Dagje Alkmaar tips

Dagje Alkmaar: 6 tips om te zien, doen en eten

Je hoeft niet altijd ver te reizen om een leuke stad te bezoeken. Ook in Nederland zijn zoveel mooie, gezellige en bijzondere steden voor een dagje weg. Alkmaar is daar hét bewijs van. Dat deze Noord-Hollandse stad een beroemde kaasmarkt heeft, wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat Alkmaar verstopte hofjes, gezellige koffietentjes en prachtige grachten heeft? Met deze tips maak je er een leuk dagje Alkmaar van!

1. De verstopte hofjes van Alkmaar

Haarlem staat dan wel bekend om haar hofjes, Alkmaar heeft zeker ook een paar mooie. De Alkmaarse hofjes worden ook wel provenhuizen genoemd, omdat hier vroeger oude dames en heren woonden en preuven (giften) konden ontvangen. Ooit had Alkmaar wel zestien hofjes, daarvan zijn er nu nog zes over. Achter de vaak indrukwekkende gevel gaat een oase van rust en groen schuil. De tuinen worden goed onderhouden en staan meestal vol prachtige planten en bloemen. Omdat de hofjes bewoond worden, kan je ze niet altijd bezoeken. Alleen het Hofje van Splinter en het Wildemanshofje zijn dagelijks geopend voor bezichtiging. Het Hof van Sonoy was vroeger een klooster en nu een combinatie van winkeltjes en een fijn, zonnig terras. Een aantal andere hofjes in Alkmaar kan je tijdens de open monumentendag (12 september 2020) bezoeken.

Dagje Alkmaar hofjes
Een bezoek waard tijdens een dagje Alkmaar: de hofjes

2. De Alkmaarse grachten

Van Utrecht en Amsterdam wisten we natuurlijk al dat ze gezellige grachten hebben, maar hé, Alkmaar heeft ze ook én een stuk rustiger. Hier maak je dus op je gemak een wandelingetje langs de grachten of maak eens een rondvaart om van de mooie gevels te genieten.

3. Koffie, taart én meubels bij Sencha

Alkmaar heeft zoveel leuke cafés en restaurants, dat ik het maar moeilijk vond om te kiezen. Via Instagram kreeg ik de tip om een taartje te eten bij Sencha. En ik kan dat jou ook alleen maar aanraden als je een dagje in Alkmaar bent. Bij Sencha bakken ze allerlei lekkers, ook glutenarm, plantaardig en raw. Ben je een echte zoetekauw? De rocky road is hier onwijs lekker en goed gevuld met marshmellows, noten en biscuit. Leuk om te weten: bij deze lunchstore gebruiken ze het liefst lokale en eerlijke producten. En ook interieur-liefhebbers komen hier aan hun trekken want Sencha is tegelijkertijd een woonwinkel.

Alkmaar koffie drinken Sencha
Voor een koffiepauze heb je in Alkmaar keuze genoeg!

4. Kleine winkeltjes: shoppen in Alkmaar

‘Alkmaar is echt leuk om te winkelen,’ zei een vriendin toen ik vertelde dat we een dagje naar Alkmaar zouden gaan. Mij zal je niet zo snel in grote ketens zien, dus ik was blij verrast om zoveel kleine, unieke winkeltjes en vintage zaken in Alkmaar te zien. Vooral in de Koorstraat, waar ook Sencha zit, en andere zijstraatjes zoals de Hekelstraat, vind je winkels die bijzonder en anders-dan-andere zijn. Mijn tipjes:

  • Samen in de keuken (Hekelstraat 18): een bijzondere kookwinkel waar je biologische en culinaire cadeautjes (voor jezelf of voor anderen) zult vinden
  • Bloembinderij Wim van Assen (Fnidsen 66): je wordt al vrolijk als je naar al die bloemen en planten kijkt!
  • Kaan’s Kaashandel (Koorstraat 11): met een geschiedenis van meer dan 100 jaar kan de kaas hier alleen maar smakelijk zijn
  • Inde Soete Suyckerbol (Voordam 4): doe een stap terug in de tijd en het water zal je in de mond lopen van al dat Oud-Hollandse snoepgoed

5. Kaasmarkt: cliché, maar wel leuk

Niet echt een originele tip, maar wel de moeite waard tijdens een dagje Alkmaar: de kaasmarkt op vrijdag. Ik ging er ook enigszins sceptisch naartoe en stond vervolgens een halfuur gefascineerd te kijken naar de mannen die met enorme kazen rondrennen om ze te wegen. Het is écht leuk om te zien. Ook als Nederlander 😉

Dagje Alkmaar tips
Een bezoek aan de kaasmarkt hoort gewoon bij een dagje Alkmaar

6. Historische panden in het centrum van Alkmaar

Alkmaar kan je prima te voet ontdekken. Het leuke daaraan is dat je goed om je heen kan kijken. Dat is zeker de moeite waard, want Alkmaar staat vol historische panden. In de Achterstraat vind je bijvoorbeeld het Kaaspakhuis Henneman. Hier vind je een plattegrond met nog meer bezienswaardigheden in Alkmaar.

Meer tips voor een dagje weg in Nederland

Heb je door Alkmaar zin gekregen om meer mooie plekken in Nederland te ontdekken? Deze plekken zijn perfect voor een dagje weg in eigen land:

  • Nog zo’n prachtige, historische stad: Haarlem. Hier kan je onder meer hofjes bekijken, het oudste museum van Nederland bezoeken, heerlijk eten in een van de hippe of juist traditionele restaurants én een biertje drinken in een voormalige kerk.
  • Meer tips voor dagjes weg in Noord-Holland vind je op de reisblog ‘Travellers of the World’.
  • Ga je liever nog iets noordelijker? Ook studentenstad Groningen kan ik je voor een dagje weg aanraden.
  • Maar ook alle natuurliefhebbers vinden genoeg te doen in Nederland. Wist je dat ons land wel 21 nationale parken heeft? Mijn twee favoriete Nederlandse natuurgebieden zijn de Soester Duinen en Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

2 reacties op “Dagje Alkmaar: 6 tips om te zien, doen en eten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.