Driedaagse huttentocht door het SalzburgerLand in Oostenrijk

De hele dag door de bergen wandelen, ‘s avonds met een goed bord Kaiserschmarrn van de laatste zonnestralen genieten en de volgende ochtend wakker worden van de koeienbellen en weer lekker op pad gaan. Een huttentocht klinkt niet alleen te gek, dat ís het ook. En of je nu voor het eerst een meerdaagse wandeling wil gaan maken of er al heel wat gedaan hebt, een huttentocht in het SalzburgerLand is zeker een goed idee. Deze regio in het noorden van Oostenrijk is een fantastisch wandelgebied. We selecteerden een deel van de langeafstandsroute Salzburger Almenweg, pakten onze rugzak in, trokken de veters nog eens stevig aan en gingen drie dagen op pad in de bergen.

350 kilometer door het SalzburgerLand: de Salzburger Almenweg

Het SalzburgerLand heeft de grootste dichtheid van Almen, Duits voor alpenweides, van Oostenrijk. Een deel hiervan wordt verbonden door de Salzburger Almenweg. De wandelroute is 350 kilometer lang en opgedeeld in 31 etappes. De etappes hebben verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden. Daardoor kan je heel goed zelf een meerdaagse tocht of juist een dagwandeling samenstellen. Bovendien kom je onderweg langs vele Almhütten, waar je kan genieten van de lokale specialiteiten of zelfs kan overnachten. Met wandelbussen kan je meestal weer terug naar je startpunt komen, zodat de Salzburger Almenweg ook prima te bewandelen is als je geen auto hebt of de auto graag een keer laat staan.

Een huttentocht door het SalzburgerLand

Voor onze huttentocht in het SalzburgerLand trokken we drie dagen uit en selecteerden vijf etappes die ons mooi leken. Langs de Almenweg is er geen gebrek aan hutten, dus ook die waren snel geboekt. We lieten onze spullen in een appartement in Radstadt en reden met de wandelbus naar de Zauchensee. Daar begon ons avontuur!

Dag 1: Van de Zauchensee naar de Südwienerhütte

 • Lengte: 11 kilometer (+1,8 km)
 • Hoogtemeters: 700 meter (+240 m)
 • Tijd: ongeveer 4,5 uur (+0,5 uur)
 • Startpunt: Zauchensee
 • Eindpunt: Südwienerhütte
 • Etappes Salzburger Almenweg: etappe 22 en de helft van 23

(Als je met de bus of auto naar de Zauchensee rijdt om te beginnen, komen de tijden en afstanden tussen haakjes er nog bij.)

Na een flinke klim van de Zauchensee naar de Oberzauchenseehütte volgt een wat minder steil klimmetje naar de Stublhöhe. Hier word je met een prachtig uitzicht aan beide kanten van de berg beloond. Vervolgens daal je af naar de Tauernkarrleitenalm. Op deze idyllische alpenweide wordt kaas, melk, boter gemaakt. Je kan er ook terecht voor een kop koffie en een stuk taart of iets hartigs.

Na al die meters omhoog volgt een afdaling naar de Vordergnadenalm. Dit ligt aan het einde van een idyllisch dal waar de rivier de Taurach doorheen stroomt. Wie nog extra energie heeft, kan ik aanraden een omweg naar de indrukwekkende Johannesfall te maken. Deze waterval valt van metershoog naar beneden en je kan er achterlangs lopen. Je gaat de Johannesfall op de Salzburger Almenweg weliswaar van bovenaf zien, maar als je er dichtbij staat, is ‘ie veel gaver.

Daarna volgt een relatief vlak stuk naar de Hintergnadenalm. Drink en eet nog even wat als je weer op adem wil komen voor de laatste steile klim van vandaag. En dan: tanden op elkaar en wandelen maar. Je maakt nog even bijna 500 hoogtemeters op een stuk van ongeveer 2 kilometer. Wat zul je blij zijn als je het vlaggetje van de Südwienerhütte achter het laatste rotspuntje ziet wapperen. Het uitzicht over het dal en de bergen erachter maakt sowieso weer alles goed.

Op de Südwienerhütte verdeelt Tanja rond 17 uur de kamers. Ze vraagt dan ook wie er die avond wil mee-eten. Het eten is hier echt een aanrader. Ik heb zelden zulke lekkere Spinatknödel gegeten!

Of we nog meer willen Knödel willen? Daar kunnen we geen nee tegen zeggen. Daarna gaan we nog even buiten kijken hoe de zon achter de bergen verdwijnt. Moe, verzadigd en tevreden ploffen we om half 10 al in bed. Vanaf 10 uur heerst Hüttenruhe en hoor je alleen nog een enkele koe loeien. Wat een dag.

Dag 2: Van de Südwienerhütte naar de Oberhütte

 • Lengte: 15 kilometer
 • Hoogtemeters: 800 meter
 • Tijd: ongeveer 5 uur
 • Startpunt: Südwienerhütte
 • Eindpunt: Oberhütte
 • Etappes Salzburger Almenweg: de helft van etappe 23 en etappe 24

Vroeg naar bed betekent ook vroeg wakker worden. Bovendien is het ‘s ochtends nog lekker koel om te wandelen en wordt het ontbijt in hutten vaak al vroeg geserveerd. Na een broodje met Bergkäse en een kop zwarte koffie lopen we om 8 uur alweer buiten. De eerste zonnestralen komen dan net over de berg heen.

De wandeling begint met de Hirschwandersteig, een vrij vlak wandelpad onder een indrukwekkende rotswand langs. Het pad is smal en links gaat de berg steil naar beneden. Het is niet gevaarlijk als je stevig in je schoenen staat. Daarna is het oppassen geblazen want tijdens de langzame afdaling via de Neuhofalm is het wandelpad niet altijd meer goed zichtbaar. Houd de Oostenrijkse vlaggetjes in de gaten en je komt vanzelf aan de rand van het stadje Obertauern terecht, bij het Wisenegg-Tauernhaus. Hier begint etappe 24 van de Salzburger Almenweg.

Direct achter het Tauernhaus gaat het wandelpad de berg op. Wie 300 hoogtemeters wil ‘besparen’ kan ook met de Grünwaldkopfbahn (alleen in de zomer) naar boven. Anders staat je een een korte, maar steile klim naar de Gründwaldsee te wachten. Achter je kijk je op het skigebied met liften. Persoonlijk vonden we dit stuk niet erg interessant vanwege alle skiliften die het mooie berglandschap ontsieren.

Eenmaal boven kan je een frisse duik in de Grünwaldsee nemen. Of koel je liever af met een koud drankje bij de Hochalm? Wij kozen voor het eerste en wandelden daarna meteen verder omhoog. En wow, daar was een nóg mooier meertje: de Krummschnabelsee. Hier mag je gratis een van de drie SUP-boards gebruiken. Stand up paddling met op de achtergrond besneeuwde bergtoppen: wat wil je nog meer? Als je liever even uitrust, kan je ook een kleine picknick houden op een van de chille wandelbanken.

Na de pauze daal je af naar het Knappenhaus (let op: ook hier raak je makkelijk het wandelpad kwijt als je niet op de markeringen blijft letten) om vervolgens een heel steile klim over de Seekarschafte te maken. Hier heb je waarschijnlijk het spectaculairste uitzicht van vandaag. Je staat op een topje waar je in beide richtingen kan kijken. Grijze rotsen, groen gras, kleine meertjes: het landschap lijkt hier wel geschilderd, zo mooi. In de verte zie je het doel van deze etappe al liggen: de Oberhüttensee.

Vergis je niet, het is geen makkelijke afdaling en je bent zeker nog driekwartier onderweg vanaf hier. Maar de beloning als je bij de Oberhüttensee en de Oberhütte bent aangekomen is groot. Ook hier kan je weer een frisse duik nemen! Of laat je verwennen door de fantastische koks van de Oberhütte. De Kaiserschmarrn mit Preiselbeeren zijn de beste die ik ooit heb gegeten. En vraag je je af waarom die zo geel zijn? ‘Onze kippen leggen niet genoeg eieren en daarom halen we er nog meer uit een boerderij in de buurt. Maar in elke portie Kaiserschmarrn zit dus wel ongeveer een ei van ons in en die hebben door hun voeding een extreem gele dooier,’ vertelde ons een van de dames van familie Oberkofler.

In de hut zelf hangt een gezellige sfeer. ‘s Avonds lenen veel gasten een spelletje voordat iedereen rond 10 uur zijn slaapzak in kruipt. Er zijn dorms (met planken om de bedden van elkaar te scheiden) of tweepersoonskamers.

Dag 3: Van de Oberhütte naar Radstadt

 • Lengte: 21,5 kilometer
 • Hoogtemeters: 270 meter
 • Tijd: ongeveer 6 uur
 • Startpunt: Oberhütte
 • Eindpunt: Radstadt
 • Etappes Salzburger Almenweg: etappe 25 en 26

Deze etappe begint met een steile afdaling vanaf de Oberhütte naar de Vogeialm. Je loopt over een rotsig paadje in het bos tot de Vogeialm. Al gauw kom je bij de Oberhüttenbach die je een hele tijd zal begeleiden. Vanaf de Vogeialm daal je nog wel, maar niet zo sterk. Je loopt een heel stuk over de weg, maar ongeveer twee kilometer voor Forstau kan je gelukkig van de straat af en loop je langs de idyllische Bachweg het dorpje in. Wie op krachten wil komen, kan ik aanraden lekker bij het Forstauer Wirtshaus te eten.

Vanaf Forstau is het nog 8,5 kilometer wandelen naar Radstadt. Het eerste stuk loop je door het bos, daarna langs de rivier. Toen wij deze wandeling liepen, waren er ongeveer vijf kilometer voor Radstadt werkzaamheden, waardoor het wandelpad er niet meer was. Je kan het beste rechts voorbij aan de werkzaamheden gaan, zodat je daarna weer op het wandelpad terechtkomt. Vervolgens loop je langs de rivier de Enns naar het eindpunt van vandaag: Radstadt. Eest klatert het heldere water aan je rechterhand, na de brug aan je linkerhand. Ten slotte kom je in de historische kern van Radstadt aan. De vele terrassen van de cafés en restaurants zien er na de wandeling waarschijnlijk erg uitnodigend uit.

Tip: als je deze toch iets minder interessante etappe wil inkorten, maar wel naar Radstadt wil, kan je vanaf de Oberhütte naar Obertauern wandelen en daar met de wandelbus naar Radstadt rijden.

Praktische informatie over een huttentocht in het SalzburgerLand

Je hebt besloten: ik ga een huttentocht in het SalzburgerLand maken. En nu komt de praktische voorbereiding. Ik help je graag op weg door antwoord te geven op de op Instagram meest gestelde vragen over onze huttentocht.

Hoe gaat dat eigenlijk, zo’n huttentocht?

Een eenvoudigere manier van vakantie bestaat er waarschijnlijk niet. Je wandelt de hele dag tot je de volgende hut hebt bereikt. Daar meld je je bij de gastheer of gastvrouw, die je vervolgens je kamer of bed laat zien. ‘s Avonds kan je meestal nog een hapje eten en in de woonkamer zitten. Vanaf ongeveer 22 uur heerst Hüttenruhe. Sommige hutten bieden ontbijt aan. De avond vooraf aan het ontbijt wordt verteld hoe laat er ontbijt is of, bij weinig gasten, samen afgesproken hoe laat het ontbijt klaar staat.

Wat neem je mee op een huttentocht?

Wat je meeneemt, hangt natuurlijk van het seizoen, het gebied en van jouzelf af. Maar deze dingen mogen in je wandelrugzak zeker niet ontbreken als je een huttentocht gaat lopen:

 • Lakenzak (is bijna altijd verplicht)
 • Set droge/schone kleding voor ‘s avonds
 • Contant geld
 • Kleine (microvezel) handdoek
 • Een wandelkaart (een telefoon is niet voldoende omdat je niet altijd bereik en/of stroom hebt)

Tip: Een handige paklijst voor een huttentocht vind je onder meer bij Op Pad.

Wat kost een huttentocht in Oostenrijk?

Het simpele antwoord op deze vraag is: je kan het zo gek maken als je zelf wil. Voor leden van een bergsportvereniging kost een overnachting in de meeste berghutten ongeveer €35,- per persoon per nacht (overnachten €12,-, avondeten €8,- tot 15,- en ontbijt €5,- tot 10,-). Niet-leden betalen voor een overnachting (excl. eten) vaak het dubbele. Je maakt een huttentocht flink goedkoper door je eigen eten mee te nemen. Je moet dan wel rekening houden met extra gewicht in je rugzak. Onze ervaring is dat vooral de drankjes duur zijn. In sommige hutten betaal je ook voor het douchen.

Wanneer kan je een huttentocht in Oostenrijk maken?

Het beste seizoen voor deze huttentocht in het SalzburgerLand is net als voor alle huttentochten in Oostenrijk van half juni tot eind september. In deze periode heb je doorgaans goed weer, zijn de paden sneeuwvrij en en zijn de meeste hutten langs de routes geopend.

Nog veel meer tips en praktische informatie over deze driedaagse huttentocht in Oostenrijk geef ik in een artikel op mijn andere blog Alpen Actief. Op deze website vind je ook nog veel meer andere gave hikes in de Oostenrijkse Alpen!

4 Comments

Add Yours
 1. 3
  Karin mensink

  Heel mooi geschreven reisverslag, ik houdt niet van wandelen , wel van oostenrijk en alles wat dit mooie land te bieden heeft en vooral het heerlijke eten …. dus….. vd toekomst Wellicht deze uitdaging aangaan
  Gr karin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.