IJmuiden aan Zee

IJmuiden aan Zee: tips voor een winters weekend aan de kust

Een tripje naar de kust is alleen leuk in de zomer? Echt niet! Juist in de koudere maanden heb je het prachtig brede strand van IJmuiden bijna voor jou alleen om lekker uit te waaien. Na een weekend in IJmuiden aan Zee is je hoofd weer leeg en je energielevel vol. Bovendien is er in IJmuiden sinds kort een wel heel bijzondere overnachtingsmogelijkheid, dus maak van je dagje strand vooral een weekend vol natuur en culinaire verrassingen. Samen met mijn vriend probeerde ik dat alvast uit.

Bijzonder overnachten IJmuiden
Bijzonder overnachten in IJmuiden doe je in een EcoCabin

Overnachten in een tiny house op de Basecamp IJmuiden

Houd jij ook wel van een bijzondere overnachting? Dan is Basecamp IJmuiden de perfecte uitvalsbasis voor jouw weekend aan de kust. Op minder dan 300 meter van het strand ligt deze experimentele overnachtingsplaats. De tiny houses die hier staan, zijn spiksplinternieuw want de Basecamp is pas dit najaar geopend. Hier onderzoekt EcoCabins de woonvormen van de toekomst en behalve een bezichtiging is het hier ook mogelijk om een tiny house te huren voor een weekend of voor langer. Daarbij speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Daarom wordt met de tiny houses volop geëxperimenteerd om een woning te creëren die minimaal energie gebruikt en tegelijkertijd maximaal comfortabel is. Dat het een experiment is, zie je nog wel aan het terrein, maar de EcoCabin waar wij sliepen was fijn en mooi ingericht, en krijgt in de toekomst nog zonnepanelen om nog milieuvriendelijker te zijn. De EcoCabins zijn gebouwd van natuurlijke materialen en goed geïsoleerd. In de toekomst moeten ze zoveel mogelijk zelfvoorzienend worden door bijvoorbeeld energieopslag in groene waterstof. Een overnachting met een goed gevoel dus. Bovendien loop je ’s ochtends zo de duinen in voor een wandeling of het strand op voor een duik in de zee.

Basecamp IJmuiden
De Basecamp IJmuiden ligt direct achter de duinen, binnen vijf minuten ben je op het strand van IJmuiden

Een wandeling rond het Kennemermeer

Direct achter de Basecamp ligt het Kennemermeer en het Kennemerstrand. Dit mooie stukje natuur is ontstaan door het graven van het Noordzeekanaal, dat de bereikbaarheid van de Amsterdamse haven moest garanderen. Aan de monding van het kanaal werd IJmuiden gesticht en de pier werd verlengd. Daardoor kwam er een zeestroming die ervoor zorgde dat er een zandvlakte van wel een kilometer breed ontstond. Fantastisch voor strandgangers natuurlijk! Om de natuur de ruimte te geven, zorgde Stichting Duinbehoud ervoor dat het stuk ten zuiden van de boulevard een beschermd natuurgebied werd. Aan de zuid- en oostzijde van het Kennemermeer is daardoor een diverse en ecologisch waardevolle duinvallei ontstaan. Vogels zoals de blauwborst en de zanglijster broeden er graag. Zeldzame planten zoals de parnassia, moeraswespenorchis en knopbies gedijen hier goed. En als je op je buik gaat liggen, ontdek je overal het duinsterretje, een groen mos dat tijdens de droge maanden in elkaar krimpt om vocht vast te houden en in de nattere periode zich ontpopt tot duizenden kleine sterretjes.

Tip: Je mag natuurlijk zelf op pad gaan rond het Kennemermeer in IJmuiden, maar veel leuker is het om dit met een gids te doen. Trommel een paar natuurliefhebbers op, neem contact met de Vrienden van het Kennemerstrand op, betaal een kleine bijdrage waarmee de vrijwilligers onder meer nieuw gereedschap kunnen kopen en je leert ontzettend veel over dit bijzondere natuurgebied.

Wandeling Kennemermeer IJmuiden
Op pad met een gids rond het Kennemermeer

Koffie, huisgerolde croissants en een lekker visje op de Halkade

Als je op zoek bent naar een écht lekker brood of een hip koffietentje, moet je nu zeker op de Halkade in IJmuiden zijn. Direct aan de vissershaven gelegen zit in elke hal een ander bedrijf: van een Portugese winkel tot een ambachtelijke bakkerij. En bij die bakkerij zou ik de culinaire ontdekkingstocht beginnen. Bij Boulangerie Oscar in IJmuiden bakken ze alle broden, taartjes, cakes en andere zoetigheden zelf. ‘Ja, ook de croissants,’ vertelt de jonge bakker ons. Of dat niet vreselijk lang duurt, vragen we hem. ‘Het is een enorme klus. Maar je hebt er net zelf een gegeten, dus jij mag me vertellen of het de moeite waard was,’ zegt hij glimlachend. Het is dat ik nog plek voor een taartje wilde overhouden, anders had ik er meteen twee gegeten.

Even lekker zitten met een kop koffie? Ga dan een deur verder naar The Harbour. De koffiebonen die een lichte chocoladesmaak hebben, worden speciaal voor dit café gebrand door branderij de Koffieverleiding, op slechts een paar kilometer afstand in Santpoort-Noord. Oh, en die carrot cake… Mmmm!

Maak op weg terug naar de Basecamp IJmuiden nog even een stop bij een van de viswinkels in IJmuiden. Op de Halkade zit bijvoorbeeld Waasdorp, die vis van de nabijgelegen afslag verkopen. Verser kan gewoon niet. Met alle liefde fileren ze hier alvast je visje, zodat je ‘m thuis alleen nog maar hoeft te bakken. Zo smaakt IJmuiden!

Halkade IJmuiden café
Op de Halkade vind je allemaal leuke plekjes: van een rustieke bakkerij tot een typisch IJmuidense viswinkel

Uitwaaien op het strand en de pier

Ook in de koudere maanden is het heerlijk om op het strand van IJmuiden te wandelen. Lekker uitwaaien en je hoofd leegmaken! Vanaf de Basecamp IJmuiden loop je zo het strand op. Ga je naar links, loop je richting Zandvoort. Ga je naar rechts, kom je op de pier. Leuk om helemaal naar de vuurtoren te lopen en onderweg te kijken wat de sportvissers uit zee vangen en het gevoel te hebben dat je de enorme vracht- en cruiseschepen vanaf hier bijna kan aanraken. Harde wind? Dan is het op de pier helemaal spectaculair met opspattend zeewater. Maar let op: bij storm gaan de hekken dicht en kan je beter op het strand blijven.

IJmuiden pier wandelen
Een wandeling over de twee kilometer lange pier van IJmuiden is altijd een goed idee

IJmuidense vis met een Chinees tintje bij Chi Ling

Zo’n heerlijk weekend aan zee sluit je goed af met een van de heerlijke Chinese gerechten van Chi Ling. Ik hoor je bijna twijfelen terwijl je dit leest; Chinees eten in IJmuiden? Maar geloof me, dit is écht een goed idee. Niet alleen omdat chef Ang Jong Hu dagelijks verse vis in de haven koopt en hiermee lekkere gerechten op tafel tovert, maar ook omdat je zeker weten een gezellige avond zult hebben. ‘Toen ik het restaurant van mijn ouders overnam, vond ik de dagen maar lang. Het was gewoon werk. Later ben ik het gaan zien alsof ik elke dag mijn eigen gasten ontvang. Dan is het iedere dag feest. Onze gasten hebben plezier en ik daardoor ook,’ vertelt An-Jong Hu ons nadat we een heerlijk gerecht vol groenten en een gerecht met verschillende soorten vis hebben gegeten. Hij neemt de tijd om met ons te praten. En met de gasten naast ons. En met de gasten daarnaast. En tussendoor serveert hij met veel flair uitstekende gerechten.

Meer tips voor de Noordzeekust

Nog niet klaar met het strand? Ook deze plekjes aan de Noordzeekust zijn de moeite waard:

Strand IJmuiden aan Zee
Het strand van IJmuiden aan Zee is breed, schoon én mooi

-Ik werd door EcoCabins uitgenodigd om een weekend in hun tiny house te overnachten. Desondanks lees je 100% mijn eigen mening in dit artikel.-

2 gedachten over “IJmuiden aan Zee: tips voor een winters weekend aan de kust”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.