Frankrijk

Colmar: sprookjesachtige stad in de Franse Elzas

In een verlaten Colmar stap ik ’s ochtends vroeg uit de bus. Terwijl ik door de smalle straatjes loop, wordt de stad langzaam wakker. De luiken voor de ramen gaan open, mensen lopen met baguettes over straat en de stoelen worden op de terrassen gezet. Met de eerste zonnestralen lijkt het water in de kanalen nóg blauwer en zien de felgekleurde vakwerkhuizen er nóg mooier uit. Een dagje Colmar is zeker de moeite waard.

Vakwerkhuizen, water en luikjes

Het beste wat je in Colmar kan doen, is gewoon lekker rondstruinen. Van de ene kant naar de andere kant van het centrum is ongeveer een halfuur lopen. Onderweg is er veel moois te zien. Petite Venise bijvoorbeeld, dat haar naam dankt aan de gelijkenis met de Italiaanse stad. Niet alleen daar, maar eigenlijk overal in de stad staan mooie vakwerkhuizen. De luiken zijn vaak versierd en kleine kunstwerkjes op zich. De meest karakteristieke wijk is Le Quartier des Tanneurs, waar vroeger de leerlooiers woonden. Midden door de stad loopt de rivier La Lauch, waar je een boottochtje doorheen kan maken. Voor het Koïfhus (het vroegere pand van de douane) zal je toch even uit de boot moeten stappen, maar dit gebouw vol bloemen, boogjes en andere versieringen is leuk om te zien. Maison Pfister is dan wel geen vakwerkhuis, maar dit gebouw in vroege Duitse renaissancestijl is wel de moeite waard om even te bekijken.

Colmar Frankrijk
Een van de schattige straatjes van Colmar

Eten in Colmar: croissants en flammkuchen

Altijd leuk als je in Frankrijk bent: naar de boulangerie voor lekkere broodjes, croissants en zoetigheden. Bij Paul verkopen ze bijvoorbeeld een heerlijk olijvenbrood. Voor lokale producten kan je goed terecht bij Marché Couvert, een overdekte markt uit de tijd van Napoleon III. Eet zeker ook een Flammkuchen, een specialiteit van de Elzas.

Colmar eten
Eten in Colmar: haal iets lekkers bij de bakkerij en ga aan het water zitten

Tips voor een dag in Colmar

Ik kan je aanraden vroeg in Colmar aan te komen omdat het dan nog lekker rustig is. Rond het middaguur stroomt de stad vol met toeristen. Het centrum van Colmar is niet groot en kan je op je gemakje in een dag bekijken. Je zou een bezoekje aan Colmar daarom perfect kunnen combineren met een citytrip naar Straatsburg. In de omgeving zijn bovendien nog veel meer schattige dorpjes te zien, zoals Turckheim. Vergeet ook de prachtige, groene omgeving niet: in de Elzas kan je mooie wandelingen maken.

Colmar wat te zien
Een groen balkonnetje in Le Quartier des Tanneurs

7 gedachten over “Colmar: sprookjesachtige stad in de Franse Elzas”

  1. Pingback: Tips voor een dagje Straatsburg

  2. Vorig jaar ben ik ook in Colmar geweest in de zomer, zeker een aanrader. En wat heb je een fijne schrijfstijl, heel prettig leesbaar!

    1. Wat een groot compliment, bedankt! Leuk dat je ook in Colmar bent geweest. Ik denk dat de zomer echt een fijne tijd is om deze stad te bezoeken omdat je dan lekker aan het water kan zitten.

  3. Wat ziet dat er schattig uit!
    Ik ben meestal niet zo van de grote steden, maar ik zie mezelf hier wel rondstruinen in afwisselingen met mooie wandelingen in die omgeving. Sinds ik niet meer wil vliegen zit ik toch al een beetje te azen op die regionen 😉

    1. Ik vind het zo goed van je dat je hebt besloten om niet meer te vliegen. Er zijn bovendien zoveel mooie plekjes die je goed met het openbaar vervoer kan bereiken, zoals dus de Elzas in Frankrijk. Ik kan je ook Sauerland en de Harz (beide Duitsland) aanraden! Fijne zomer, Linda 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.