de kans dat je hier in je eentje van de pools kan genieten.

Porto Moniz natural pool
Liever wat rustiger? Loop dan even door naar de andere natural pools van Porto Moniz!

Meer tips voor Madeira

Op vakantie op Madeira? Behalve zwemmen kan je hier nog veel meer doen en zien.

  • Door haar ruige natuur kan je prachtig wandelen op Madeira. Hoge bergtopppen, vlakke levada-wandelingen of een wandelroute door het bos: op het bloemeneiland is er voor elke wandelaar wel iets.
  • En er is natuurlijk nog veel meer te beleven op Madeira. Dat weet ook Melissa, die het artikel 19 x wat te doen op Madeira op haar blog Reislegende schreef.
  • Een van onze beste ervaringen op Madeira was canyoning in het beschermde natuurpark Laurisilvia. Binnenkort komt hierover nog een artikel op mijn blog.
  • Ook de liefhebber van lekker eten komt wel aan zijn trekken op dit Portugese eiland. Madeira heeft veel specialiteiten, die je tijdens je vakantie echt niet mag missen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.