Kerstmarkten in Nedersaksen

Bijzondere kerstmarkten in Nedersaksen

Duitsland is alweer volop in de kerstsferen! Of zoals je in het Duits zo mooi kan zeggen: ‘Es weihnachtet.’ Het zal je niet ontgaan zijn dat de meeste kerstmarkten in Duitsland dan ook geopend zijn. Glühwein, geroosterde amandelen, kraampjes met handwerk en overal schitterende lichtjes. Maar hé, dat hebben we eigenlijk al zo vaak gezien. Als je op zoek bent naar iets bijzonders zijn deze kerstmarkten in Nedersaksen zeker de de moeite waard.

Kerstmarkten in Nedersaksen

Kerstmarkt in Stade: sfeervol in de haven

Een reisje naar Stade is altijd een goed idee, maar tijdens de kerstmarkt al helemaal. Tegen de achtergrond van de haven is de kerstmarkt hier extra mooi. Tussen de rijkelijk versierde en verlichte kraampjes staan mensen zich op te warmen aan een beker glühwein of een warme chocolademelk. Elk weekend nodigen ambachtslieden je uit om in het historische Rathaus het mooiste handwerk te kopen: van handgemaakte potten tot kaarsen tot kruidenmixen. Ook kan je hier de in Duitsland zo geliefde Baumkuchen proberen én voor thuis meenemen.

Behalve de kerstmarkt heeft Stade nog een andere bijzondere kersttraditie: op de zaterdag voor de derde advent vindt het Fackelschwimmen plaats. In 2019 is dat dus op 14 december. Al decennia lang gaan de duikers van de vrijwillige brandweer en leden van de Deutschen Lebensrettungsgesellschaft het water van de haven in om daar vervolgens kerstliedjes te zingen. In hun handen houden ze fakkels boven het water. Honderden mensen kijken vanaf de waterkant toe en zingen lekker mee. Een beetje bizar, maar een ervaring die je echt niet wil missen als je in Stade bent!

Bijzondere kerstmarkten in Duitsland
Op de kerstmarkt in Stade is het Fackelschwimmen een bijzondere jaarlijkse traditie

Kerstmarkt in Wilhelmshaven: maritieme kerstsfeer

Wie mijn artikel over de rauwe havenstad Wilhelmshaven heeft gelezen, weet dat ik het een onwijs toffe stad vind. Tijdens de adventsperiode wordt het Valoisplatz omgetoverd tot een Märchenwald, een sprookjesbos. Omdat de kerstmarkt van Wilhelmshaven vrij klein is, is het knus en vindt iedereen elkaar terug bij de overdekte en verwarmde glühweintent. Dat we hier zo dicht aan de kust zijn, merk je ook aan de maritiem versierde kraampjes. Voor de kinderen rijdt er een treintje en aan de rand van het terrein staat een glijbaan waar je met rubber banden vanaf kan roetsjen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de glijbaan ook voor de volwassen kinderen leuk is 😉

Kerstmarkt Wilhelmshaven
Maritieme details op de kerstmarkt in Wilhelmshaven

Kliemannsland: gek, gekker, gekst

Oké, een kerstmarkt blijft natuurlijk een kerstmarkt. De Weihnachtsmarkt op het Kliemannsland daarentegen… Ik garandeer je dat je zoiets niet eerder gezien hebt en ook nergens anders gaat vinden. De markt draagt de naam WuWiZaKliLa en wordt dit jaar op 14 en 15 december georganiseerd. Maak je klaar voor interactieve installaties, bizarre kunst, bijzondere kerstcadeautjes en een aantal culinaire highlight. Dit is de bijzonderste van de kerstmarkten in Nedersaksen, misschien wel van heel Duitsland.

Kliemannsland Weihnachtsmarkt
De kerstmarkt van Kliemannsland is de bijzonderste die je ooit gaat tegenkomen

Als je nu denkt ‘Kliemannsland?!’ ben je niet de enige. Kliemannsland is een project van het duo Fynn Kliemann en Hauke Gerdes. Op het platteland van Nedersaksen, eigenlijk the middle of nowhere hebben zij een eigen stukje creatief land ontwikkeld. Het ‘land’ wordt gefinancierd door de opbrengsten van een webserie en de mensen die er werken zijn vrijwilligers. Gedurende het jaar worden er allerlei evenementen – waaronder de kerstmarkt – georganiseerd en in het weekend is er een café geopend. In Duitsland zijn de video’s van Fynn Kliemann onwijs populair en als hij zich op de kerstmarkt even laat zien, kan je dit door het enthousiasme van de bezoekers onmogelijk missen.

Kerstmarkt Nedersaksen
Gespot: bijzondere kerstversiering op Kliemannsland

Kerstmarkt in Osnabrück: historisch en gezellig

De kerstmarkt van Osnabrück is er een met een rijke geschiedenis. Behalve eten, drinken en cadeautjes kopen, kun je er ook nog veel zien. Midden op het marktplein staat het meer dan 100 jaar oude carrousel van de familie Telsemeyer. En hij doet het nog! Je bent zeker niet de enige volwassene die ook een rondje probeert. Voor het theater staat ’s werelds grootste nog werkende speeldoos. Hierin staan levensgrote figuren die 25 verschillende kerstliedjes draaien. En de ruim zes meter hoge notenkraker aan het begin van de grote straat mag je zeker ook niet missen. Genoeg te zien dus terwijl je over de kerstmarkt slentert. Als je dan toch uitgekeken bent, is vanaf donderdag tot en met zondag ook nog het Winterdorf tegen de coulissen van het Schloss.

Kerstmarkt Osnabrück

– Ik bezocht de kerstmarkten tijdens een persreis georganiseerd door MeinNiedersachsen. De mening die leest, is wel 100% die van mij.-

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.