Klim naar het licht Haarlem

Klim naar het licht in de KoepelKathedraal Haarlem

Via kronkelende trappen, donkere zolders en spannende vlonders komen we steeds iets hoger in de kathedraal. De KoepelKathedraal in Haarlem is met haar twee torens en bijzondere koepel een fantastische verschijning in het centrum van Haarlem. Tot eind juli kan je de speciale Klim naar het licht maken en is het extra leuk om de kathedrale basiliek in Haarlem te bezoeken.

Koepel Kathedraal Haarlem

De KoepelKathedraal in Haarlem

Niet voor niets staat de KoepelKathedraal van Haarlem samen met onder meer de Sagrada Familia van Barcelona in de top 5 belangrijkste kerken van de wereld gebouwd tussen 1850 en 1950. De kathedraal is ontworpen door Joseph Cuypers en is in verschillende stijlen gebouwd: neogotisch, neoromaans en Jugendstil, en heeft zelfs details van de Amsterdamse School en Berlage. Het indrukwekkende gebouw telt twaalf grote en kleine torens en heeft een koepel van wel 65 meter hoog. Gek eigenlijk dat veel toeristen deze schitterende kathedraal in Haarlem links laten liggen!

Klim naar het licht

Tot en met 31 juli 2019 is het extra leuk om de KoepelKathedraal te bezoeken. De enorme renovatie van de afgelopen jaren loopt langzaam op z’n eind en de kathedraal is mooier dan ooit. Om dat te vieren is er een loopbrug tussen de twee torens gebouwd. Hier kan je op 60 meter hoogte boven de kathedraal zweven en van een gaaf uitzicht over het centrum van Haarlem en nog veel verder genieten!

Mooiste uitzicht Haarlem

Tocht door de torens en over de gewelven

Natuurlijk gaat er geen lift naar de top, dus maak je een spannende tocht omhoog. Een smalle wenteltrap leidt je naar de eerste verdieping. Daar sta je op de balustrade met uitzicht over de binnenkant van de kathedraal. De glas-in-loodramen kan je zo extra goed bewonderen. Dan kom je boven de gewelven uit, die je perfect kan bekijken omdat er een houten vlonder is neergelegd. Vervolgens ga je met de Vrouwentoren naar de top van de KoepelKathedraal. De spannendste stop vond ik die ter hoogte van de klokken. Hier kan je niet alleen de enorme wijzers langs het raam zien bewegen, maar ook het hele mechanisme achter de klokken zien. Als je mazzel hebt, legt een van de vrijwilligers je het ingenieuze systeem van tandwieltjes, draadjes en klokken uit!

KoepelKathedraal Haarlem bezoeken

Wedstrijdje toren bouwen

Behalve een Vrouwentoren is er natuurlijk ook een Mannentoren. Deze heten zo omdat mannen en vrouwen apart geld voor de bouw verzamelden. Dit liep uit op een echte wedstrijd, die uiteindelijk door de dames werd gewonnen. Daarom is de vrouwentoren ook mooier en meer versierd dan die van de heren. Sterk staaltje vrouwenpower dus 😉

Zweven boven Haarlem

Als je de klim naar boven getrotseerd hebt, kom je op de loopbrug tussen de twee torens. Omdat de KoepelKathedraal aan de rand van het centrum van Haarlem staat, heb je vanaf hier een geweldig uitzicht over de historische binnenstad. Je ziet de St. Bavokerk op de Grote Markt, de interessante architectuur van de Stadsschouwburg en de smalle straatjes die Haarlem zo gezellig maken. Kijk je de andere kant op, heb je uitzicht op de duinen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Noordzee. Bij mooi weer kan je zelfs Amsterdam, Leiden en Alkmaar zien. Vervolgens ga je via de Mannentoren weer omlaag en kan je met een audioguide nog de benedenverdieping van de Koepelkathedraal verkennen.

Klim naar het licht Koepel Kathedraal Haarlem

De KoepelKathedraal in Haarlem bezoeken

De tour Klim naar het licht is nog tot 27 oktober 2019 te maken en kost €10,- voor volwassenen. Koop je kaartje online want dat voorkomt dat je moet wachten. Vanaf augustus 2019 kun je de Koepelkathedraal in Haarlem natuurlijk ook nog bezoeken. Dan kost een kaartje weer €4,-.

KoepelKathedraal Haarlem

Meer tips voor een dagje Haarlem

-Disclaimer: Ik was door de Pak Communicatie en de KoepelKathedraal uitgenodigd om de Klim naar het licht te maken. Het enthousiasme dat je leest, is wel 100% dat van mij!-

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.