Ciudad Perdida tour Colombia

Ciudad Perdida: vierdaagse wandeling door de jungle van Colombia

Stel je eens voor: de hele dag door de jungle wandelen, in plaats van douchen een duik in de rivier nemen en vlak na het ondergaan van de zon in je hangmat kruipen. Klinkt dat als een droom? Dan is de wandeling naar Ciudad Perdida in Colombia de perfecte uitdaging voor jou. Deze vierdaagse jungletocht staat ook wel bekend als de Lost City Trek en de naam zegt het al: de plek waar je heenloopt ligt echt in the middle of nowhere.

Ciudad perdida: de verloren stad van Colombia

Midden in het bergrijke natuurgebied Sierra Nevada de Santa Marta ligt Teyuna, zoals de lokale bevolking de stad noemt. De stad zou in het jaar 800 na Christus gesticht zijn en werd in 1972 herontdekt door plunderaars op zoek naar schatten. In de jaren erna werd het terrein door archeologen gereconstrueerd en sinds rechtsgezinde paramilitaire groeperingen het gebied verlaten hebben, kunnen touristen de schitterende wandeling naar Ciudad Perdida maken.

Colombia wandelen Ciudad Perdida
Tijdens de wandeling naar Ciudad Perdida heb je schitterende uitzichten over de bergen!

Vier dagen door de jungle wandelen

Je kan Ciudad Perdida alleen bereiken door ongeveer 22 kilometer heen en daarna ook weer terug te lopen. Er zijn verschillende touraanbieders, maar allemaal hebben ze ongeveer het hetzelfde reisschema. Wij kozen voor Expotur omdat zij een duidelijke missie hebben om deze unieke ervaring te organiseren in samenwerking met de lokale bevolking en met respect voor de natuur. Bovendien was het e-mailcontact met hun vooraf erg prettig. Reserveer op tijd een plekje, vooral tijdens het hoogseizoen (juli, augustus, januari, februari), want er mogen maar een beperkt aantal mensen per dag starten. Wij boekten half juni voor begin augustus en dat was nog op tijd. Je grote backpack kan je overigens bij Expotur laten staan, zodat je alleen met een klein rugzakje de tour hoeft te doen.

Goed, klaar om de jungle in te gaan?

Dag 1: Vamos!

Na een schuddende jeeprit vanuit Santa Marta kwamen we aan in El Mamey. Hier kregen een goede, warme maaltijd en dan is het tijd om te gaan. Aan het einde van de middag kwamen we -drijfnat van het zweet en de regen- aan in het eerste kamp, waar we meteen onder de (frisse) douche stapten om daarna lekker op te warmen met koffie en heerlijk eten. We kregen zelfs een toetje: een typisch Colombiaanse chocoladereep. In dit kamp ontdekten we behalve een heleboel insecten, ook twee papegaaien en twee aapjes.

Dag 2: zwemmen en een hangmat

Het schema is elke dag als volgt: 5 uur opstaan, half 6 ontbijten, 6 uur vertrekken. Op die manier start je als het nog niet te warm is en ben je voor zonsondergang (rond 18 uur) in het volgende kamp. Op dag 2 passeerden we verschillende dorpjes van lokale bevolking en is er twee keer tijd om te zwemmen in de rivier. Ik had nog nooit op zulke prachtige plekken gezwommen. Bij kamp 3 was zelfs een natuurlijke wildwaterbaan! Wij sliepen hier in een hangmat, omdat er niet genoeg bedden zijn. Een leuke ervaring, maar niet per se voor herhaling vatbaar 😉

Dag 3: na 1200 traptreden… Ciudad Perdida!

Dit is de dag! Na een korte wandeling en 1200 traptreden waren we dan eindelijk bij Ciudad Perdida. De guides namen ons mee over het terrein en vertellen over de geschiedenis van de stad en de huidige bewoners. Wij hadden de mazzel met gids Ariel onderweg te zijn, die zelf vijf jaar bij een van de stammen heeft gewoond en daarom heel veel wist. Wees gerust: er is altijd ook een vertaler mee die goed Engels spreekt. Na de hele ochtend in de Verloren Stad rondgelopen te hebben, liepen we terug naar kamp 2, waar we direct de rivier in doken en de rest van de avond gezellig kaartten met de groep.

Dag 4: you did it!

Na een stevig ontbijt van arepa’s en chococoaldemelk liepen we op de laatste dag terug naar El Mamey. Onderweg waren er nog een paar fruit- en chocoladestops en natuurlijk voldoende tijd van het prachtige uitzicht te genieten. In El Mamey wachtte er een heerlijk bord eten en een koud drankje op ons. Onze gidsen gaven ons een high five en vervolgens reden we met de jeep terug naar Santa Marta. Ondanks het geschud van de auto vielen onze ogen langzaam dicht… We waren dan ook blij dat we voor de komende dagen niets hebben gepland. Playa Los Ángeles of Minca zijn de perfecte plekken in de buurt om lekker te chillen, zwemmen en tot rust te komen.

Lost City Trek Colombia
Tijdens de wandeling kom je langs verschillende dorpjes. Ga respectvol om met de bevolking. Hoe zou jij het vinden als er dagelijks een grote groep touristen langs je huis komt en meteen een camera in je gezicht duwt?

Is de Lost City Trek vreselijk zwaar?

Als we vooraf andere backpackers vertelden dat we Ciudad Perdida Tour gingen doen, kregen we bijna altijd te horen: ‘Echt? Jeetje joh, veel succes!’ En toen we ‘m hadden gedaan: ‘Wow, respect. Ik heb gehoord dat het megazwaar is. Was het wel leuk?’ Nou en of dat het leuk was. Het was een fantastische ervaring om op eigen kracht vier dagen door de jungle te lopen om vervolgens zoiets unieks als de Verloren Stad te zien. Om omringd te zijn door bergen, bijzondere planten en verder he-le-maal niks. Wat het zwaar maakt, is vooral het weer. Bij ons regende het op dag 1 zó hard, dat alles doorweekt raakte. Door het vochtige klimaat droogde niks meer en liepen we de rest van de dagen op natte schoenen. Ook het enorme scala aan steekbeesten en prikplanten maken de wandeling niet prettiger, maar ach, dat ben je allemaal weer vergeten als je bij Ciudad Perdida aankomt én als de koks op dag 4 met een bord heerlijk eten en een high five voor je klaarstaan.

Ciudad Perdida hike Colombia
De omvang van Ciudad Perdida is veel groter dan de terrassen die je op de meeste foto’s ziet. Dit gedeelte ligt bijvoorbeeld aan de andere kant van de berg en is net zo indrukwekkend.

Tips voor de ciudad perdida tour

Natuurlijk kan ik iedereen aanraden deze fantastische vierdaagse jungletocht te maken. Het is absoluut haalbaar als je goed in conditie bent en het écht graag wil. Bedenkt van tevoren goed wat je meeneemt en niet. Alles wat je meeneemt, moet je zelf dragen. Op internet zijn veel packing lists voor Ciudad Perdida te vinden. Als enige aanvulling daarop zou ik in ieder geval een paar droge sokken en een droog shirt voor elke dag meenemen. En ja, ik was misschien ook wel blij met een afritsbroek geweest. Dan kan je overdag lekker afritsen als je door de rivier moet of het warm hebt en er ’s avonds een lange broek van maken tegen de muggen. Verder zou ik me niet te druk maken vooraf en het gewoon dóen!

Meer Colombia reistips?

  • Onze Colombia reisroute voor vier weken ontdek je hier. Ook geef ik tips hoe je van A naar B komt.
  • Meer wandelen in Colombia? Ga dan zeker naar Parque Tayrona. Hiken, zwemmen, aapjes spotten en slapen in een hangmat: hier kan het allemaal.
  • Een van mijn favoriete plekken in Colombia was Salento. Dit kleurrijke dorpje is bovendien de perfecte uitvalsbasis voor een wandeling door Valle de Cocora.

2 gedachten over “Ciudad Perdida: vierdaagse wandeling door de jungle van Colombia”

    1. Ik denk ook dat het een van de bijzonderste ervaringen in Colombia was deze zomer! De regen op de eerste dag maakte het natuurlijk zwaar, maar de uitzichten, Ciudad Perdida zelf en het zwemmen in de rivier tijdens de dagen erna maakte alles weer goed 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.