Elswout Haarlem

Elswout: groen landgoed in de buurt van Haarlem

Als ik terugkom van vakantie, heb ik vaak zin om mijn eigen omgeving ook weer opnieuw te ontdekken. Een paar dagen nadat ik uit het vliegtuig uit Colombia stapte, sprak ik met Daniëlle af voor een wandeling en picknick in Elswout. Deze buitenplaats hoort bij Nationaal Park Zuid-Kennemerland en bestaat behalve uit een mooi groen park met een statig huis, een aantal monumenten en de orangerie. Een leuk uitstapje vanaf Haarlem!

stukje geschiedenis van elswout

In de 17e en 18e eeuw ontdekten rijke kooplieden uit Amsterdam het duin- en bosrijke Zuid-Kennemerland. De ideale plek voor een buitenplaats, vonden velen, en vestigden zich. Elswout is een van de oudste buitenplaatsen. Het meest in het oog springende gebouw is het Grote Huis van Elswout, gebouwd in negentiende-eeuwse eclectische architectuur. De inspiratiebron? Zestiende-eeuwse villa’s buiten Rome.Elswout wandelen

Herten, monumenten en bos

Het statige huis wordt omringd door bos, water met spannende bruggetjes en aangelegde stukjes tuin. Ook zijn er tal van monumenten te vinden, zoals tuinhuisjes, koetshuizen, stallen en dienstwoningen. Leuk is daarnaast dat er herten staan in de weide voor het Grote Huis. Kortom, er is genoeg te zijn tijdens een wandeling over het ruim 85 hectare grote landgoed in de buurt van Haarlem. Zin om te picknicken? Bij de ingang van het landgoed staat aangegeven op welke velden je je kleedje mag leggen, om te zorgen dat flora en fauna in tact blijven.

Landgoed Elswout wandelen

– De tas die ik draag is van Reisenthel en heb ik gekregen van rvg media & impact. –

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.