Bagoa duurzame leren rugzak

Bagoa: eerlijke en duurzame leren tassen

Een leren rugzak die eerlijk geproduceerd en ook nog eens betaalbaar is? Het leek een onmogelijke opgave om er een te vinden. Dat vond Yvonne ook en daarom startte ze haar eigen tassenlijn: Bagoa. Het leer wordt op een duurzame manier gelooid in India, Bagoa betaalt de familiewerkplaats hier een eerlijke prijs voor en vervolgens worden de tassen in een sociale werkplaats in Nederland ingepakt. Dat klinkt goed!

duurzaam leer

Ik vind leer een mooi materiaal omdat het lang meegaat. Helaas worden bij het leerlooien meestal chemicaliën en chroomzouten gebruikt. Niet zo best voor onze aarde. Het familiebedrijfje waar de tassen van Bagoa gemaakt worden, looit leer op de ouderwetse manier, zonder troep. Wel zo’n prettig idee ook voor de omwonende mensen, die vaak hun drinkwater uit het beekje achter hun huis halen. Het resultaat zijn stevige, leren rugzakken, allemaal met een eigen look. Het leer van mijn rugzak heeft bijvoorbeeld lichte kleurverschillen en hier en daar een krasje of vlekje. Ik vind dat dit alleen maar bijdraagt aan de unieke uitstraling van de tas! Leer is en blijft immers een natuurlijk materiaal.

Bagoa duurzame leren tas

eerlijke en sociale onderneming

Hoewel de sfeer en werkomstandigheden in een klein familiebedrijfje er al veel beter uitzagen dan de angstaanjagende beelden die we van massaproducties kennen, vond Yvonne het belangrijk toch een paar criteria op te stellen waar de bedrijfjes aan moesten voldoen. Zo moeten de arbeiders een fatsoenlijk loon krijgen en mag er geen kinderarbeid plaatsvinden. Respect voor de Indiase cultuur en manier van werken staat centraal. Met dat idee draag ik mijn rugzak met zoveel meer plezier!

betaalbaar

Om de tassen betaalbaar te houden, heeft Bagoa direct contact met de tassenmakers in India. Geen tussenschakels betekent een efficiënt proces en dus betaalbaarheid. In Nederland komen de tassen bij WIJ 3.0, een sociale werkplaats in Nieuwegijn. Hier werken mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. De prijzen van Bagoa variëren tussen 39 voor een stoer schoudertasje en 199 voor een gave weekendtas. Erg betaalbaar voor een degelijke leren tas die ook nog eens eerlijk geproduceerd is, vind ik. Met zo’n tas doe je zeker een paar jaar! Wil je meer weten over Bagoa of ook zo’n coole tas kopen? Neem dan een kijkje op de website van Bagoa.

– Ik kreeg de Khara Leren Rugtas 15.5″ van Bagoa. Ik heb dit artikel echter op eigen initiatief geschreven en sta écht achter de visie van Yvonne. –

Duurzame leren tas Bagoa

4 reacties op “Bagoa: eerlijke en duurzame leren tassen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.