Janna Kamphof Tekst en Communicatie

L’Anticafé in Straatsburg

“Bonjour!” klinkt het vrolijk van achter de toonbank. Een vrouw met een korte bob en vriendelijke, donkere ogen vraagt of ik wel eens eerder in het Anticafé ben geweest. In snel, maar duidelijk Frans legt ze uit hoe het werkt: je krijgt een pasje waarmee je incheckt. De barista’s zetten zoveel koffie voor je als je wil, koude drankjes en wat lekkers mag je zelf pakken. Aan het einde check je met de pas uit en betaal je voor de tijd dat je in het café gezeten hebt. “Un cappuccino pour madame, peut-être?” vraagt ze me ten slotte.

Woonkamer en werkplek

L’Anticafé Strasbourg opende eind 2017 midden in het centrum haar deuren. De plek is een combinatie van een café, een coworkingplaats en een huiskamer. Eigenaar Cristèle Vaast vertelt: “Het is zowel een plek om te werken als om je te ontspannen. We hebben een kleine bibliotheek, gezelschapsspelletjes, tijdschriften, een beamer, wifi… Eigenlijk alles wat je maar nodig kan hebben.” Je mag van alles gebruikmaken. Huisgemaakte limonade mag je zelf uit de koelkast pakken, net als de verse couscoussalade. Ook van de potten met madeleines, popcorn, biscuitjes en andere zoetigheden mag je naar hartenlust snoepen. Voor de grotere trek is er brood en een paar soorten beleg. Aan het einde van je bezoek aan het Anticafé betaal je alleen voor de tijd dat je er hebt gezeten: 5 euro per uur, 24 euro per dag of 240 euro per maand (korting voor studetenen en freelancers). Payer pour rester, pas pour consommer, dat is het idee.

Het Anticafé is een ontmoetingsplek

Het Anticafé in Straatsburg is niet het eerste. Al in 2013 werd het eerste Anticafé door Leonid Goncharov in Parijs geopend. Christèle vertelt hierover: “De wereld is veranderd. Mensen hebben niet meer altijd negen-tot-vijfjobs en starten zelf projecten naast hun werk of studie. Steeds meer mensen werken voor zichzelf. En hoewel de hele wereld door het internet verbonden is, kan freelancen soms best eenzaam zijn. Bon, dat is hoe het idee voor het Anticafé is ontstaan. Wij bieden je niet alleen een plek om te werken of studeren, maar ook de mogelijkheid anderen te ontmoeten, elkaar te inspireren en verder te helpen.”

Anticafé Strasbourg

Knusse hoekjes in het café

Rond het middaguur begint het café langzaam vol te stromen. Twee jongens in zwarte bomberjacks en skinny jeans ploffen neer op een vintage bloemetjesbank en klappen hun laptop open. Schuin tegenover drinkt een vrouw met kort blond haar en een grote, rode bril warme chocolademelk en bladert door een kunsttijdschrift. Een meisje met haar dat drie tinten donkerder roze is dan haar trui maakt een foto van het interieur. Dat mag er inderdaad zijn. Knusse hoekjes, praktische werktafels, een cabine om je af te sluiten: er valt van alles te kiezen. Ik kruip zelf met een warme chocomelk op een bank om Spaans te leren. Maar eigenlijk is het veel te leuk om rond te kijken…

Anticafé Strasbourg

Bezoek L’Anticafé in Straatsburg

Ook eens het Anticafé bezoeken om te studeren, relaxen of werken? Naast Straatsburg zijn er nog vijf andere steden met een anticafé, waaronder Rome en Parijs. Ook bestaat de kans dat er binnenkort eentje in Amsterdam geopend wordt. Meer informatie over de cafés en het concept vind je hier.

Meer tips voor Straatsburg

Een bezoekje aan het Anticafé kan je goed combineren met een dagje of weekend Straatsburg. Meer tips voor deze bijzondere Franse stad vind je in mijn blogpost over een dagje Straatsburg.

6 gedachten over “L’Anticafé in Straatsburg”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.