Op microavontuur in Groningen

Microavontuur aan de kust van Groningen: natuur, outdoor en kamperen

Als je bij avontuur ook meteen aan een verre reizen, wandelen in de jungle en exotische oorden denkt, ben je vast niet de enige. Maar wist je dat je er in eigen land ook heel veel te beleven is? De provincie Groningen is bijvoorbeeld een fantastische plek voor outdoor activiteiten, bijzondere ervaringen en lekker uitwaaien. Perfect voor als je wél toe bent aan een paar dagen avontuur, maar niet zoveel tijd en geld hebt. Een microavontuur in eigen land begin je gewoon op vrijdagmiddag, zodat je zondag weer op tijd thuis bent.

Fietsen in Groningen: ‘Kiek over Diek’

Omdat Nederland zo lekker vlak is, kan je er heerlijk fietsen. Langs de kust van Groningen loopt de fietsroute Kiek over Diek. 90 kilometer volgt dit pad de zeedijk die deze provincie tegen zeewater beschermt. Het fietspad gaat voorlangs, achterlangs en over de dijk. Onderweg geniet je van uitzichten over de steeds veranderende Waddenzee en de uitgestrekte velden met schapen en een sporadische boerderij.

Tip: onderweg kom je Toeristische Overstap Punten tegen. Deze knooppunten werken als aansluiting op kortere en langere routes door het binnenland. Ook staan er informatieborden over planten, dieren en andere bezienswaardigheden.

Fietsen in Groningen

Sterren kijken op de boot

Wist je dat nationaal park Lauwersmeer een van de twee dark sky parken van Nederland is? Dat betekent dat het hier ’s nachts écht donker wordt omdat er nauwelijks tot geen lichtvervuiling is. Je kan natuurlijk op een van de speciaal hiervoor gebouwde uitkijktorens gaan liggen om de sterren te bekijken, maar nog veel spannender is het om mee te gaan op een dark sky expeditie. Stap op de boot in de haven van Lauwersoog en laat je meenemen over het binnenwater terwijl de zon langzaam ondergaat. Alleen de zonsondergang is al spectaculair, maar het wordt nog mooier. Hoe donkerder het wordt, hoe meer sterren er verschijnen. Extra leuk: je mag gewoon een kijkje nemen in de cabine van de kapitein en hij legt je graag uit wat hij doet en wat er te zien is.

Liever wandelend op zoek naar de Grote Beer en Orion? Je kan ook een wandeltocht door het dark sky park Lauwersmeer boeken of zelf op pad gaan.

Dark sky expeditie Lauwersoog

Op zoek naar wilde dieren met een jeep safari Lauwersmeer

Op safari in Nederland? Misschien zit je dit nu grijnzend te lezen, maar hé, het kan echt. En niet alleen in een safaripark of in de dierentuin. Oké, in nationaal park Lauwersmeer ga je geen olifanten of zebra’s spotten, maar er zijn genoeg andere dieren te zien. Onder meer vossen, conikpaarden, lepelaars en Schotse Hooglanders bewonen dit natuurgebied in Groningen. De rangers van Beleef Lauwersoog en Staatsbosbeheer nemen je mee op een safaritocht in een 50 jaar oude jeep. Af en toe stappen ze uit om iets te vertellen over de dieren of vegetatie die te zien is. Als je mazzel hebt, spot je een zeearend. Deze indrukwekkende vogels broeden en leven hier weer sinds een paar jaar nadat ze 100 jaar weg waren uit dit gebied.

Nationaal park Lauwersmeer is ontstaan toen na de watersnoodramp van 1953 besloten werd om de Lauwerszee af te sluiten met een dijk. Het water werd daardoor zoet in plaats van zout en daardoor konden er opeens planten en struiken groeien. Omdat het voor de vogels van belang is dat de vegetatie laag blijft, staan hier sinds een aantal jaar 550 Schotse Hooglanders en 250 conikpaarden.

Wadlopen naar Schiermonnikoog

De Nederlandse wadden zijn niet voor niets UNESCO Werelderfgoed. Het is een uniek ecosysteem dat je alleen aan de kust van Nederland, Duitsland en Denemarken vindt. Het valt droog bij en eb en stroomt weer vol bij vloed. Meer dan 10.000 vaak zeldzame planten- en diersoorten zijn hier te vinden. En doordat de wadden soms gedeeltelijk droogvallen, kan je naar een aantal waddeneilanden lopen. Vanuit Lauwersoog kan je bijvoorbeeld wadlopen naar Schiermonnikoog. Voor de die-hards is er een tocht van 22 kilometer direct uit Lauwersoog. Voor iedereen die liever de tijd neemt om rustig te wandelen en ook nog iets over de Waddenzee wil leren, is er een wadlooptocht van 10 kilometer. Je wordt met de boot gedropt op de zandbank ’t Brakke Zand. Omdat je daar van de boot in het water springt, ben je meteen lekker nat. Via zandbanken en poeltjes loop je over het wad naar Schiermonnikoog. Onderweg rapen gidsen Jan en Marian van Wadloper van alles op en vertellen hierover. Wist je bijvoorbeeld dat die gedraaide hoopjes zand eigenlijk waddenwormpoep is? Door wad te lopen met een gids zie en hoor je veel meer.

Tip: Ook aan de Duitse Noordzeekust kan je prachtig wadlopen.

Wadlopen naar Schiermonnikoog

Lekker lokaal eten: van alles uit de zee en van het land

Na zo’n fietstocht of wadwandeling heb je vast trek in iets lekkers. Gelukkig heeft Groningen ook op culinair gebied veel te bieden. Het zal je niet verbazen dat hier veel vis op de menukaart staat. Garnalen uit Zoutkamp bijvoorbeeld of een schelvis uit de Noordzee. Als je niet kan kiezen, bestel je bijvoorbeeld de plank met visproeverij bij restaurant De Voormalige Noorman, waar je ook nog eens een prachtig uitzicht op zee hebt. Mag het iets luxer zijn? Bij restaurant De Molenrij wordt met lokale en biologische ingrediënten gekookt. En een flinke portie liefde. ‘Met framboosjes uit mijn eigen tuin,’ zegt de kok als hij het dessert van frambozenijs en bavarois op tafel zet. Ik denk dat dat al genoeg zegt… Als je zin hebt in een bijzondere ervaring, kan je ook bij Wongema aanschuiven. Deze plek wordt gerund door grafisch designer die het hectische Amsterdam heeft verruild voor het Groningse platteland. Wongema omschrijft hij als ‘global buurthuis’. Niet alleen worden hier diners en festivals georganiseerd, ook is er plek voor 20 slapers, bijvoorbeeld van kunstacademies. Een supercreatieve en gezellige plek dus! 

Buiten eten Groningen
Lekker buiten eten aan de kust van Groningen: verse vis uit de Noordzee

Bijzonder overnachten in Groningen

Bij een weekend vol avontuur in Groningen hoort natuurlijk ook een bijzondere overnachting. Een fijne thuisbasis voor alle outdoor activiteiten aan de kust van Groningen is Beleef Lauwersoog. Zet je tentje op een veld van de camping of boek een chalet of pod. Mag het nog wel wat avontuurlijker zijn? In Noordpolderzijl is het mogelijk midden in het weiland onder de blote sterrenhemel te slapen. Je zet je eigen veldbed op waar je maar wil, kruipt in de bivakzak en… kunt genieten van de sterren! ’s Ochtends word je verwend met koffie op bed en een ontbijtje op de dijk.

Heb jij ook wel zin in dit avontuur? Hier lees je meer over deze bijzondere overnachting in Groningen onder de sterren.

Bijzonder overnachten Groningen
Zo word je ’s ochtends wakker na een nachtje slapen onder de blote sterrenhemel

Meer tips voor een tripje naar Groningen

  • Plak je er een dagje Groningen stad aan vast? Dit kan je gratis doen in Groningen.
  • Marjolein van Your Travel Guide schreef een artikel vol bezienswaardigheden in Groningen. Van Vesting Bourtange tot Zeehondencentrum Pieterburgen: met deze tips kun je wel een week in Groningen blijven!
  • Als je een zwarte koffie of cappuccino maar saai vindt, ga dan eens langs bij Black & Bloom. Hier serveren ze bijzondere koffiecreacties. Tip voor warm weer: een espresso geshaked met appel en munt.

-Disclaimer: voor dit weekend vol avontuur werd ik uitgenodigd door Visit Groningen. Het enthousiasme dat je leest is wel 100% dat van mij.-

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.