België

11 tips voor een city trip Antwerpen

Voor een leuk weekend weg hoef je zeker niet ver te gaan. Binnen 2,5 uur rijd je met de trein van Amsterdam naar Antwerpen. In deze gezellige Vlaamse stad is veel te zien en te doen. Oh, en ook wel prettig: veel van deze tips zijn gratis. Antwerpen is dus perfect voor een goedkoop weekendje weg. Wat te zien, doen in Antwerpen? Dat ontdek je hier!

Wat te zien in Antwerpen

1. Uitzicht vanaf het Museum aan de Stroom

Altijd leuk als je in een nieuwe stad bent: het hoogste punt opzoeken voor een mooi uitzicht over de stad. Beklim de negen roltrappen van het Museum aan de Stroom en geniet van het weidse uitzicht over Antwerpen. Toegang tot het panoramaterras is gratis.

2. Vlaeykensgang

Waan je terug in de Middeleeuwen in dit bijzondere stukje Antwerpen. De Vlaeykensgang bestaat uit een paar smalle steegjes en een binnenplaatsje. Je komt hier door het poortje aan de Oude Koornmarkt 16 of via de ingang aan de Pelgrimstraat.

Antwerpen centraal station

3. Het indrukwekkende Centraal Station

Als je met de trein bent aangekomen, is het je vast niet ontgaan: het centraal station van Antwerpen is echt schitterend. Als je niet met de trein gaat, is een ommetje naar het station met haar vele verdiepingen, hoge plafonds en indrukwekkende decoraties zeker de moeite waard.

4. Street art in Antwerpen

Antwerpen is een creatieve stad. Niet alleen heb je er veel toffe musea en hippe boetiekjes, je ziet ook overal street art. In Park Spoor Noord bijvoorbeeld, maar ook in het Kopstraatje. Hier vind je zelfs een kaart met alle plekken waar je street art kan spotten.

Antwerpen street art

Wat te doen in antwerpen

5. Door de voetgangerstunnel wandelen

Ga via de Sint-Annatunnel onder de schelde door naar Linkeroever. Waarom? Hier kan je lekker een stukje door het park langs de rivier lopen en genieten van de skyline van Antwerpen aan de andere kant.

6. Fietsen door Antwerpen

Antwerpen heeft een perfect stadsfietsen-systeem: Velo Antwerpen. Het werkt heel simpel. Je koopt een dagpas van 4 euro, pakt een felrode fiets uit een van de ruim honderd stations, fietst naar je bestemming en laat de fiets bij een station achter. Alle ritjes korter dan een halfuur zijn met de dagpas gratis. Er zijn onwijs veel stations door de hele stad (en niet alleen in het centrum), dus je vindt altijd wel een fiets.

7. Museum bezoeken in Antwerpen

Antwerpen barst van de leuke musea. Het meest bekend is waarschijnlijk het Museum aan de Stroom, dat in 2011 haar deuren opende. Je kan hier van alles zien en ook het gebouw zelf is als een bezoekje waard. Zelf bezocht ik het Fotomuseum Antwerpen, waar op dit moment onder andere een gave expositie van de Vlaamse Magnumfotograaf Harry Gruyaert te zien is. Een overzicht van alle musea in Antwerpen vind je hier. Op de eerste woensdag van de maand zijn een aantal musea gratis.

Antwerpen MAS

8. Tweedehands winkelen in Antwerpen

De bekendste tweedehandswinkel van Antwerpen (en andere Vlaamse steden) is Think Twice, waar ze een keer in de zoveel tijd een enorme uitverkoop doen. Op de allerlaatste dag kost alles nog maar een euro. Maar ook De Kringloopwinkel en Melting Pot Kilo zijn goede adresjes om tweedehands te winkelen.

Wat te eten in antwerpen

9. Native Bio Bistro

Kruidige linzensoep, verse quiche vol groente of een lekker taartje. Bij Native Bio Bistro is alles huisgemaakt en biologisch. De mensen zijn er aardig, de sfeer is relaxed en de inrichting is knus. Wat wil je nog meer?

10. Huisgemaakte limonade bij TInsel

Bij Tinsel bestel je door je keuze op een papiertje op te schrijven en aan te kruizen waar je zit. Origineel, toch? Ze hebben hier heerlijke huisgemaakte limonades en iced teas, maar ook voor een ontbijtje kan je hier goed terecht.

Antwerpen hotspot Tinsel

11. Ramen bij Umamido

Als je een liefhebber van noodles bent, kan ik je Umamido van harte aanraden. De keuze is niet enorm (zeker als je geen vlees eet), maar wat er op de kaart staat, is heerlijk. Verwacht een enorme kom ramen met veel groente, tofu en kruiden. Mmm!

Meer inspiratie voor een city trip in België

  • Net over de grens bij Maastricht ligt Luik, waar je niet alleen heerlijke wafels kan eten, maar waar ook nog eens veel te zien is.
  • Wat dacht je van Gent? Deze stad is een aanrader voor wie van zowel historie als van de moderne flair van een studentenstad houdt. Maaike van Travel a Lut heeft een uitgebreid artikel geschreven met veel tips voor wat er te doen is in Gent.

4 gedachten over “11 tips voor een city trip Antwerpen”

  1. Antwerpen is zo leuk! Ben je in de jugendstil-wijk geweest? Echt een aanrader! Ik moet gauw eens weer naar Antwerpen, want toen ik ging had ik alleen een pizzaria van binnen gezien, haha. Leuke tips!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.