Wandelen in Duitsland net over de grens

Wandelen door de Wacholderhain: heide in het Osnabrücker Land

Bij heide denk je waarschijnlijk meteen aan de paarse Veluwe of een heidewandeling in Noord-Brabant. Natuurlijk is het daar schitterend, maar het kan er ook best druk worden, vooral in het weekend. Op een kleine tachtig kilometer over de Duitse grens ligt een heidegebied dat een stuk minder bekend is: de Wacholderhain bij Merzen-Plaggenschale. Deze heide in het Osnabrücker Land is de perfecte plek voor een wandeling en picknick.

Heide Osnabrücker Land
De Wacholderhain staat vanaf half augustus tot half september in bloei

Heide in het Osnabrücker Land: Wacholderhain

Zo’n 200.000 jaar geleden was dit gebied nog bedekt met een dikke laag ijs. In de 9e eeuw was het inmiddels bewoond en begonnen de inwoners van dit gebied met de zogenaamde ‘plaggeneconomie’. Plaggen is het verwijderen van de bovenste grondlaag met begroeiing. De verzamelde plaggen werden in de stal gelegd en zo vermengd met uitwerpselen van dieren. Hierdoor ontstond prima compost voor de landbouw. Je kan je echter voorstellen dat de bodem veel voedingsstoffen verliest als je steeds de bovenste laag weghaalt. Het gevolg: er ging een bijzonder plantje op groeien, dat wél tegen het gebrek aan voedingsstoffen kon…de heide! Om te zorgen dat het heidelandschap zo blijft als het nu is en niet alsnog weer vol groeit, worden er af en toe geiten en schapen losgelaten. Zij een lekker maaltje, wij een mooi wandelgebied.

TERRA.Track Wacholderhain
De wacholderhain is misschien niet zo bekend als bijvoorbeeld de Veluwe, maar minstens zo mooi

TERRA.track Wacholderhain

Alles goed en wel, de heide is natuurlijk ook gewoon heel erg mooi. In het bijzonder vanaf half augustus tot half september omdat de heide dan volop in bloei staat. De heide verandert dan in een zee van paarse bloemetjes. Het is een prachtig gezicht! Om het mooiste te zien van heide Wacholderhain, is er een wandelroute uitgezet: de TERRA.track Wacholderhain. Deze start op de wandelparkeerplaats van Merzen-Plaggenschale (hé, snap je waar die naam vandaan komt?) en brengt je dan door de velden, via het bos naar de heide en weer terug.

Praktische informatie over de TERRA.track Wacholderhain

Tip: wil je weten of de heide al mooi paars kleurt? De Heid-O-Meter wordt dagelijks geactualiseerd en vertelt je wanneer hét moment is om een wandeling door de Wacholderhain te maken.

Op je blote voeten door de heide

Deze wandeling heeft nog een leuk extraatje: op de Wacholderhain is een blotevoetenpad aangelegd. Schoenen uit dus! Het 500 meter lange pad heeft allerlei verschillende bodems: van zachte mos tot prikkelende dennenappels. Aan het einde aangekomen kan je lekker picknicken op de bankjes, teruglopen via het blotevoetenpad of het rondje over de heide op je blote voeten afmaken. Spoel je voeten af bij het kraantje en trek je schoenen aan om het laatste stuk terug naar de parkeerplaats te wandelen.

Blotevoetenpad TERRA.Track Wacholderhain
Op je blote voeten door de heide

Appels, pruimen en peren plukken

Maar loop niet te snel terug, want je komt nog langs de ‘Mundrauballee’. In de oogsttijd hangen de bomen aan deze weg vol heerlijk rijp fruit. Je mag hier zoveel van plukken (en eten!) als je wil. Als je de wandeling in omgekeerde richting loopt, kan je hier ook wat appels en pruimen voor je picknick op de heide plukken. Een gratis vitaminenbom!

Osnabrücker Land wandelen
Peren plukken langs het wandelpad

Meer wandelen in het Osnabrücker Land

Heb je door deze wandeling de smaak te pakken gekregen? Rondom Osnabrück zijn nog veel meer mooie wandelingen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.