Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival: magisch openlichtmuseum

Twee maanden per jaar verandert Amsterdam in een magische lichtstad: tijdens het Amsterdam Light Festival. Projecties, reflecterende materialen, bijzondere installaties… Overal in het centrum van Amsterdam wordt lichtkunst tentoongesteld. Het is dus zeker de moeite waard om in de kerstvakantie een bezoekje te brengen aan onze hoofdstad en een rondje te maken door het sprookjesachtige openlichtmuseum.

Over lichtkunst

Lichtkunst is een vrij nieuwe kunstvorm die in de jaren 60 vorm ontstond. Drie Californische kunstenaars wilden zich richten op een zintuigelijke manier van kunst beleven. Weg met die abstracte kunst. Hun installaties waren alleen in musea te zien. Hedendaagse lichtkunstenaars zien de stad juist als hun territorium. De uitdaging is om in een wereld vol licht nog de aandacht naar hun kunst te trekken.

Amsterdam Light Festival
It was once drifting, waarbij kunstenares Claudia Reh constant live bezig is de projectie van kindertekeningen te veranderen

Kunst op maat

De werken van het Amsterdam Light Festival worden speciaal voor het jaar en de betreffende locatie gemaakt. Zo zie je in de masten het VOC-schip bij het Scheepvaartmuseum het werk Homeward bound. De blauwe en groene lichtballen verwijzen naar het natuurverschijnsel Sint-Elmusvuur. De aantrekkingskracht tussen tegengestelde elektrische ladingen zorgt ervoor dat negatief geladen onweerswolken de positieve lading uit objecten aan de grond trekken. Daardoor zijn op puntige objecten zoals scheepsmasten kleine groene en blauwe vlammetjes te zien.

Mijn lievelingswerken

Het is bijna onmogelijk te zeggen wat ik het mooist vond. Alle kunstwerken zijn gaaf op hun eigen manier. Bijzonder vond ik in ieder geval Light Matters, een projectie op een net dat tussen bomen op het Jonas Daniël Meijerplein gespannen is. De beelden veranderen constant en zijn betoverend. Ook Whole hole, waarbij je met de boot door een soort wormgat vaart, was spectaculair. Ten slotte was ik onder de indruk van Lifeline. Op de kademuur worden geluidsgolven uit de grachten geprojecteerd. Dit maakt je ervan bewust hoeveel geluidsvervuiling er eigenlijk onder water is.

Amsterdam Light Festival
Light Matters

Lopen, varen of fietsen

Alle kunstwerken kan je online bekijken. Veel spannender is het natuurlijk om het Amsterdam Light Festival echt te bezoeken. Zelf bekeek ik de kunstwerken vanaf een rondvaartboot van De Watermannen. Een erg bijzondere ervaring, waarbij je echt tussen de lichtkunst vaart. Bovendien krijg je dan ook uitleg over de kunstwerken en zo af en toe een leuke Amsterdamse anekdote. Sommige kunstwerken, zoals Light Matters, zijn indrukwekkender als je gewoon op het land staat. Er zijn dus veel manieren om van het lichtfestival te genieten.

Amsterdam Light Festival
Infinita

En hé, als je dan toch in Amsterdam bent… Bekijk dan ook deze dingen om te zien, doen en eten. Zo maak je er gelijk een leuk dagje van!

4 gedachten over “Amsterdam Light Festival: magisch openlichtmuseum”

    1. Het is ook zo mooi, al die lichtkunst door de hele stad. Bovendien zijn veel huizen ook nog eens met ‘normale’ verlichting versierd, dus Amsterdam is nu een groot lichtspektakel 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.