Ile de Bréhat wandelen Bretagne

Wandelen op Île de Bréhat: langs de ruige kust van Bretagne

De zon komt nog maar net boven de horizon als we op de ferry naar Île de Bréhat stappen. De lucht kleurt roze, vervolgens paars en dan oranje. Van de rotsen in het water zijn alleen nog maar grillige contouren te zien. Een van de kapiteins krijgt nog net een stokbrood in zijn handen geduwd voordat hij de touwen van de boot losgooit. Vandaag gaan we wandelen op Île de Bréhat, een klein eiland voor de kust van Paimpol, aan de Côtes-d’Armor in Bretagne.

Roze granietkust Ile de Bréhat
Indrukwekkende rotspartijen van roze graniet op Île de Bréhat

Een klein Bretons eiland met een mediterraans klimaat

Île de Bréhat is een kleine 318 hectare groot. Vanaf het noordelijkste naar het zuidelijkste puntje zijn het slechts 3,5 kilometer. Er wonen ongeveer 400 mensen mensen, maar in de zomer weten veel toeristen het Franse eiland te vinden. In de koudere maanden is het er daarentegen heerlijk rustig en heb je de wandelpaden grotendeels voor jezelf. Het eiland bestaat eigenlijk uit twee eilanden, die in de 18e eeuw zijn verbonden met een ‘brug’, Pont ar Prat. Alleen met vloed heb je die brug nodig, want met laag water komt er een heel stuk droog te liggen en kan je gewoon over de zeebodem lopen. Door de warme Golfstroom heerst er op Île de Bréhat een microklimaat met milde winters en subtropische zomers. Hierdoor is er mediterraanse vegetatie op het eiland te vinden en bloeien er het hele jaar door prachtige bloemen. Niet voor niets wordt het ook wel île aux fleurs (bloemeneiland) genoemd.

Ile de Brehat wandelen
Bij eb komen langs Île de Bréhat hele stukken droog te liggen

Wandelen op Île de Bréhat

Met de ferry kom je aan bij de haven Port-Clos, waar je meteen kunt beginnen met een wandeling, eerst een kop koffie kunt drinken of een fiets kunt huren. Als je gaat wandelen op Île de Bréhat, kun je alle highlights van het eiland zien door het 9,5 kilometer lange kustpad te nemen. Het is echter de moeite ook eens een de kleine paadjes in te slaan omdat je dan vlak langs de kust kan lopen en nog veel meer ziet. Bij laag water kun je bovendien ook nog stukken over de zeebodem lopen. Door de slik kan het af en toe wel modderig worden, dus doe je waterdichte wandelschoenen aan!

Eeuwenoude dijk, watermolen en kapelletje

Als je net als wij het rondje met de klok mee wandelt, kom je aan het begin van de wandeling al een paar bezienswaardigheden van Île de Bréhat tegen. Vlakbij de haven is een citadel waar nu een glasblazerij is gevestigd. Daarna kom je langs een meertje met een dijk die al in 1633 is aangelegd. Hier staat ook de fotogenieke Moulin du Birlot, een getijden-watermolen. Deze werkt alleen op het moment dat het zeeniveau gemiddeld is (slechts 6 uur per dag!) omdat de molen anders ofwel onder water staat ofwel er helemaal geen water in het reservoir is. Erg fascinerend! Loop je daar een stukje de heuvel op, kom je bij Chapel St-Michel, vanwaar je een fantastisch uitzicht op de zee en vele kleine eilandjes hebt.

Ile de Bréhat wandelen Bretagne
Het uitzicht bij Chapel St.-Michel is schitterend

Roze granietkust van Île de Bréhat

Vervolgens loop je het noordelijke eiland op en kom je bij het meest spectaculaire stuk van de wandeling op Île de Bréhat. De noord-westelijke kust is bezaaid met enorme rotsen van roze graniet. Het doet door de rondgesleten, bruinroze rotsformaties denken aan de Roze Granietkust bij Ploumanac’h. En het is er minstens zo indrukwekkend! Bij vloed spatten hoge golven tegen de rotsen op en zorgen voor een mooi schouwspel. Bij eb kan je rondom de imposante rotsformaties lopen en er zelfs op klimmen. Als je vervolgens bij de vuurtoren Paon komt, op het meest noordelijke puntje van Bréhat, heb je een mooi overzicht over de roze granietkust aan de ene kant en de meer puntige, grijze rotsen aan de andere kant van het eiland. Langs de oostelijke kant van het eiland loop je vervolgens in ongeveer 1,5 uur weer terug naar de ferry. Bij mooi weer kan je nog een stop maken bij Plage de Guerzido, het enige zandstrand van het eiland.

Wandelen op Île de Bréhat
Wandelen op Île de Bréhat betekent ook af en toe een klimmetje

Praktische tips voor Île de Bréhat

De ferry naar Île de Bréhat

Heb je ook zin om te wandelen op Île de Bréhat? Elke dag gaat er meerdere keren een ferry van Paimpol naar Île de Bréhat. De boottocht duurt slechts tien minuten en kost voor volwassenen €10,30 (januari 2020). Kinderen betalen een paar euro minder. Vanwege het grote verschil in eb en vloed zijn er meerdere aanlegsteigers voor de ferry. Soms stap je direct aan de kade aan boord en soms moet je eerst een paar minuten lopen. Door het getijdenverschil kan het zijn dat je bij een andere steiger opstapt voor de terugweg, dus zorg dat je altijd 20 minuten extra hebt om uit te zoeken waar je moet opstappen en eventueel een stuk verder te lopen. Meer informatie over de ferry van Paimpol naar Île de Bréhat vind je op de website van Vedettes de Bréhat.

Ferry Ile de Brehat
Vlak voordat we op de ferry stapten, werden we op deze kleurrijke zonsopgang getrakteerd

Een kaart van Île de Bréhat

Als je een bezoek aan het eiland plant, is het fijn om vooraf een overzicht van het eiland te krijgen op een kaart van Île de Bréhat. Hierop staan alleen de hoofdroutes ingetekend, niet de kleine paadjes waarmee je aan de kust kan blijven wandelen. Wel vind je er alle bezienswaardigheden van het eiland. Houd er ten slotte rekening mee dat er geen auto’s of bussen op het eiland Bréhat rijden, dus dat je altijd moet terugwandelen.

Wandelen Ile deBréhat
De roze granietkust op Île de Bréhat is erg imposant

-Voor de overtocht naar Île de Bréhat werden we uitgenodigd door Tourisme Bretagne. Het enthousiasme dat je in dit artikel leest, is wel 100% dat van mij.-

2 gedachten over “Wandelen op Île de Bréhat: langs de ruige kust van Bretagne”

  1. Wat een mooie en interessante blogpost vol handige weetjes! Super cool gedaan, lijkt me echt een hele mooie streek te zijn. Ik ging zelf in het verleden al eens naar Bretagne en vond dat echt prachtig. Nog geen plannen voor deze zomer, dus wie weet ga ik nog wel eens terug!

    Liefs, Silke

    1. Wat een lieve reactie, bedankt! Bretagne heeft echt een prachtige kust. Zelf vind ik het stuk tussen Lannion en Plougrescant ook echt fantastisch. Als je deze zomer gaat, laat het me weten. Dan heb ik nog veel meer wandeltips voor je!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.