Bijzonder overnachten Groningen

Slapen onder de sterren: bijzonder overnachten in Groningen

Ik kan niet slapen. Niet omdat ik niet lekker lig of niet moe ben. Nee, eigenlijk lig ik heerlijk. Maar de sterrenhemel is zó indrukwekkend, dat ik het gewoon zonde vind om te gaan slapen. In Groningen kan je namelijk heel bijzonder overnachten: op een veldbed midden in een weiland. Niets tussen jou en de sterrenhemel! Ben jij klaar voor dit avontuur?

Bijzonder overnachten Groningen
Zo word je ’s ochtends wakker na een nachtje slapen onder de blote sterrenhemel

BuitenGewoon Slapen: zet je veldbed maar neer

Dit geweldige idee is van Ingrid Koetzier van Buitengewoon Leven. Samen met een groep anderen slaapt ze regelmatig buiten. Ook organiseren ze dit voor groepen. Je kan zelf een aanvraag doen of je abonneren op de nieuwsbrief, zodat je steeds de nieuwste avonturen in je mailbox krijgt. Een veldbed kan je in principe overal neerzetten: in de Chinese tuin van de Hortus Botanicus, in de kerk van het dorpje Fransum of dus achter de zeedijk van Groningen, zoals wij deden.

BuitenGewoon slapen Groningen
Na een nachtje onder de sterren langzaam wakker worden met koffie en schapen
(Tweede foto van rechts gemaakt door Anne)

Zelf aan de slag met je bed

Stel, je hebt een plekje bemachtigd voor deze bijzondere overnachting. En dan? Je ontmoet Ingrid Koetzier om 22:00 uur op de afgesproken plek. Zij geeft je een een veldbed, een bivakzak, een deken, een hoofdlamp en eventueel een slaapzak. Je mag zelf je eigen plekje uitkiezen en je veldbed daar in elkaar zetten. Vol goede moed stap ik op een warme juni-avond met alle spullen door het weiland, zette het veldbed in elkaar en kroop met slaapzak en al in de bivakzak. ‘Hmm… eigenlijk moet ik toch nog naar de wc,’ denk ik vertwijfeld. BAM! Het veldbed klapt half in elkaar. Aha, zo goed had ik ‘m kennelijk niet opgezet. Ik rommel wat met het veldbed en loop daarna op blote voeten door het natte gras naar de wc. Een paar minuten later ben ik dan echt klaar om te slapen.

Buiten slapen Groningen
In het donker je veldbed opzetten: avontuur puur! (Foto: Niels Kooyman)

Slapen onder de sterrenhemel

Maar van slapen komt het die nacht niet echt. Zo’n veldbed ligt eigenlijk prima en door combinatie van een slaap- en bivakzak zal je het ook niet snel koud krijgen, maar oh, wat is de sterrenhemel mooi! Helemaal ingepakt lig ik te staren naar de schitterende stipjes in de lucht. Het lijken er steeds meer te worden. Ik probeer sterrenbeelden te herkennen en baal stiekem een beetje dat ik niet beter heb opgelet bij natuurwetenschappen. Vlak voordat ik mijn ogen dan echt dicht wil gaan doen, zie ik een vallende ster! Ik voel een bubbel van geluk ik mijn buik. Hoe ben ik hier beland?

Koffie op bed en ontbijt op de dijk

Het leuke is dat de geluiden veranderen naarmate de tijd verstrijkt. Hoor je ’s nachts nog vooral kikkers en krekels, zijn dat ’s ochtends vroeg vogeltjes en even later de schapen. Bij gebrek aan gordijnen word je lekker vroeg wakker van de eerste zonnestralen. Niet lang daarna loopt Ingrid een rondje langs alle bedden met een kruiwagen. ‘Koffie of thee?’ vraagt ze vrolijk. Terwijl jij de tijd hebt om rustig wakker te worden, bereidt zij het ontbijt voor. In ons geval: bovenop de dijk met uitzicht op de Waddenzee. Een croissantje, vers fruit, yoghurt, een krentenbol en voor de liefhebbers zelfs wentelteefjes met aardbeien en slagroom.

Groningen bijzonder overnachten
Gezellig samen ontbijten op de dijk

Ook bijzonder overnachten in Groningen?

Slapen in het weiland achter de dijk is onder meer mogelijk tijdens de Dag van het Wad, die elk jaar eind juni plaatsvindt. Houd voor andere bijzondere overnachtingen de website van BuitenGewoonSlapen en hun nieuwsbrief in de gaten. Heb je een groep vrienden opgetrommeld die ook wel zin in dit avontuur heeft? Dan kan je ook zelf een aanvraag doen via de contactgegevens op de website. Voor €25,- heb je een fantastische ervaring inclusief sterrenhemel, al het materiaal dat je nodig hebt en een ontbijt. Als dat geen microavontuur is!

Slapen in een weiland Groningen
Het voordeel van vroeg wakker worden: duizenden dauwdruppeltjes zien

Meer avontuur in Groningen

Wist je dat Groningen de perfecte provincie voor een microavontuur in eigen land is?

  • Wilde dieren spotten tijdens een jeep safari door nationaal park Lauwersmeer, wadlopen naar Schiermonnikoog en sterren kijken op een boot: maak er een weekend vol avontuur in Groningen van.
  • Plak je er nog een overnachting in Groningen stad aan vast? In Groningen is heel veel gratis te doen. Fijn als je een klein budget hebt!
  • Vind je een cappuccino of zwarte koffie maar saai? Bij Black & Bloom in Groningen stad serveren ze ook spannende creaties van koffie. Aanrader bij mooi weer: de espresso tonic met munt!

-Disclaimer: Voor deze bijzondere overnachting werd ik uitgenodigd door Visit Groningen. Het enthousiasme dat je leest, is 100% dat van mij.-

2 gedachten over “Slapen onder de sterren: bijzonder overnachten in Groningen”

    1. Wat leuk om te horen! Ik hoop dat je binnenkort de mogelijkheid hebt om een keer mee te doen, ik vond het zo’n bijzondere ervaring. En dat herinnert me er nu weer aan: ik heb zin om binnenkort ook weer eens buiten (in de hangmat) te slapen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.