Bad Essen

Een weekend wandelen en ontspannen in Bad Essen

Wie denkt dat kleine dorpjes saai zijn, heeft het mis. Dat bewijst Bad Essen wel weer. Dit traditionele Duitse dorpje in het Osnabrücker Land lijkt op het eerste gezicht misschien slaperig, maar heeft heel wat te bieden. Met haar bosachtige omgeving, mineraalrijke oerzoutbodem en gezellige cafés is Bad Essen de perfecte plek om een weekendje te ontspannen.

Citta Slow: traditie en innovatie

Het eerste wat je opvalt als je uit de bus stapt: de schitterende vakwerkhuizen. Waar in de meeste Duitse steden er wel een of twee staan, staat Bad Essen er vol mee: huizen met de typische gevels van houten balken met witte vulling ertussen. Het behoud van onder meer deze traditionele huizen is voor Bad Essen erg belangrijk, vooral sinds het stadje bij het Cittaslow-netwerk aangesloten zijn. Gemeenten met minder dan 50.000 inwoners kunnen het Cittaslow-keurmerk krijgen als ze aan bepaalde eisen voldoen, waarbij het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de leefomgeving centraal staat. Voor Bad Essen is het belangrijk de waarden van het dorp te erkennen, te onderhouden en verder te ontwikkelen. Daarbij gaat het niet om massatoerisme, maar om een zo fijn mogelijke leefomgeving voor de inwoners van Bad Essen te creëren, waardoor gasten het ook naar hun zin hebben. ‘Einfach gut leben’, zo vatte Annette Ludzay van Bad Essen Touristik het samen.

Bad Essen tips

Mineraalrijk zout in Bad Essen

Een van de dingen die Bad Essen bijzonder maakt, is het zoute grondwater. Dat bevindt zich al meer dan 200 miljoen jaar op 800 meter diepte. Met een mineraalgehalte van 31,8% is dit het mineraalrijkste zoute water van Europa. Dit water wordt in Bad Essen op verschillende manieren ter ontspanning gebruikt. Zo kan je bijvoorbeeld speciale therapie in de SoleSpa doen of een uurtje ademen in de zoutgrot. Dat laatste probeerde ik natuurlijk uit: een uurtje in een luie stoel chillen met een dekentje om je heen, terwijl er een nevel van zout water gecreëerd wordt. We liepen heel relaxed weer naar buiten, kan ik je vertellen.

Wandelen en fietsen rondom Bad Essen

Bad Essen ligt aan het Wiehengebergte, een laaggebergte dat zich kenmerkt door dichte bebossing en glooiende heuvels. Dat nodigt natuurlijk enorm uit om lekker te gaan wandelen of fietsen. Rondom het dorpje lopen drie korte “gezondheidspaden” en een aantal rondwandelingen van verschillende niveaus. Maar welke kant je ook op wandelt, het is er prachtig en heerlijk rustig. Ook zijn er rondom Bad Essen verschillende fietstochten uitgestippeld, die tussen de 18 en 125 kilometer lang zijn. Mijn tip: ga in ieder geval even langs de Saurierspuren, miljoenen jaren oude dinosaurussporen. Wandel- en fietskaarten krijg je gratis of tegen een klein bedrag bij het VVV van Bad Essen. Een fiets kan je huren bij Fahrradhandlung Lilier.

Bad Essen wandelen

Bosbaden en bewust slenteren

Een wandeling verdient bijzondere aandacht: “Waldspaziergang mit Achtsamkeitsübungen”, ofwel een boswandeling met bewustzijnsoefeningen. Deze worden vanaf mei tot en met oktober elke zaterdag aangeboden door het VVV. Wij konden alvast een voorproefje nemen met een speciale wintereditie. In een uur liepen we misschien slechts twee kilometer. Bewust slenteren, noemde Luisa van het VVV dat. Onderweg maakte ze ons met kleine oefeningen attent op de rustgevende werking van het bos. Zweverig? Het is eigenlijk vooral heel interessant om eens langzaam door het bos te slenteren in plaats van zoveel mogelijk kilometers te maken. Ik keek met meer aandacht naar de bomen, luisterde naar de krakende sneeuw onder mijn schoenen en voelde de wind mijn huid afkoelen.

Bad Essen thermen

Enorme stukken taart en regionaal slow food

Hoe erg ik ook van hippe cafés houd waar matcha lattes en suikervrije taarten geserveerd worden, is het soms ook gewoon heerlijk om in een café op de bank te kruipen en het gevoel te hebben dat je bij je oma op visite bent. Bij café Kleines Haus krijg je voor ongeveer 3 euro een stuk taart dat makkelijk voor een lunch door zou kunnen gaan. Een aanrader: de pruimentaart. Mmm! Ook bij de Kaffeemühle krijg je waar voor je geld. Hier wordt met verse, lokale en duurzame ingrediënten gekookt. Je kan hier zowel terecht voor een traditionele schnitzel als vegan pannenkoeken met bieten en mierikswortel.

Bad Essen eten

Alte Apotheke: Slapen in een oude apotheek

Natuurlijk kan je Bad Essen een dagje bezoeken, maar om je bezoek aan dit stadje in het Osnabrücker Land helemaal ontspannen te maken, plak je er het liefst nog een nachtje aan vast. Van alle overnachtingsmogelijkheden is de Alte Apotheke de meest bijzondere. Het werd in 1720 als herenhuis gebouwd en vanaf 1830 als apotheek gebruikt. Twee jaar geleden heeft de familie Kornmeyer het met minimale aanpassingen omgetoverd tot een prachtig hotel met zeven kamers. Kleine details zoals oude apothekersflessen en maatbekers in plaats van waterglazen herinneren aan de voormalige functie van het gebouw. De familie werkt zoveel mogelijk met natuurlijke en lokale producten. En omdat duurzaamheid voor hen belangrijk is, kies je bijvoorbeeld de avond van tevoren alvast wat je wil ontbijten, zodat er zo min mogelijk verspild wordt. Wil je toch nóg een stukje van dat heerlijke huisgemaakte hazelnotenbrood? Dan brengen ze je dat met een grote glimlach alsnog!

Bad Essen hotel Alte Apotheke

Meer reizen door Nedersaksen?

Zin in een dagje of weekend Bad Essen gekregen? Een bezoek aan dit stadje kan je goed combineren met andere bezienswaardigheden in Nedersaksen. Nedersaksen is een enorm veelzijdige deelstaat met de heuvelachtige Harz, de lange Noordzeekust en schattige dorpjes. Andere artikelen die ik over reisbestemmingen in Nedersaksen schreef:

Ik bezocht Bad Essen op uitnodiging van Bad Essen Touristik. Ik word niet betaald om dit artikel te schrijven en de mening die je leest, is 100% die van mij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.