Bled: sprookjesachtig dorp in Slovenië

Zodra we de bus uitstappen, zien we Bljesko jezero, het meer van Bled. Wow, wat is het mooi! Snel verruilen we in het hostel onze winterjassen voor dikke truien en onze sneakers voor wandelschoenen. In de winter is het centrum van Bled erg stil, maar de stad wordt omringd door prachtige natuur, waar je ook op koude dagen heel goed kan wandelen. Het simpelste rondje om het meer heen is ongeveer 6 kilometer. Daar doe je zonder foto’s te maken iets meer dan een uur over, maar geloof me, je gaat véél foto’s willen maken.

Bovendien kan ik je aanraden om het pad af te gaan richting Velika Osojnica. Om daar te komen nemen ga je bij het zuid-westelijke puntje van het meer een pad dat aangegeven staat als Route 6. Het gaat even heel steil omhoog, maar het uitzicht is het absoluut waard: het meer van Bled, het eiland en de stad. Met een beetje geluk is het helder genoeg om ook de bergen op de achtergrond te zien. Bewaar je lunch voor hier, want het is een perfecte picknickplek!

Het eiland midden in het Meer van Bled kan je met een roeibootje bereiken. Zelf zijn we er niet meer aan toegekomen, maar volgens de jongen van het hostel is het wel erg leuk om Bled vanaf het water te zien. Verder kan je nog de rotspunt van het Kasteel van Bled beklimmen, vanaf waar je natuurlijk ook weer een prachtig uitzicht hebt.

Sluit je wandeling zeker af met een taartje bij Slascicarna Smon. Je kan hier het traditionele roomtaartje uit Bled (rechtsonder) eten, maar ook de Sloveense lagentaart met maanzaad en appel (boven) en iets wat lijkt op tiramisu (linksonder). Ze hebben veel andere lekkere gebakjes, maar deze drie zijn typisch Sloveens en kom je niet zo snel ergens anders tegen. En niet te vergeten: ze zijn ongelooflijk lekker!

Meer Slovenië?

Slovenië is een schitterend veelzijdig land. Ruige natuur, gezellige kuststeden, een levendige hoofdstad… Lees hier meer over Slovenië:

  • In de buurt van Bled bevindt zich de indrukwekkende Vintgar Kloof.
  • Niet alleen het Meer van Bohinj zelf is schitterend, de bergen er omheen zijn ook prachtig.
  • Ljubljana bruist. Het goede nieuws: je hebt niet veel geld nodig om hier een leuke tijd te hebben.
  • Wat is typisch Sloveens eten? Nou, onder meer heel erg lekkere taartjes en gevulde dumplings.

5 gedachten over “Bled: sprookjesachtig dorp in Slovenië”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.