Buiten slapen in de hangmat in de natuur

Op microavontuur: buiten slapen in de hangmat

Dat je ook met een minimale uitrusting en weinig tijd op avontuur kan, bewijst ons hangmat-avontuur wel. We gingen op microavontuur en hadden behalve de hangmat niet veel in onze rugzak. We gingen aan het einde van de middag weg en de volgende ochtend waren we alweer thuis. Een supersnelle dosis natuur dus! Buiten slapen in de hangmat is simpel, maar gaf ons het gevoel dat we een enorm avontuur beleefden. Na het weekend konden we weer met een fris hoofd en vol energie aan de werkweek beginnen.

Waarom de hangmat perfect voor microavonturen is

Je voelt kriebels om een outdoor avontuur te beleven, maar je hebt geen tijd of zin om je hele kampeeruitrusting uit de kast te trekken? Dan is een buiten slapen in de hangmat echt perfect. Een hangmat is klein, lichtgewicht en tijdens een warme zomeravond heb je verder niets nodig dan een slaapzak. Een hangmat is daarom perfect voor een spontaan microavontuur met weinig voorbereiding. Het tijd-excuus is dus al getackeld. Bovendien is dit ook nog eens een heel goedkoop avontuur. De hangmat en slaapzak moet je misschien nog aanschaffen, maar verder is dit microavontuur helemaal gratis.

Wat zat er nog meer in onze rugzak voor het microavontuur?

Eigenlijk heb je voor een microavontuur met de hangmat niet veel nodig. Iets om in te slapen en -afhankelijk van hoe lang je weg bent- iets om te eten. Dit zat er in onze rugzak:

  • Het allerbelangrijkste: de hangmat. Kies voor wandelingen en microavonturen een lichtgewicht hangmat van nylon, die je tot een klein pakje kan opvouwen. Wij hebben goede ervaringen met de Grand Trunk Tech Single Hammock, maar mijn eerste hangmat vond ik gratis via Facebook, dus maak het vooral niet te ingewikkeld.
  • Een slaapzak. Ook in de zomer koelt het ’s nachts af en is een slaapzak geen overbodige luxe. Gaat het echt koud worden? Neem dan ook een isomat of underquilt (een isolerende hangmat die je onder je gewone hangmat hangt) mee.
  • Een kleine gasbrander: we maakten nog even snel iets te eten voordat we in de hangmat kropen. Natuurlijk kan je ook gewoon een koude picknick meenemen.
  • Eten: je kan het zo makkelijk of culinair maken als je zelf wil. Denk ook aan de koffie voor de volgende ochtend 😉
  • Borden, bestek, pannetjes: wij hielden het minimaal en aten met lepels direct uit het pannetje.
  • Water: om te drinken, om je gezicht te wassen, om koffie te zetten… Neem liever te veel dan te weinig mee.
  • Een zakmes: handig om brood te snijden, de fles wijn te openen, iets open te knippen, teken te verwijderen en nog 100 andere dingen.
  • Een dikke trui: fijn als het ’s avonds afkoelt of zelfs om in te slapen.

Dat was het. Lekker weinig hè? Zo simpel kan een microavontuur zijn!

Tip: nog op zoek naar een goede rugzak? Ik vind mijn Osprey Archeon 30 de perfecte kleine backpack voor microavonturen omdat alles, inclusief mijn slaapzak, erin past.

Waar mag je buiten slapen in de hangmat?

Je rugzak en wandelschoenen staan klaar en je wil op pad! Waar kan je heen? Wildkamperen is in Nederland net als in veel andere landen niet toegestaan. In sommige andere delen van Europa mag je wel wildkamperen. Maar een microavontuur betekent natuurlijk ook: nu meteen van huis vertrekken en een nachtje in de Nederlandse natuur slapen. Hoe kan je dan toch overnachten in Nederland midden in de natuur? De paalkampeerplaatsen van Staatsbosbeheer zijn per 1 juni 2020 helaas opgeheven, maar er zijn nog wel paalkampeerplaatsen op particulier terrein. Of boek via Campspace een fijn kampeerplekje bij iemand in de achtertuin.

Liever gratis? Ga eens na of je zelf niet een paar goede bomen in de tuin hebt of vrienden kent bij wie je op microavontuur in de achtertuin kunt. Als je een balkon hebt, zou je daar zelfs een hangmat met standaard kunnen neerzetten. Maak het avontuur net zo klein dat je het ook echt gaat doen!

Tips voor fijn buiten slapen in de hangmat

Nu vraag je je misschien af: allemaal goed en wel, maar slaapt dat wel lekker in zo’n hangmat? Dat ligt eraan hoe je erin gaat liggen. Een paar tips om lekker te slapen in de hangmat:

  • Ga diagonaal in de hangmat liggen. Zo voorkom je dat je helemaal wegzakt in de stof en krijg je meer ondersteuning.
  • Probeer uit hoe strak je de hangmat ophangt. Hangt ‘ie te slap, lig je veel te krom. Hang ‘ie te strak, wordt je tussen de zijkanten ‘geperst’.
  • Kies een goede hoogte. Dit is natuurlijk een beetje afhankelijk van wat je zelf prettig vindt en het touw dat je gebruikt, maar houd er in ieder geval rekening mee dat je altijd nog een stuk naar beneden zakt. Als je begint op een hoogte van ongeveer 1,5 meter, zul je daarna nog ongeveer 30 centimeter boven de grond hangen.
  • Maak een goede knoop. Het zou jammer zijn als je midden in de nacht opeens op de grond ligt. (Neehoor, geen ervaring mee. Nee, echt niet. Oké. Misschien dan.) Bekijk bijvoorbeeld deze knoop om een hangmat op te hangen.

Over ons microavontuur in de hangmat midden in de natuur

Omdat onze eerste keer buiten slapen in de hangmat zo’n gave ervaring was en ik hoop dat jij hier ook zin van krijgt om op microavontuur met de hangmat te gaan, nog even een paar woorden over onze nacht.

Nadat we een stuk hadden gefietst en gewandeld, zochten we een rustig plekje en aten daar -heel romantisch- bonenschotel direct uit het pannetje. Bij het ondergaan van de zon hingen we de hangmatten op. Rustig schommelend tussen de bomen genoten we van de laatste zonnestralen. Een groep herten liep op een afstandje voorbij. Pas toen de zon echt weg was, kropen we in de slaapzak. Nog best een uitdaging in zo’n wiebelende hangmat 😉 Terwijl het donker werd, werd het ook steeds stiller. Het gekwetter van de vogeltjes verdween en maakte plaats voor het zo kenmerkende geluid van de oehoe. We kletsten nog wat, en toen ik uit de andere hangmat geen antwoord meer kreeg, viel ik zelf ook in slaap.

Midden in de nacht werd ik wakker van geruis. Er kroop iets door het lage struikgewas. Het komt steeds dichterbij… Een vos? Een hert? Ik zie alleen de contouren van de bomen. Het geruis wordt steeds zachter en mijn ogen vallen weer dicht.

Het lijkt maar een paar minuten later als ik ze weer opendoe. Het is licht en pas 6 uur. We gaan er toch maar uit. We pakken de spullen in en zoeken een plekje om koffie te zetten. De geur van verse Colombiaanse koffie laat de laatste slaperigheid verdwijnen. Er rent alweer een groep herten voorbij en ik kijk Dennis aan: wauw. De wereld slaapt nog en wij drinken hier koffie en zien herten. Uitgerust zijn we misschien niet helemaal, maar we hebben zoveel energie. Na een korte wandeling stappen we op de fiets naar huis en een kleine 16 uur later ploffen we op de bank. Wat een (micro)avontuur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.