10 dingen om te doen in Luik

Luik, dat is toch die stad in België waar je probeert omheen te rijden op weg naar het Zuiden? Nou, rijd er volgende keer maar liever niet omheen! Deze stad in Wallonië is misschien niet de mooiste, maar heeft wel zo haar charmes. Natuurlijk zijn de wafels al een reden om een dagje naar Luik te gaan, maar in dit artikel vind je nog 9 dingen om in deze stad te doen.

1. Montagne de Bueren beklimmen

Het kost je wat inspanning om alle 374 treden van deze straat te beklimmen, maar het uitzicht is het absoluut waard. Vergeet niet zo af en toe naar links of rechts te kijken, want de huisjes langs de trappen zijn erg schattig. Dan mag je daarna weer een wafel eten 😉

2. Doodlopende steegjes ontdekken

De straat Hors Chateau is vanwege de statige panden al de moeite waard. Maar wist je ook dat zich aan de kant van Montagne de Bueren pittoreske, doodlopende steegjes bevinden? Loop er eens in om te ontdekken wat je aan het einde vindt.

3. Luikse Wafels eten

Als er een ding niet mag ontbreken tijdens een tripje naar Luik, zijn het natuurlijk de wafels. Luikse wafels zijn de perfecte combinatie tussen krokant, taai, zoet en zacht. Originele gauffres de Liège vind je bijvoorbeeld bij Gaufrette de Saperlipopette.

Zin gekregen om zelf wafels te bakken? Hier vind je mijn recept voor Luikse wafels!

Luik wafels

4. Museum Grand Curtius

Het Grand Curtius is met zijn 5000 vierkante meter aan tentoonstellingen het belangrijkste museum van Wallonië. Een deel van de tijdelijke exposities kan je gratis bezichtigen. Op dit moment bijvoorbeeld een expositie over specerijen en de mythe van de Orient Express.

5. Liège-Guillemins bewonderen

Als je aankomt met de trein, bevind je je meteen in een van de meest bijzondere gebouwen van Luik. Als je er niet aankomt, is het de moeite om er even heen te lopen. De architectuur is bijzonder futuristisch en het lijnenspel erg gaaf.

Liège-Guillemins

6. Plantjes kijken in de Jardin Botanique

Altijd leuk wanneer je een nieuwe stad bezoekt: de botanische tuin. Een oase van rust midden in de stad. In Luik zijn vooral de oude kassen erg mooi.

7. La Cité Miroir

Dit museum bevindt zich in een oud zwembad! Dat zie je vooral goed in de grote expositieruimte. Ook de permanente tentoonstelling ‘Plus jamais ça’ over de Tweede Wereldoorlog is heel bijzonder. Door middel van beeld en geluid wordt je door de ruimtes geleid. De tentoonstelling gaat over de vraag hoe het nazisme ooit zo groot heeft kunnen worden. De audio is in het Nederlands en het Frans beschikbaar.

8. watertanden bij boulangeries

Echt in elke straat in Luik vind je wel een boulangerie of patissier. De prachtig versierde etalages lokken je naar binnen. Je komt altijd wel met iets lekkers naar buiten!

Luik bakkerij

9. slenteren door Outremeuse

Midden door Luik stroomt de Maas. Aan de ene kant bevindt zich het historisch centrum, aan de andere kant de wijk Outremeuse (letterlijk: overkant van de Maas). De wijk is een combinatie van statige art nouveau gebouwen en middeleeuwse steegjes. Je vindt er veel internationale winkels en elke vrijdagochtend is een vlooienmarkt op Place de Pholien.

10. Wandelen langs de Maas

Op een mooie, zonnige dag is het heerlijk een stukje langs de rivier te lopen. Loop vooral in Zuidelijke richting naar Parc de la Boverie, een mooi groen park met in de indrukwekkende villa een vrij nieuw museum met oude werken.

 

Luik streetart

Meer city trip inspiratie

Smaakt het bezoek aan Luik naar meer? Meer stedentrip-inspiratie vind je hier! Wat dacht je bijvoorbeeld van hip Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië? Of een weekend naar het statige, maar gezellige Straatsburg?

12 gedachten over “10 dingen om te doen in Luik”

  1. Dat klinkt allemaal erg goed! We stopten vrijdag met de bus nog in Luik, maar ik wist er echt niets van eigenlijk. Misschien binnenkort eens een daagje Luik!

  2. Pingback: Tips voor een dagje Straatsburg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.