Wat meenemen op een dagwandeling

7 dingen die je op je dagwandeling wil meenemen

Je hebt een mooie wandeltocht uitgezocht, je schoenen staan klaar en het is tijd om op pad te gaan! Maar wat neem je mee op je dagwandeling? Voordat je enthousiast je rugzak volpropt en genoeg bij je hebt om een week te gaan backpacken, bekijk eerst eens deze lijst. Dit zijn de dingen die ik altijd zou meenemen op een dagwandeling.

Telefoon met kaart of wandel-app

Bedenk voor je wandeling hoe je gaat navigeren. Dit hangt sterk van het gebied af waar je gaat wandelen. Sommige wandelen zijn zo goed gemarkeerd, dat je eigenlijk alleen maar de bordjes hoeft te volgen. En toch: wat ga je doen als je even geen bordjes meer ziet? Kies daarom altijd twee manieren van navigeren, zodat je altijd kan terugvallen op een plan B. Bijvoorbeeld: telefoon en bordjes of kaart en telefoon of kompas en gps. Voor overzichtelijke gebieden (vlak zoals in Nederland of goed bewegwijzerd zoals het Osnabrücker Land) heb ik voldoende aan de bordjes en een wandel-app die het ook offline doet, zoals Komoot of Outdooractive. In de bergen neem ik daarnaast graag nog een papieren kaart mee.

Camera: voor mooie foto’s van je wandeling

Het zal geen verrassing voor je zijn, dat er in mijn rugzak in ieder geval altijd een camera zit. Ik fotografeer met de Olympus O-MD E-M10 II, een systeemcamera die ongeveer een derde van de ruimte in mijn 20 liter rugzak inneemt (met extra hoes) en die samen met mijn 12-40mm lens bovendien relatief weinig weegt (body: 400 gram, lens: 382 gram). Of je graag een camera op je dagwandeling wil meenemen of dat een smartphone voldoende is, hangt natuurlijk helemaal van jou af.

Een lichte thermosfles om te wandelen: de Hydro Flask

Tijdens een zomerse wandeling je ijskoffie echt koud houden? Of houd je meer van een warme slok thee onderweg? Dan is het belangrijk om een goede drinkfles op je dagwandeling mee te nemen. Ik gebruik zelf graag een lichtgewicht thermosfles die écht goed warm en koud houdt, zoals de Hydro Flask. Niet onbelangrijk: de mondopening drinkt prettig en het roestvrijstaal zorgt ervoor dat je iced tea niet opeens naar koffie smaakt. Tijdens een korte dagwandeling neem ik een fles van 600 ml mee. Als ik meer dan drie uur onderweg ben, dan liever twee flessen. Zo weet ik zeker dat ik genoeg (water) drink.

Contant geld voor koffie en kaartjes

Het gaat je toch niet gebeuren dat je langs dat ene leuke cafeetje midden op het platteland loopt, je al watertandend bij de taart staat en er dan achter komt dat je geen contant geld bij je hebt? We zijn er zo aan gewend dat je overal kan pinnen dat we soms vergeten dat er ook plekken zijn waar dit niet kan. Maak je bijvoorbeeld een dagwandeling in Duitsland? De kans is groot dat die gezellige Gaststätte alleen contant geld aanneemt. Ook voor parkeerautomaten, entree tot kleine musea en kaartjes om de beschermde natuurparken in te gaan, is het altijd handig om wat contant geld op zak te hebben.

Wat voor eten meenemen op je dagwandeling

Niet onbelangrijk voor een leuke dagwandeling: wat lekkers voor onderweg. Wat je in je rugzak stopt, hangt bij een dagwandeling vooral af van je smaak. In tegenstelling tot bij een meerdaagse hike of huttentocht hoef je minder op gewicht te letten. Deze snacks kun je perfect op je dagwandeling meenemen:

  • Groente en fruit: thuis even snijden voor gemak onderweg. Ik neem meestal een mix van wortels, paprika en appel mee, maar kies vooral wat je lekker vindt. Ook gedroogd fruit zoals rozijnen en dadels geven je veel energie.
  • Noten: weinig gewicht, veel energie.
  • (Zelfgebakken) brood: lekker makkelijk en voor mij het ultieme comfort food
  • Mueslirepen: voor wie het graag makkelijk houdt. Let wel even op de hoeveelheid suiker die in sommige repen zit. Wist je dat je gezonde mueslirepen ook goed zelf kunt maken? Google maar eens.
  • Power balletjes: als we nu toch bij zelf maken zijn. Mix de avond voor je dagwandeling noten, gedroogd fruit, havermout, pitjes/zaadjes en pindakaas of een lepeltje olie tot een kleverige, maar stevige massa. Draai hier balletjes van en rol ze door kokos of cacao. En klaar is je simpele wandelsnack!

Hangmat: voor een relaxte pauze onderweg

Oké, ik geef toe, een hangmat is niet essentieel als je een dagwandeling gaat maken. Maar door de hangmat voelt elke wandeling nu als een klein microavontuur. En als je kiest voor een lichtgewicht hangmat die je heel klein kan opvouwen, hoef je helemaal niet veel meer mee te slepen. Tijdens je pauze even de hangmat ophangen en lekker tussen de bomen schommelen: dan heb je daarna weer genoeg energie om door te wandelen.

Een goede rugzak voor dagwandelingen

Ten slotte, maar zeker niet onbelangrijk: in welke rugzak neem je alles mee voor je dagwandeling? De grootte van je rugzak hangt natuurlijk af van het soort en de lengte van je wandeling, maar voor een dagwandeling hoeft een rugzak maximaal 35 liter inhoud te hebben. Zelf gebruik ik op mijn dagwandelingen de Osprey Skimmer 20. Dit is een lichtgewicht rugzak die prettig op mijn rug hangt en precies genoeg plaats biedt voor alles dat ik op mijn dagwandeling wil meenemen. Heel fijn vind ik vooral het horizontale vakje aan de bovenkant, waar je bijvoorbeeld snel je portmonnee uit kan halen en je sleutel aan een haakje kan klippen, zodat je die snel hebt gevonden.

-Disclaimer: de Hydro Flask heb ik gekregen om te testen. Ik ben enthousiast over deze thermosfles en heb dit artikel op eigen initiatief geschreven.-

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.