Henna haar verven

Hoe verf ik mijn haar met henna (en rode wijn)? + Tips

Al een aantal jaar verf ik mijn haar met henna. Inmiddels gebruik ik niet alleen dit groene poeder, maar voeg ik hier allerlei dingen aan toe. Koffie, rode kool… Je kan het zo gek niet bedenken of je kan er je haar mee verven. Omdat ik vaak vragen krijg over hoe ik dit toch doe, vertel ik je er alles over in dit artikel.

Wat is henna?

Henna ken je misschien wel van de schitterende hennatatoeages die ze in sommige Arabische, Indische en Afrikaanse culturen maken. Maar wat is het nou eigenlijk? De groene herfstbladeren van de hennastruik worden geplukt en vermalen tot poeder. In henna zit de stof lawsone, die zich aan de eiwitten in het haar bindt. Blond haar zal daardoor rood worden, bruin haar kastanjebruin en grijs oranje. Garantie op een bepaalde kleur is er echter nooit, het blijft een natuurlijk product.

Je haar verven met henna

Hoe verf je nu je haar met dit groene poeder? Op internet zijn er vele manieren te vinden om je haar met henna te verven. De ene manier is nog gekker dan de andere. Zelf was ik eerst mijn haar met afwasmiddel op het te ontvetten, zodat de henna beter hecht. Dan maak ik een glad mengsel met ongeveer 80-100 gram henna en heet water. Hoeveel je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid haar. Je komt hier eigenlijk alleen achter door te experimenteren. De dikte van het mengsel is ongeveer gelijk aan Griekse yoghurt. Ik verdeel het mengsel goed over mijn haar en laat het minimaal twee uur in mijn haar zitten. Om het warm te houden, bedek ik het met plastic en een muts. Charmant? Zeker niet, maar het helpt wel. Dan spoel ik het goed uit en gebruik een crèmespoeling. Ready to go!

Henna haar verven

wijn, koffie en rode kool

Aan het hennamengsel kan je verschillende levensmiddelen toevoegen om de kleur te beïnvloeden. Koffiedik (ja, de restjes uit het apparaat) maken de kleur donkerder. Bovendien zorgt koffie ervoor dat je de henna minder ruikt de eerste dagen. Rode wijn maakt de kleur van je haar dieper rood en zelfs een beetje paarsig. Datzelfde effect creëer je met rode kool of het sap daarvan. Ik vind het zelf erg leuk om hiermee te experimenteren en op internet kan je hier veel over lezen. Zo schijnen ook kamille en citroensap de kleur te veranderen.

Tips

Je haar verven met henna is niet de makkelijkste methode. Maar het scheelt een hoop chemische troep in je haar en in het milieu. Met deze tips maak je het makkelijker:

1. Trek oude kleding aan om rode vlekken te voorkomen.
2. Zorg ervoor dat alles klaarligt voordat je de henna in je haar smeert. Plastic en een muts om het te bedekken, een washandje om spetters van je huid te halen en extra water voor als het mengsel te dik wordt zijn onmisbaar.
3. Vraag hulp. Ik laat iemand altijd controleren of de henna goed door mijn haar verdeeld is. Het is veel werk en je wil natuurlijk niet dat het voor niets is.
4. Koop onbewerkte henna, in een natuurwinkel of drogisterij. Zo voorkom je dat er alsnog allerlei chemische stoffen aan toe worden gevoegd. Ik koop mijn henna bij Van der Pigge in Haarlem. Daar kost het 11 euro per kilo.
5. Heb geduld. Op deze manier je haar verven is een proces. Met elke keer dat je je haar verft, komt er een nieuw laagje om je haren heen.

Foto’s: Stephie

3 gedachten over “Hoe verf ik mijn haar met henna (en rode wijn)? + Tips”

  1. Haha, ik moest lachen om de muts. Henna is echt vet! En fijn dat het een natuurlijk product is. Ik heb mijn haar twee keer rood geverfd met goedkope haarverf. Echt die geur is zo chemisch! Volgens mij is dat ook niet goed voor je haar. Denk je dat je met henna je haar een lichtere tint kan geven? 🙂

    1. Henna heeft een oranjerode kleur. Je haar hiermee lichter maken, kan dus niet. De pakjes henna die je wel eens in drogisterijen kan kopen waarmee je je haar blond kan verven, bevat bewerkte henna. Die is dan helaas weer niet zo goed voor je haar en het milieu.

    2. Hoi Lysanne,

      Ik laat ieder jaar in de lente bij de kapper highlights zetten.. dus blonde punten… dit licht het haar heel erg op… sommige strengen haar zijn peentjes oranje maar daarna door ik gelijk de henna erin en slaap hier de hele nacht mee… ik krijg hem vaak complimenten over de kleur omdat het zo levendig is

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.